Updates

Aandelen Nederland

BinckBank

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
image description
Advies Peter Schutte, 23 okt 11:12

Sterke groeivertraging Randstad

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De derdekwartaalcijfers van uitzender Randstad bevestigen wat beleggers feitelijk al wisten. Er is een sterke teruglopende groei in Europa en weinig zicht op marktherstel. De winstmarge is wel goed.

De beurskoers van Randstad had voor de cijfers over het derde kwartaal al een fikse duikeling gemaakt. Tegenvallende berichten van de grote concurrenten Adecco en Manpowergroup zetten de toon. In zoverre vormt de daling van de autonome groei van Randstad van 5,0% in het tweede kwartaal, naar 2,7% tot een totale omzet van €6,0 mrd in de derde kwartaal, geen verrassing. De sector kampt met een sterke vergelijkingsbasis en teruglopende groei in Europa.

Per land bekeken

In Nederland (14% van de omzet) bleef de groei met 4% nog wel keurig op niveau. De grootse terugval zien we in Duitsland (10%) waar een groei van 6% in het tweede kwartaal omsloeg in een krimp van 2%. In Frankrijk (15,5%) kromp de omzet met 1% na een groei van 3% het kwartaal ervoor. In Italië (7%) daalde de groei van 10 naar 7%. Wel erg goed blijft het gaan in Noord-Amerika (17,5% van de omzet). De autonome groei versnelde hier zelfs van 2 naar 3%. Ook in de rest van de wereld (8%) nam de omzetgroei toe, van 11 naar 12%.

De eerste weken van oktober laten volgens Randstad een vergelijkbare ontwikkeling zien als in het derde kwartaal. Dat impliceert dus geen herstel in Frankrijk en Duitsland. Randstad doet het wel beter dan Manpowergroup, dat over het derde kwartaal een autonome groei van 1% boekte en uitgaat van een min of meer vlakke groei in het vierde kwartaal. Vooral in Nederland en Duitsland snoept Randstad flink wat marktaandeel van de Amerikanen af.

Wel hogere marge

Randstad verrast wel met een stijging van de ebita-marge van kwartaal op kwartaal. Die nam met 30 basispunten toe tot 5,0%. De totale onderliggende ebita kwam uit op €299 mln, tegen €283 mln het kwartaal ervoor. Deze verbetering van de ebita-marge komt vooral door kostenbesparingen tot stand. Voor het vierde kwartaal rekent Randstad op een wat lagere brutomarge en stabiele operationele kosten.

In een slechte beurs daalde Randstad met nog eens een ruim 3%. Met een koers-winstverhouding van nog geen 10 is het aandeel niet duur en ook het dividendrendement van 5,3% is hoog. Onder deze omstandigheden raad ik echter niet meer aan het aandeel te kopen. Een houdadvies is wel op zijn plaats.

Wederom blik op schuldratio
Net als bij het vorige kwartaal, zoom ik in op de schuldratio (nettoschuld/ebitda) van Randstad. Dit cijfer is van belang voor de totale dividenduitkering. Randstad is met een pay-out ratio van 50% al gul. Bij een schuldratio onder de 1 heeft het concern aangegeven nog meer cash dividend uit te keren. In de verslagperiode is de schuldratio gedaald van 1,3 naar 1,2. Dat wordt dus nog spannend. Het concern kan het verhoudingsgetal zelf aanzienlijk beïnvloeden door investeringen uit te stellen dan wel naar voren te halen. Gezien de verzwakking van de marktsituatie kan ik mij voorstellen dat Randstad wat meer cash in de onderneming wil houden en extra dividenden dit jaar laat passeren of beperkt zal houden. Het huidige verwachte dividendrendement is natuurlijk al zeer hoog.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!