Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Opinie Johan Brinkman, 18 okt 2018 13:30

Huizenprijzen stijgen. Maar beursgenoteerd vastgoed scoort slecht

0 0 Leestijd ongeveer

De huizenprijzen stijgen. Maar beursgenoteerd vastgoed scoort slecht. Dat komt omdat de beursgenoteerde-vastgoedsector omgekeerd beweegt aan de tienjaarsrente. Dat wil zeggen dat als de rente oploopt, defensieve aandelen juist dalen. De vastgoedsector wordt daardoor naar verhouding minder aantrekkelijk.

Het negatieve effect van een hogere rente wordt echter weleens overschat. Als de rentestijging het gevolg is van aantrekkende economische groei, bleken vastgoedfondsen in de VS in het verleden juist goed te presteren. Dit blijkt uit het Verhaal van de Week van Beleggers Belangen.

In een dergelijke omgeving kunnen vastgoedeigenaren immers de huren verhogen en de bezettingsgraad verbeteren. Dat kan het effect van de hogere rentelasten op de kasstroom compenseren.

Gevaar

Gezien de historisch lage aanvangsrendementen bestaat wel het gevaar dat de vastgoedprijzen onder druk komen bij een snelle rentestijging. De aanvangsrendementen zijn de brutohuuropbrengsten gedeeld door de waarde van het vastgoed. Dit scenario ligt nu echter niet voor de hand, meent onze vastgoedexpert Jeroen Boogaard.

Bovendien is er nog een relatief groot verschil tussen de aanvangsrendementen en de tienjaarsrente. Zo is er sprake van een behoorlijke buffer. Lage financieringslasten en de goede staat van de economie houden de beleggersvraag naar vastgoed waarschijnlijk voorlopig in stand, voorspelt Boogaard.

Huizenprijzen

Voor particulieren die willen profiteren van de kansen die vastgoed hen biedt – los van de stijging van de huizenprijzen via het eventuele eigen woningbezit – heeft Boogaard voor Beleggers Belangen zes koopwaardige vastgoedfondsen geslecteerd. Lees hier verder als u wilt weten welke fondsen dat zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.