Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Stephen Hendriks, 5 okt 2018 10:00

Redactietips Stephen Hendriks: Novartis herstelt, Randstad valt terug

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Na een verbetering in het tweede kwartaal volgde een verder herstel van mijn miniportefeuille van tips in het derde kwartaal. Na negen maanden staan mijn zeven tips op een totaalrendement van +3,5% tegen net geen 4% voor de AEX Total Return Index. Randstad kreeg eind september twee tikken. Daar tegenover stond een sterke opmars van Novartis. De koers van ThyssenKrupp vloog ook afgelopen kwartaal weer alle kanten op.

Novartis (28 september: CHF84,40)

Van mijn zeven tips liet Novartis de grootste koerswinst zien in het derde kwartaal. Eind juni was het aandeel tot een voor mij onbegrijpelijk lage koers van CHF72,42 gezakt. Al snel volgde echter een fors herstel door meevallende tweedekwartaalcijfers en omzetherstel van het belangrijke psoriasis-medicijn Cosentyx. In het eerste halfjaar was het rendement op het aandeel nog -4,3% in euro’s. Na een uitstekend derde kwartaal staat over heel 2018 nu een plus van 9,1% op de borden.

ThyssenKrupp (28 september: €21,74)

Het aandeel van de Duitse industriereus ThyssenKrupp kende opnieuw een bewogen kwartaal. Eind juli bedroeg de koers nog €23,50, maar daarna daalde het aandeel in een bijna rechte lijn naar €18,86. Eind vorige week steeg de koers echter plots met een kleine 10% op het bericht dat ThyssenKrupp zich in twee bedrijven zal opsplitsen. Dat is goed nieuws, maar het is pas het begin van een complexe herstructurering. De weg naar succes is lang en lastig, maar de waarde van ThyssenKrupp ligt in mijn optiek ruim boven de huidige koers. Het rendement over heel 2018 bedraagt -9,6%.

Pearson (28 september: 890 pence)

In tegenstelling tot ThyssenKrupp kende mijn andere herstelkandidaat Pearson een kalm kwartaal. De Britse educatieve uitgever publiceerde redelijke halfjaarcijfers waarin de verwachtingen voor het volledige jaar werden herhaald. Voorzichtigheid blijft echter geboden, want voor Pearson is de tweede helft van het jaar aanmerkelijk belangrijker dan de eerste. Met een rendement van +23,1% in euro’s is Pearson mijn best renderende tip dit jaar.

Comgest Growth Emerging Markets Fund (28 september: €33,24)

Aandelen uit opkomende landen beleven een zwaar jaar als gevolg van een dreigende handelsoorlog en de aantrekkende dollar. In euro’s gemeten ligt het totaalrendement van de MSCI Emerging Markets Index dit jaar op -4,2%. Helaas blijft het Comgest-fonds achter bij de index. Met een rendement van -10,7% is het mijn slechtst renderende tip.

iShares Nasdaq Biotech ETF (28 september: $121,94)

Na Novartis boekte de iShares Nasdaq Biotech ETF de grootste winst in het derde kwartaal. Alle grote Amerikaanse biotechaandelen kenden een uitstekend kwartaal, waardoor het rendement op deze ETF met maar liefst 12 procentpunt steeg. Over het gehele jaar bedraagt het rendement op de ETF +18,4% in euro’s.

Randstad (28 september: €45,98)

Uitzender Randstad kreeg de afgelopen twee weken twee tikken. Branchegenoot Adecco wees op een groeivertraging en broker Kepler Chevreux verlaagde het advies en het koersdoel. Daardoor is het rendement op deze tip gedaald tot -4,9% dit jaar. Vooralsnog houd ik echter vast aan het laag gewaardeerde en financieel solide Randstad, al zie ik de publicatie van de derdekwartaalcijfers op 23 oktober met enige spanning tegemoet.

iShares MSCI EMU Small Caps ETF (28 september: €200,35)

Het rendement op deze ETF, die in kleinere aandelen uit de eurozone belegt, is het afgelopen kwartaal iets verder teruggevallen, tot -1,4% over heel 2018. De macro-economische data uit de eurozone verrasten de laatste vier week vaker negatief.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!