Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
image description
Advies Jeroen Boogaard, 2 okt 2018 12:02

General Electric maakt schoon schip

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Topman John Flannery van General Electric vertrekt per direct. Zijn opvolger heeft betere papieren om de ingrijpende transformatie van het industriële conglomeraat in goede banen te leiden.

Beleggers reageerden opgetogen op de machtswisseling en zetten de koers ruim 10% hoger. Flannery is nog maar een jaar in dienst, maar genoot weinig vertrouwen op Wall Street. Onder zijn leiding zijn de resultaten verder verslechterd en halveerde de koers. Zijn opvolger Lawrence Culp (55 jaar) was van 2000 tot 2014 topman van Danaher Corporation. In deze periode vormde hij dit industriële concern om tot een wereldwijd technologiebedrijf. Tijdens zijn bewind vervijfvoudigden de beurswaarde en omzet van Danaher.

Dit goede trackrecord geeft beleggers hoop dat Culp ook GE weer op de rails krijgt. De winstvooruitzichten voor de korte termijn geven echter weinig reden tot optimisme. Zo draait de energiedivisie GE Power nog slechter dan voorzien, waardoor de vrije kasstroom en winst per aandeel onder de eerder afgegeven prognose voor 2018 van respectievelijk $6 mrd en $1,00-1,07 zullen uitkomen. GE Power zal ook de geactiveerde goodwill van circa $23 mrd nagenoeg volledig afboeken. De overige onderdelen presteren wel volgens verwachting.

Lange neergang

Culp ontkomt er waarschijnlijk niet aan om nog dieper in de kosten van de energiedivisie te snijden. Door de snelle groei van duurzame energie is de vraag naar gasturbines sterk teruggevallen en enig marktherstel wordt pas na 2020 verwacht. Scherpe prijsconcurrentie met de twee andere grote spelers, Siemens en Mitsubishi Hitachi Power Systems, leidt tot extra margedruk.

Aan de andere kant doet GE goede zaken met zijn luchtvaarttak, die samen met de energie-activiteiten het hart van de onderneming zal gaan vormen. Ook gaan kostenbesparingen hun werk doen. Verder dalen de schulden door de geplande beursgang van de medische divisie en verkoop van de licht- en treindivisies. Zodoende zal het risicoprofiel verbeteren. De lange neergang in de markt voor gasturbines staat een duidelijk winstherstel echter voorlopig in de weg. Dat zal ook op de waardering van het aandeel blijven drukken. Bij een k/w van 12 voor 2019 breng ik het koopadvies daarom terug naar ‘houden’.

 

KERNCIJFERS 2017
OmzetOperationele winstmarge
Luchtvaart$27 mrd  20%
Energie$35 mrd 6%
Duurzame energie$9 mrd 6%

 

Desinvesteringen brengen schuldpositie omlaag
De nieuwe topman van General Electric, Lawrence Culp, krijgt heel veel op zijn bordje. Niet alleen moet Culp de winst bij de energiedivisie zien te stabiliseren, ook zal hij de geplande desinvesteringen in goede banen moeten leiden. De gezondheidszorgdivisie krijgt volgend jaar een aparte beursnotering, waarbij GE 20% van de aandelen verkoopt en 80% uitkeert aan zijn aandeelhouders. Ook de lichtdivisie staat nog in de etalage.

De verkopen moeten tot een schuldreductie van $25 mrd leiden en de nettoschuld/ebitda-verhouding in 2020 weer onder de 2,5 brengen, tegen een te hoge leverage van bijna 4 op dit moment. De voorgenomen verzelfstandiging binnen twee tot drie jaar van oliedienstverlener Baker Hughes, waarin GE een 62,5%-belang houdt, zou het bedrijf weleens bijna helemaal schuldenvrij kunnen maken.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!