Updates

Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 17 nov 2018 11:00

Kwakkelende techreuzen nog geen groot gevaar

0 0 Leestijd ongeveer

In oktober waren er meerdere belangrijke ontwikkelingen op de beurs. De stijgende Amerikaanse Libor-rente en de malaise onder de FANG-aandelen waren nieuw. Thema’s die al langer spelen zijn de handelsspanningen tussen de VS en China en de matige prestaties en begrotingsdiscipline van Italië.

Libor is de rente waartegen banken bij elkaar in Amerikaanse dollars lenen voor drie maanden. Tussen 2014 en januari 2018 ging het tarief in één rechte lijn omhoog van 0,22 naar 2,35%. Tussen februari en halverwege september bleef de Libor schommelen rond de 2,35%. De stijgende trend is hervat en de Libor staat bij het schrijven van dit artikel op 2,60%. Dit maakt rente in Amerikaanse dollar zo langzamerhand een alternatief voor aandelen.

Tech

Een andere grote gebeurtenis van oktober was dat de FANG-index, de indicator die de koersen weergeeft van Facebook, Apple, Netflix en Google, voor het eerst in de geschiedenis duidelijk geen steun heeft gevonden op het 200-daags gemiddelde. De vier aanvoerders van de bullmarkt van de afgelopen jaren hebben een gezamenlijke beurswaarde van $2,10 bln, terwijl de gemiddelde beurswaarde over de laatste 200 handelsdagen $2,26 bln was. Beleggers lijken afstand te nemen van de lievelingetjes van de afgelopen jaren en dat is een veeg teken. Zonder deze aandelen lijkt de bullmarkt ten dode opgeschreven. Als eerste zullen waarschijnlijk de overige technologiebedrijven besmet raken. De Nasdaq100, de index met de 100 grootste Amerikaanse beursgenoteerde technologiebedrijven, daalde in oktober met 8,9%. Dit was de grootste teruggang sinds de wereldwijde financiële crisis van 2009. Dit lijkt heftig, maar deze 100 aandelen staan over 2018 nog altijd 19,1% hoger. Het is dan ook nog te vroeg om te stellen dat de FANG-aandelen de rest van de technologiemarkt hebben besmet.

China

Beleggers waren in oktober nog steeds bang voor een handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Zodra president Trump iets riep over nieuwe maatregelen tegen China doken de aandelenkoersen meteen in elkaar, maar kijkend naar de cijfers is er totaal niets aan de hand. In oktober bleek dat de Chinese export over de afgelopen 12 maanden niet met de verwachte 11,7% is gestegen, maar met 15,6%. Dit duidt erop dat de wereldeconomie goed draait. De import van China over de afgelopen 12 maanden is niet gestegen met 14,5% zoals analisten hadden verwacht, maar met 21,4%. Een bewijs dat ook in China de vaart er nog in zit. De export- en de importcijfers zijn de enige cijfers uit Peking die betrouwbaar zijn. De export van China is immers de import van de rest van de wereld.

Italië

De enige grote regio die economisch steeds minder begint te draaien is Europa. De Italiaanse PMI, die meet hoe de industrie het doet, is uitgekomen op 49,2. Een getal onder de 50 betekent krimp. In oktober begonnen beleggers te twijfelen aan de kredietwaardigheid van de overheidsfinanciën van Italië. De rente die Italianen moeten betalen als ze voor tien jaar geld willen lenen, ligt 327 basispunten hoger dan voor de Duitsers. Met een krimpende industrie is het een kwestie van tijd voordat de Italianen aan Europa moeten melden dat het overheidstekort groter is dan verwacht.

Surprise, surprise

De ‘surprise index’ van Citigroup, die het verschil meet tussen wat analisten verwachten van economische cijfers en de werkelijke cijfers, ligt in Europa al maanden tussen de -50 en -100. Dit betekent dat economische cijfers zwaar beneden de verwachting binnenkomen. Analisten verlagen hun verwachtingen en vervolgens blijven de cijfers toch nog achter bij de verwachting. Het is dan ook niet vreemd dat Europese aandelen het in 2018 een stuk slechter doen dan de Amerikaanse. Gemeten in euro’s hebben aandelen in Amsterdam inclusief dividend een rendement van 0,12% opgeleverd. De S&P500 in New York zit over 2018 op 12,11%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!