Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Stephen Hendriks, 27 nov 10:31

Pensioenportefeuille: Geen herstel voor aandelen en obligaties

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Ondanks een stijgende dollar liep het rendement op de pensioenportefeuille verder terug. Aandelen uit opkomende landen blijven onder druk, maar ook Amerikaanse en Europese aandelen hadden een lastige week.

Het rendement van de pensioenportefeuille liep afgelopen week met ruim 0,3 procentpunt terug. Daardoor is het rendement over heel 2018 gedaald tot een kleine -0,7%. Aandelen uit opkomende landen tonen helaas nog geen tekenen van herstel. In tegendeel zelfs, het verlies van bijvoorbeeld het Skagen Kon-Tiki Fund liep verder op tot 17% over 2018. Door de scherpe recente daling van de olieprijs is de iShares Stoxx Europe 600 Oil & Gas ETF niet meer de best presterende positie. Al staat deze in Europese olie- en gasconcerns beleggende ETF dit jaar nog wel op een winst van 3,8%. De best renderende portefeuillepositie is nu de SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF. Deze ETF belegt in 111 Amerikaanse aandelen die het dividend minimaal 20 jaar op rij hebben verhoogd.

Beter dan de S&P500

Sinds opname in de portefeuille medio juli bedraagt het rendement 5,4%. Dat is voor een groot deel te danken aan de dollar. Deze is sinds medio juli ruim 3% meer waard geworden ten opzichte van de euro. Maar ook in dollars gemeten hebben Amerikaanse dividendaandelen goed gepresteerd. Sinds medio juli is de S&P500-index met ruim 4,5% gedaald. De S&P High Yield Dividend Aristocrats, waarop de dividend-ETF is gebaseerd, staat over diezelfde periode juist 1,1% in de plus. Een andere nieuwkomer die naar behoren presteert is de iShares J.P. Morgan EM Local Govt Bond ETF. Deze medio oktober aangekochte ETF belegt in obligaties uitgegeven door opkomende landen in lokale valuta’s. Ondanks de recente marktturbulentie staat deze ETF in dollars 0,5% en in euro’s 2,7% in de plus.

Amerikaanse bedrijfsobligaties onder druk
De afgelopen drie weken is de Amerikaanse tienjaarsrente met 18 basispunten gedaald. Dat is normaal gesproken gunstig voor de rentegevoelige solide Amerikaanse bedrijfsobligaties. Toch staat de iBoxx $ Liquid Investment Grade Index lager dan drie weken geleden. De pensioenportefeuille belegt in deze index van solide Amerikaanse bedrijfsobligaties via de iShares $ Corp Bond ETF. Dat deze index lager staat heeft alles te maken met de risico-opslag, de extra vergoeding die beleggers eisen om bedrijfs- in plaats van staatsobligaties in portefeuille te nemen. Deze risico-opslag is de afgelopen drie weken met 14% gestegen. Steeds meer beleggers spreken – terecht – hun zorgen uit over de toegenomen schulden van Amerikaanse bedrijven. Onze iShares $ Corp Bond ETF staat dan ook onder ‘verscherpt toezicht’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!