Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Advies Jeroen Boogaard, 23 jul 2018 15:36

Problemen General Electric houden aan

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De turnaround van General Electric wordt een zaak van een lange adem. De vraag op de energiemarkt stabiliseert op een laag niveau en zal pas over enige jaren herstellen.

Het tweede kwartaal leverde voor General Electric een omzet op van $30,1 mrd, een toename van 3% vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar. Uit de stevige autonome omzetkrimp van 6% (exclusief de financieringspoot) blijkt echter dat de problemen van het conglomeraat nog niet voorbij zijn. Onderaan de streep kwam de concernwinst 30% lager uit, op $615 mln. Exclusief bijzondere posten daalde de winst per aandeel met 10% naar $0,19, tegen een gemiddelde verwachting van analisten van $0,18.

Op divisieniveau moet General Electric het vooral hebben van de luchtvaarttak. Die profiteert van een sterke vraag naar vliegtuigmotoren en voerde de winst met 7% op naar $1,5 mrd. Van de grotere onderdelen presteert ook de gezondheidsdivisie goed, met een winststijging van 12% tot $926 mln. Verder laat de olie- en gasdivisie (het 62,5%-belang in dienstverlener Baker Hughes) een mooi herstel zien: de winst sprong met 85% omhoog naar $222 mln.  Hier tegenover stond een winsthalvering bij het kleine onderdeel duurzame energie, naar $82 mln, vooral door timingeffecten. Het orderboek groeit dankzij de sterke vraag naar windenergie.

Winstverwachting

Zorgenkind blijft vooral de energiedivisie. Hier daalde de winst met 58% naar $421 mln. Als gevolg van de opkomst van duurzame energie staat de vraag onder druk. Waar de divisie vorig jaar nog 107 turbines voor gascentrales verkocht, zal dat in 2018 ongeveer de helft zijn. Herstel zit er voorlopig niet in, want General Electric verwacht dat de vraag tot aan 2020 stabiliseert op dit niveau. Op de lange termijn denkt het bedrijf echter te profiteren van een toenemende vraag naar gascentrales.

Ondertussen moeten stevige kostenbesparingen de winstmarges beschermen. De winst per aandeel komt dit jaar naar verwachting uit aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte van $1,00-1,07. De desinvestering van het belang in Baker Hughes en de gezondheidsdivisie zullen de schuldenlast enorm verlagen. Wij houden ondanks de aanhoudende uitdagende energiemarkt vertrouwen in een succesvolle turnaround en herhalen bij een bescheiden k/w van 13 ons (speculatieve) koopadvies.

 

Tweedekwartaalcijfers
In $ mln20182017
Omzet30.10429.097
Netttowinst615875
Gecorrigeerde winst per aandeel0,190,21

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!