Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Opinie Michiel Pekelharing, 16 jun 2018 10:30

Nabeurs: drie inzichten na de spetterende beursentree van Adyen

0 0 Leestijd ongeveer

Bedrijven die opereren op het snijvlak van de financiële wereld en technologie zijn in de regel onweerstaanbaar voor beleggers. Dat blijkt wel uit de wijze waarop zelfs de grote zakenbanken van Wall Street de vraag naar aandelen Adyen hebben onderschat.

De beursintroductie werd begeleid door gerenommeerde partijen, zoals Bank of America ML, JPMorgan Chase en Morgan Stanley. Als deze banken scherp in beeld hadden van wat er leeft in de markt, was de prijsrange wel verhoogd. Toegegeven, de spetterende beursentree straalt gunstig af op de begeleidende specialisten. Maar ook bij een uitgifteprijs van €300 was de eerste handelsdag van Adyen een succes geworden. De zakenbanken hadden dan meer geld op kunnen halen voor hun klanten – en voor zichzelf.

Particulieren buiten spel

De tweede les is dat particuliere beleggers soms weer buitenspel staan op de Nederlandse beurs. Alleen institutionele partijen konden intekenen op de beursintroductie. Het is gebruikelijk dat een beursganger een deel van de aandelen reserveert voor kleine beleggers. In sommige gevallen kreeg deze groep zelfs korting op de uitgiftekoers, zoals bij de introductie van Koninklijke PTT in 1994. Tijdens de beursgang van technologiebedrijven gedurende de internethype rond 2000 kwam het echter al regelmatig voor dat particuliere beleggers een beursintroductie gedwongen vanaf de zijlijn moesten volgen. Voor speculanten was het soms een spel om daarna toch zo snel mogelijk in te stappen. Door de koersdaling van Adyen in de dagen na de beursgang, is dat nu bepaald geen winnende strategie.

Markttop

De laatste les is dat beleggers zich niet direct zorgen hoeven te maken dat het wilde enthousiasme rondom de beursintroductie van Adyen de top in de beurscyclus markeert. De succesvolste beursdebuten vonden historisch gezien een tot twee jaar voor een markttop plaats. De grootste winsten werden geboekt in 1999. VA Linux was koploper met een introductiewinst van 698%. Oudere beleggers herinneren zich ongetwijfeld het beursdebuut van World Online op 17 maart 2000. Het bedrijf kwam naar de beurs tegen €43 en de eerste koers was €50,20. Uiteindelijk werd de eerste handelsdag afgesloten met een minieme winst van 20 eurocent. Dat bracht beleggers aan het twijfelen en enkele weken later was de beurskoers ruimschoots gehalveerd. Die terugval kan echter niet geweten worden aan een omslag in het marktklimaat. Pas op 4 september 2000 bereikte de AEX het hoogste niveau ooit (701,56 punten).

 

Warme marktontvangst

In dit opzicht is het overigens ook van belang dat eerdere beursgangers een beduidend minder warme ontvangst kenden dan Adyen. Eind maart kwamen Alfen, B&S Group en NIBC naar de beurs. Alleen het eerstgenoemde bedrijf lijkt sindsdien beleggersharten iets sneller te doen kloppen. Het aantal Nederlandse beursintroducties is ook nog lang niet terug op het niveau van vorige toppen. Financiële nieuwsdienst Bloomberg voorspelt dat er dit jaar negen nieuwkomers zullen zijn op de Amsterdamse beurs. Met het oog op het mogelijke beursdebuut van onder meer Leaseplan, Hunkemöller, Varo Energy en Stage Entertainment is dat waarschijnlijk een vrij accurate schatting. In 2000 kregen maar liefst 22 ondernemingen een notering aan het Damrak. Zowel in 2006 als 2007 waren dat er 15. Zowel het aantal beursgangers als de marktontvangst wijst erop dat een omslag in het marktsentiment niet per se dichtbij is.

Kwetsbaar Adyen

Zelfs als de beurskoersen nog een of twee jaar stijgen, is het niet verstandig om tegen de huidige koers in Adyen te stappen. Het bedrijf heeft een ijzersterke positie in een snelgroeiend marktsegment met hoge toetredingsdrempels. Maar de hoge waardering maakt de koers zeer kwetsbaar voor eventuele tegenvallers of een oplopende rente. Dan neemt respectievelijk de omvang van toekomstige winsten of de contante waarde daarvan flink af. Een beurskoers van €240 tot €300 past veel beter bij het huidige risico-rendementsprofiel dan de ruim €400 die beleggers nu moeten betalen. In plaats daarvan is het verstandiger om te kijken naar andere snelgroeiende fintech-bedrijven met een beter behapbare waardering. Een voorbeeld daarvan is de voormalige superstock Mastercard.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!