Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Michiel Pekelharing, 10 nov 2018 10:00

Nabeurs: Amerika kiest, Wall Street juicht

0 0 Leestijd ongeveer

Financiële markten halen opgelucht adem na de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. Het risico dat de Amerikaanse economie volgend jaar oververhit raakt, is een stuk kleiner geworden.

Op Wall Street vlogen de beurskoersen woensdag omhoog na de tussentijdse verkiezingen. Beleggers zijn opgelucht dat de stembusgang deze keer eens geen grote verrassing opleverde. Daar komt bij dat het risico van een te snelle economische groei met deze uitslag een stuk kleiner wordt. Te snelle groei? De Amerikaanse economie stevent dit jaar af op een groei van ruim 3%. Als het aan president Donald Trump ligt, gooit hij via hogere infrastructuurinvesteringen en belastingverlagingen voor de middenklasse nog wat meer olie op het vuur. Daarmee zou hij tegelijkertijd de inflatie aanwakkeren, die door de Federal Reserve bestreden wordt met renteverhogingen. Een snel stijgende rente gaat meestal niet goed samen met een mooi aandelenklimaat. Waarom zou je nog gaan beleggen in aandelen – die nu behoorlijk hoog gewaardeerd zijn – als je je geld ook tegen een fraaie vergoeding op een spaarrekening kan parkeren?

Politieke patstelling

Dit gevaar verdwijnt naar de achtergrond nu de Democraten de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden overnemen van de Republikeinse partij. In de Senaat blijven de Republikeinen overigens aan de macht. Aangezien beide organen wetsvoorstellen moeten goedkeuren, wordt het een stuk lastiger voor Trump om nieuwe regels door te voeren. Dat geldt dus ook voor plannen om de al prima draaiende economie verder te stimuleren. In plaats daarvan kunnen we ons opmaken voor nieuwe toneelstukken rondom het ophogen van het Amerikaanse schuldplafond. Behalve het goede nieuws van de politieke patstelling, vormen de tussentijdse verkiezingen zelf ook een stimulans voor het beursklimaat. Jeffrey Schulze, beleggingsstrateeg bij het fondsenhuis ClearBridge Investments (onderdeel van Legg Mason) dook in de geschiedenis. Hij becijferde dat het rendement van de S&P500 sinds 1950 na elke tussentijdse verkiezing over periodes van drie, zes en twaalf maanden hoger lag dan het gemiddelde rendement.

Ja, maar…

Toch maar instappen dan maar? Als je commentaren van verschillende fondshuizen voorbij ziet komen, is het antwoord ‘ja, voorlopig wel’. In de maandelijkse beleggingsbarometer merkt fondsenhuis Pictet bijvoorbeeld op dat beleggers meer rendement laten liggen als ze de laatste stage van de bullmarkt mislopen, dan wat ze mogelijk verliezen in het eerste deel van de correctie. Robeco blikte afgelopen week vooruit op 2019 als een jaar met twee gezichten. Waarschijnlijk beginnen de zorgen over een recessie in de zomer serieus de kop op te steken. Tot die tijd hebben Amerikaanse aandelen de wind in de rug van snel stijgende bedrijfswinsten. En ook beleggingsstrategen van Colombia Threadneedle juichen de verkiezingsuitkomst toe: “Door de patstelling gaat er voorlopig niets gebeuren in Washington. Deze vorm van politiek risico verdwijnt voorlopig naar de achtergrond.”

Liever vooruit kijken dan achteruit

Beleggers kunnen zich beter niet laten meeslepen door de positieve nieuwsstroom van de afgelopen dagen – hoe aanlokkelijk dat ook is. Het is een kwestie van tijd voordat de aandacht verschuift naar andere risicofactoren. Komende dinsdag moet Italië bijvoorbeeld een nieuwe, sluitende begroting indienen bij de Europese Commissie. De risicopremie op Italiaanse obligaties is al flink opgelopen en als de regering voet bij stuk houdt, ligt mogelijk een nieuwe schuldencrisis op de loer. Een andere risicofactor is de ontmoeting tussen Trump en de Chinese president Xi Jinping, tijdens de G20-bijeenkomst die op 30 november in Argentinië van start gaat. En volgend jaar komt natuurlijk brexit-dag eraan, op 29 maart. Bij het inrichten en bijhouden van de portefeuille laten beleggers zich dan ook liever leiden door hun financiële doelen en risico-instelling, dan door (positieve) nieuwsberichten over bijvoorbeeld de verkiezingen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!