Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Peter Schutte, 5 nov 2018 09:50

AMG verhoogt weer verwachting

0 0 Leestijd ongeveer

De cijfers van AMG over het derde kwartaal overtreffen de verwachtingen. Nettowinst en ebitda verdubbelden ruimschoots, maar ook de k/w is nu hoog te noemen.

Na het onstuimige jaar 2017 waarin AMG het ebitda met 25% opkrikte tot $125,5 mln, gaan we dit jaar nog een stuk sneller omhoog. Na meerdere opwaartse winstbijstellingen gaat AMG nu uit van een ebitda van meer dan $200 mln. Dat impliceert een winstgroei van 60%. AMG profiteert volop van de stijgende metaalprijzen en de interne productiviteitsverbeteringen die het heeft doorgevoerd. Over het derde kwartaal steeg de omzet met 27% tot $328,1 mln. Het ebitda nam met maar liefst 114% toe tot $59,1 mln. De nettowinst verdubbelde eveneens ruimschoots tot $29,9 mln, gelijk aan een ‘diluted’ winst per aandeel van $0,93. AMG werd nog geholpen door een lagere belastingdruk als gevolg van verliescompensatie. Na drie kwartalen staat de teller van de winst per aandeel op $2,05.

Vanadium trekt de kar

Het veruit grootse onderdeel, AMG Critical Materials, genereerde het afgelopen kwartaal een omzetgroei van 29% tot $262 mln. Het ebitda steeg met 122% tot $52,1 mln. De forse winsttoename is vooral gebaseerd op het feit dat de vanadiumprijzen door het dak zijn geschoten. Vanadium is goed voor de helft van de brutowinst van circa $80 mln. Het mineraal wordt vooral gebruikt in staal, straalmotoren en nucleaire installaties. Ook de prijzen voor chroom en aluminium stegen. Het onderdeel AMG Engineering, smeltovens, zag de omzet met 19% stijgen tot $66 mln en het ebitda met 69% tot $7,0 mln. De vooruitzichten voor dit onderdeel zijn goed te noemen. Over de eerste drie kwartalen ontving het voor $248,1 mln aan nieuwe orders, goed voor een gehele jaaromzet.

Het is opvallend dat AMG nu al aangeeft dat het voor 2019 een verdere winstverbetering voorziet. Dit zal ook zeker gebaseerd zijn op meer lithiumverkopen. Het risico zit in een stevige daling van de vanadiumprijzen. AMG werkt zelf ook aan capaciteitsuitbreidingen voor dit metaal. Ik verhoog de winsttaxatie naar €2,80 per aandeel, maar breng bij de huidige k/w van bijna 16 het koopadvies terug naar houden.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!