Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Harriët Verbeek, 17 nov 2018 09:00

Belegger van de Week: Sebastiaan Tielrooij

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Sebastiaan Tielrooij (23) belegt in bedrijven die een groeiend dividend uitkeren. Hij volgt de dividendportefeuille van Beleggers Belangen, maar sommige aandelen vindt hij nu te duur.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Uit interesse ben ik mij gaan verdiepen in de financiële wereld. Die belangstelling hangt natuurlijk samen met mijn studie accountancy. Sinds mijn 18de heb ik een bijbaantje bij een accountantskantoor en daar zag ik Beleggers Belangen voor het eerst liggen. Ik ben gaan beleggen omdat de rente laag is en ik meer wilde verdienen aan mijn spaargeld. In maart 2015 heb ik mijn eerste aandelen gekocht: ING, KPN, PostNL en USG People.’

 

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Ik probeer iedere maand wat bij te kopen en houd daarbij de dividendportefeuille van Menno van Hoven in mijn achterhoofd. Zijn filosofie spreekt mij aan: door het rente op rente-effect bouw je op lange termijn een groot kapitaal op. Ik volg Menno op Twitter en vraag hem geregeld naar zijn beweegredenen als hij een aandeel koopt of verkoopt. Meestal reageert hij vrij snel.’

 

Wat was uw grootste succes?

‘Mijn eerste aankoop ING was een succes omdat de koers steeg door kwantitatieve verruiming van Mario Draghi. Ik kocht op een koers van €12 en heb bij €16 weer verkocht.’

 

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Net als Menno van Hoven kocht ik aandelen Kroger. Ik wilde precies doen wat hij doet met zijn dividendportefeuille, maar ik lette niet goed op. Menno verkocht het aandeel al na twee maanden en ik kwam daar pas een half jaar later achter. Op dat moment was de koers nog verder gedaald, maar ik zag mogelijkheden en ben blijven zitten. Na acht maanden heb ik mijn ongelijk erkend en Kroger met verlies verkocht. Sindsdien zit ik korter op de bal en houd ik de updates van Menno via Twitter beter in de gaten.’

 

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Iedere dag kijk ik naar RTL-Z en op internet volg ik het nieuws via het Financieele Dagblad, de Financiële Telegraaf en soms Bloomberg. Ik heb zelf een abonnement op Beleggers Belangen – het papieren magazine – en daar haal ik de meeste informatie over aandelen uit. Het is prettig om te lezen en ik doe ideeën op. Als ik belangstelling heb voor een aandeel doe ik ook zelf research.’

 

Wat is uw strategie?

‘Mijn strategie is om een portefeuille op te bouwen met kwalitatief goede bedrijven die een groeiend dividend uitkeren. Het dividend herbeleg ik, zodat er op termijn een sneeuwbaleffect ontstaat. Voordat ik een aandeel koop, kijk ik als een accountant naar de cijfertjes. Ik vind indicatoren als cashflow en een sterke balans belangrijk. Het beoordelen van de producten van een onderneming vind ik lastiger, want ik ben meer iemand van de cijfers. Ik volg de dividendportefeuille van Beleggers Belangen niet een-op-een, want sommige van de veertig aandelen zijn nu echt te duur. Ik had Microsoft bijvoorbeeld graag in bezit gehad, maar de koers is de afgelopen jaren hoog opgelopen. Dan zoek ik naar een alternatief in dezelfde sector, bijvoorbeeld Harris Corporation.’

 

Wat is uw grootste ergernis?

‘Ergernis is een groot woord, want ik erger mij niet snel. Maar als ik iets moet noemen zijn het de analisten die laat komen met een nieuw koersdoel. Als de koers van een aandeel al keihard is afgestraft, is het heel makkelijk om dan met zo’n advies te komen. Dat is te laat. Zo’n advies heb je nodig vóór de kwartaalcijfers.’s.’

 

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Ik vind het leuk om Menno van Hoven te volgen, hij presteert beter of conform de markt. Ook Albert Jellema van ProBeleggen is goed. Hij richt zich op de Nederlandse aandelenmarkt en zijn prestaties zijn indrukwekkend.’

 

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘De komende tijd zullen de beursindexen zich zijwaarts bewegen. De bedrijfswinsten blijven groeien, maar de kosten nemen ook toe, onder andere omdat de olieprijzen op een hoog niveau liggen en de loonkosten waarschijnlijk ook licht gaan stijgen. Het komende half jaar zal de beurs zich bewegen binnen een bandbreedte van 0 tot 5%. Voor mij is dat niet van belang, ik houd mij niet bezig met de waan van de dag, ik richt mij op de lange termijn.’

 

Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Kijk vooral naar de dividendgroei. Kan een bedrijf zich committeren aan de aandeelhouders?’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!