Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Opinie Karel Mercx, 24 jun 2018 09:00

Gemengde reacties op vergaderingen Fed en ECB

0 0 Leestijd ongeveer

Analisten kijken verschillend naar de plannen van de ECB in het tijdperk na het grote opkopen.

Money

Money, één van de grootste financiële dienstverleners in het deviezensegment, had tot vorige week donderdag hoop dat de voorzitter van de ECB Mario Draghi wat minder soepel zou worden met het monetaire beleid. Draghi bleef echter bij zijn oude hobby van de euro naar beneden praten, door erop te wijzen hoe geduldig hij is met de eerste rente verhoging. Waarschijnlijk zal de rente pas na de zomer van 2019 omhoog gaan.

Janus Henderson

Janus Henderson Investors, een vermogensbeheerder met $302,4 mrd onder beheer, meldt over de laatste vergadering van de ECB dat het maandelijkse opkoopbedrag van financiële assets in oktober gaat dalen van de huidige €30 mrd per maand naar €15 mrd per maand. Het programma zal aan het einde van 2018 helemaal stoppen. Dit staat haaks op wat de Amerikaanse centrale bank Fed deze week zei over de kans op meerdere renteverhogingen in 2018. Het is volgens Janus Henderson investors onduidelijk wat eerst zal komen: de eerste ECB-renteverhoging of de laatste van de Fed. Deze situatie zal onzekerheid brengen in het EUR/USD-valutapaar.

DWS

De Duitse vermogensbeheerder DWS merkt op dat er al zeven keer een Amerikaanse renteverhoging is geweest. De rente heeft de 2% bereikt, maar de inflatie is 2,2%. Dit betekent dat de rente van de Amerikaanse centrale bank nog altijd negatief is. Op het hoogtepunt van eerdere cycli van monetaire verkrapping stond deze op 5% aan het einde van de jaren tachtig, 4% rond de eeuwwisseling en 3% iets voor de financiële crisis. Vanuit dit standpunt zijn de renteverhogingen nu zeer gematigd. Josh Feinman, hoofd­econoom bij DWS, stelt dat zolang de arbeidsmarkt krapper wordt, de Fed geneigd zal zijn om de rente te verhogen. Maar als de inflatie rond de doelstelling blijft, zoals hij verwacht, dan zal de Fed niet heel snel verder gaan.

Robeco

Léon Cornelissen, hoofdeconoom bij Robeco, vertelt in zijn commentaar op het ECB-besluit dat hoe langer het normaliseren van het monetaire beleid van de ECB duurt, hoe meer geloofwaardigheid het instituut verliest. De kaarten van de ECB liggen volgens Cornelissen tot en met de lente van 2019 op tafel.

GS

Goldman Sachs denkt, bij monde van cobeheerder Iain Lindsay van het Global Fixed Income Team, dat de volatiliteit van de markt enigszins zal afnemen nu er veel meer duidelijkheid is over de belangrijkste vragen over het beleid van de centrale banken: met hoeveel renteverhogingen komt de Fed dit jaar en wanneer normaliseert de ECB zijn tarieven. <

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!