Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Opinie Karel Mercx, 10 okt 2018 09:47

Column: meedoen met de ECB is altijd verstandig

0 0 Leestijd ongeveer

Vorige week vrijdag organiseerden Beleggers Belangen, Elsevier Weekblad en ING het evenement Grip Op Je Vermogen (GOJV). Naar deze dag kwamen 3000 mensen, wat GOJV tot de grootste beleggersdag van Nederland maakt.

In de presentatie van Jan Latten, de voormalige hoofddemograaf van het CBS, zaten twee interessante slides. De eerste wierp licht op de vraag waar Nederlanders die academisch onderwijs hebben gevolgd woonden toen de zestien waren. Dit bleek verspreid over heel Nederland te zijn.

Cirkel

De tweede slide bracht in beeld waar deze mensen gingen wonen na hun studie. Er stond een grote cirkel om Amsterdam. De enige manier om nog in deze cirkel een huis te kunnen kopen is door powerkoppels. Dat is een stel waarvan beiden het bovengemiddeld goed doen op de arbeidsmarkt. De trend van de powerkoppels zorgt er volgens Latten voor dat de ongelijkheid in Nederland sterk toeneemt.

Om te zien tot wat voor spanningen dat leidt, hoef je alleen maar naar de debatten in de Tweede Kamer te kijken. Ik vind het behoorlijk ver gaan dat volksvertegenwoordigers woorden als ‘oprotten’ gebruiken.

Minder kansen

De tegenstellingen in de rest van Europa zijn groter dan in Nederland. In Italië zijn de pensioenen lager dan beloofd en de jongeren hebben minder kansen dan hun ouders. De onzekerheid zorgt voor stemgedrag op leiders die zeggen wat aan die twee problemen te doen. Vaak is de beloofde oplossing meer geld.

Financiële markten zijn doodsbenauwd voor het uitgeven van nog meer geld dat nog verdiend moet worden. Stond de Italiaanse tienjaarsrente in mei nog op 1,7%, dinsdag was die opgelopen tot 3,7%. Dit is financieel onhoudbaar en daarmee zijn beleggers begonnen met de speculatie op een nieuwe eurocrisis.

Maar afschaffing van de euro lijkt uitgesloten. Er zitten namelijk nog spullen in het gereedschapskistje van de ECB die nog nooit eerder zijn gebruikt. In Japan en Zwitserland koopt de centrale bank aandelen op.

Meedoen met de ECB

Aandelen opkopen lijkt voor de eurozone bizar, maar als mensen mij tien jaar geleden hadden verteld dat Nederlandse staatsobligaties 60 basispunten deden op het moment dat de Nederlandse economie sterk groeide, dan had ik ook geantwoord met: dat nooit!

Aandelen opkopen is wel weer een methode om de rijken nog rijker te maken en het helpt de middenklasse niet die in de verdrukking zit. Maar in ieder geval is het als belegger verstandig om mee te doen als de ECB begint met het opkopen van aandelen. En dan niet bang te zijn voor het slechte Italiaanse nieuws. Het verleden heeft immers laten zien dat als een centrale bank flink uitpakt er koersstijgingen in het verschiet liggen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!