Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Opinie Christian Slagter-Koster, 7 okt 2018 09:00

Braziliaanse presidentsverkiezingen: Weinig om enthousiast over te worden

0 0 Leestijd ongeveer

In Brazilië heerst groot ongenoegen over de jarenlange corruptie binnen vrijwel de gehele politieke elite. Aberdeen acht de kans daarom groot dat Jair Bolsanaro de presidentsverkiezingen van Brazilië uiteindelijk zal winnen.

‘O Trumpinho’ lijkt volgens de vermogensbeheerder ook de meest vriendelijke kandidaat voor de financiële markten. Niet omdat de rechtse populist verstand heeft van economie, als we zijn eigen woorden mogen geloven, maar omdat hij waarschijnlijk wel de noodzakelijke pensioenhervorming en privatiseringen zal doorvoeren. Zijn tegenstrever Fernando Haddad van de linkse Arbeiderspartij, die jarenlang de Braziliaanse politiek domineerde, heeft deze hervormingen al bij voorbaat verworpen en Brazilianen zien hem als iemand van de corrupte elite.

Geen wonderen

Zowel buitenlandse als lokale beleggers hebben volgens Aberdeen momenteel kleine posities in de Braziliaanse schuld. Dit komt naar voren in de gestage daling van de futureshandel. Als Bolsanaro wint, verwacht Aberdeen opluchting op de markt en stijgende Braziliaanse activa. Zijn plannen zullen namelijk de staatsschuld verminderen. Aberdeen waarschuwt beleggers echter dat ze geen wonderen moeten verwachten. De opluchting zal bijvoorbeeld niet vergelijkbaar zijn met die rond de Mexicaanse presidentsverkiezingen.

Nieuw dieptepunt

Een belangrijke man voor Bolsanaro is economisch adviseur Paulo Guedes. Deze voormalig bankier is zijn economisch brein. Als Guedes afhaakt en Bolsanaro zonder duidelijk economisch plan zijn populistische agenda doorzet, belooft dit volgens Aberdeen weinig goeds voor Brazilië. Het zou een nieuw dieptepunt markeren in een al bijzonder moeilijke periode voor het land.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!