Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wessanen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
kopen
image description
Opinie Christian Slagter, 17 nov 15:45

Welke gevolgen hebben de midterms voor de financiële markten?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wessanen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
kopen

De ‘midterm elections’ in de VS hebben zoals verwacht een verdeeld Congres opgeleverd. De Democraten hebben het Huis van Afgevaardigden in handen gekregen, terwijl de Republikeinen de meerderheid in de Senaat behielden.

Hiermee hebben de tussentijdse verkiezingen de uitslag gekregen waar veel analisten op rekenden. Hoewel een verdeelde Amerikaanse overheid in het verleden doorgaans gunstig was voor financiële markten, verwacht Pimco meer volatiliteit. De vermogensbeheerder voorziet meer invloed van beleidsrisico’s nu de centrale banken hun beleid gaan normaliseren. Pimco verwacht dat de Fed in december een renteverhoging doorvoert en in 2019 nog eens twee.

De renteverhogingen zullen het groeimomentum temperen en ABN Amro denkt dat de geannualiseerde groei van momenteel 3%-4% eind volgend jaar zal zijn gedaald tot onder de 2%. Mocht het groeitempo van de Amerikaanse economie daadwerkelijk afnemen, verwacht ING dat de kritiek van Trump op het beleid van de Fed zal toenemen. Zowel ING als Pimco denkt echter dat de Amerikaanse centrale bank zich hier niets van zal aantrekken.

Nieuw speelveld

Trump zal ondertussen door het nieuwe politieke speelveld meer moeten gaan samenwerken met de Democraten, waardoor volgens ING de kans op een nieuwe ronde van overheidsstimulering kleiner is geworden. Daarnaast is het risico op gedeeltelijke sluitingen van het Amerikaanse overheidsapparaat, de zogenoemde government shutdown, toegenomen gezien de verschillen van inzicht tussen Democraten en Republikeinen over het financieren van de overheid.

ING houdt er ook rekening mee dat het handelsconflict tussen de VS en China verder escaleert, omdat het de Democraten eveneens een doorn in het oog is dat China het intellectueel eigendomsrecht niet respecteert. Maar de bank verwacht niet dat het handelsconflict zich uitbreidt naar Europa of zelfs een besluit van de VS om de wereldhandelsorganisatie WTO te verlaten, omdat de Democraten dit niet zullen steunen.

Laatste fase

ING denkt dat beleggers door deze ontwikkelingen de VS steeds meer gaan beschouwen als een economie die in de laatste fase van de groeicyclus is aangekomen. Deze verwachting kan de Amerikaanse dollar onder druk zetten. ABN Amro rekent erop dat de obligatiemarkten in de eerste helft van 2019 het einde van de renteverhogingscyclus gaan inprijzen. De tweejaarsrente bereikt volgens de bank in het eerste kwartaal van volgend jaar de hoogste stand op 2,95%. De tienjaarsrente is volgens ABN Amro het hoogtepunt al gepasseerd en komt in het tweede kwartaal van 2019 weer onder de 3%. Pimco vindt het tot slot gezien de ontwikkelingen verstandig om beleggingsportefeuilles defensief in te richten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!