Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Christian Slagter, 24 mrt 2018 15:30

UBS trekt zes beleggingslessen uit de recente ontwikkelingen in Brazilië en Zuid-Afrika

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

Sinds Michel Temer bijna twee jaar geleden president van Brazilië werd heeft het land de nodige hoogte- en dieptepunten gekend. Beleggers die destijds echter het potentieel zagen zijn volgens UBS rijkelijk beloond. Cyril Ramaphosa volgde een maand geleden Jacob Zuma op als president van Zuid-Afrika.

Wanneer het land hetzelfde traject volgt als Brazilië met onder meer succesvolle hervormingen, economisch herstel en een proactieve centrale bank, kunnen er volgens UBS zes beleggingslessen worden getrokken voor Zuid-Afrika en andere opkomende markten.

Allereerst moeten beleggers geduldig zijn. De machtstransitie in Brazilië en Zuid-Afrika duurde langer dan verwacht. Ondanks aantrekkelijke waarderingen bleven lokale activa daardoor achter bij hun tegenstrevers in andere opkomende markten. Het is moeilijk in te schatten wanneer een regimewisseling plaatsvindt en UBS adviseert beleggers hierin dan ook voorzichtig te zijn.

 

Momentum
Wanneer het momentum zich voordoet moeten beleggers echter wel snel handelen. Groeisignalen en politieke veranderingen ondersteunden lokale activa in zowel Brazilië als Zuid-Afrika, ondanks de economische schade die onder het vorige regime was geleden.

Verder moet de levensduur van een rally volgens UBS niet worden onderschat. Weinig beleggers herkenden in een vroeg stadium het potentieel van het Braziliaanse herstel en namen daardoor al vroegtijdig winst. UBS adviseert beleggers minder te kijken naar de waarderingen en meer naar de kans op structurele hervormingen, economisch stimuleringsbeleid en een versnelling van de economische activiteiten.

Tegelijkertijd moeten beleggers waken voor tegenslagen en misstappen, maar zich hier niet door van de wijs te laten brengen. Deze zijn namelijk onvermijdelijk in een hervormingsproces dat afhankelijk is van politiek machtsspel en een economisch herstel dat nog gaande is. De voortgang van hervormingen is lastig in te schatten. Daarom adviseert UBS beleggers voor iedere hervorming de afweging te maken in hoeverre deze van invloed is op het economische herstel.

 

Politieke cyclus
Ook moeten beleggers de politieke cyclus herkennen. Grote politieke gebeurtenissen kunnen het hervormingsproces vertragen. Tot slot moeten beleggers goed kijken naar de wereldwijde bedrijfscyclus. Dit is een significante drijfveer voor de koersen van activa in opkomende markten.

UBS verwacht dat de lokale markten van zowel Brazilië als Zuid-Afrika in de komende zes maanden beter zullen presteren dan soortgelijke markten. De overeenkomsten die UBS ziet tussen Brazilië en Zuid-Afrika onderstreept hun positieve visie over Zuid-Afrikaanse activa. Aandelen en obligaties bieden daarbij op dit moment het beste rendement. Daarnaast blijft UBS positief over Braziliaanse aandelen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!