UBS: bankaandeel RBS veel te hard afgestraft
RBS kreeg bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers niet wat het verdiende, meent UBS. Het bankaandeel daalde vorige week vrijdag liefst 5% na publicatie van alleszins redelijke resultaten. Volgens UBS hadden analisten overdreven veel aandacht voor de lichte daling van de rentemarge en de toevoeging aan de voorzieningen voor slechte leningen.
De extra voorzieningen echter zijn niet het gevolg van een stijgende omvang van probleemkredieten. Ze komen voort uit een doorrekening van de gevolgen van een negatiever macro-economisch scenario. Bovendien is het niveau van de voorzieningen – ten opzichte van het gemiddeld volume van de uitstaande kredieten – bepaald niet extreem, aldus UBS.
Kapitaalpositie
Maar het belangrijkste is de kapitaalpositie van RBS. Die is ondanks de extra voorzieningen dit jaar weer verder gestegen. Het kernkapitaal, uitgedrukt als percentage van de naar risico gewogen activa, steeg van 16,2% eind 2017 tot 16,7% in het derde kwartaal. Dat is ruim boven de langetermijndoelstelling van de bank van 14%. Dat betekent dat RBS zo’n £5,2 mrd aan ‘overtollig’ kapitaal op de balans heeft staan, dat aan de aandeelhouders uitgekeerd kan worden, bijvoorbeeld via de inkoop van eigen aandelen.
Aandelen terugkopen
RBS wil graag aandelen van de Britse overheid terugkopen, die met 62,3% grootaandeelhouder is van de bank. Dat is echter afhankelijk van de vraag of de Britse overheid een deel van zijn aandelen tegen de huidige koers wil verkopen. Mocht dat niet het geval zijn, dan overweegt RBS de uitkering van een superdividend.
Door de ruime kapitaalpositie en de lage waardering – slechts 0,8 keer de boekwaarde en een k/w van 8,2 voor 2019 – handhaaft UBS het koopadvies en koersdoel van 300 pence voor RBS.