Updates

Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Opinie Ivan Snurer, 26 sep 2018 15:30

De waarde van de factor waarde

0 0 Leestijd ongeveer

Niet voor niets, staat bij de meeste aandelenstrategieën de factor waarde centraal. Het is een van de factoren die bewezen hebben op lange termijn waarde te kunnen creëren. Ook ETF’s en smartbèta’s maken er dankbaar gebruik van. 

De meeste beleggingsstrategieën zijn gebouwd rondom het concept van intrinsieke waarde. De notie intrinsieke waarde is echter binnen de financiële wereld een veelgebruikte term. Bij beleggingsfondsen verwijst de term naar de waarde van alle effecten waarin geïnvesteerd is, eventueel aangevuld met de geldsom die het beleggingsfonds nog in kas heeft. Bij opties wordt de intrinsieke waarde bepaald door het verschil in de huidige prijs van de onderliggende waarde en de uitoefenprijs van de optie.

Maar ook voor aandelenbeleggers heeft de term intrinsieke waarde verschillende betekenissen. Sommige beleggers hebben louter oog voor de boekwaarde van een onderneming, terwijl anderen nadrukkelijk naar de marktomstandigheden, het groeipotentieel en de voorspelbaarheid van winst kijken. Het gevolg is evenwel dat beleggers niet dezelfde perceptie hebben van de werkelijke waarde van een bedrijf. Hierdoor noteren aandelen boven of onder hun intrinsieke waarde.

Als de koers van aandelen boven de werkelijke waarde ligt, laten doorgewinterde value-beleggers het aandeel links liggen. Of liquideren ze hun positie. Het ligt immers in de lijn der verwachtingen dat de koers op termijn terugkeert naar de werkelijke waarde. Met andere woorden: de kans is groot dat overgewaardeerde aandelen uiteindelijk een lager rendement genereren dan de markt.

Verborgen waarde

Als echter de koers ver onder de intrinsieke waarde ligt, dan zit er in de aandelen veel verborgen waarde en winnen ze de interesse van waarde-beleggers. Het kopen van ondergewaardeerde aandelen staat te boek als value-beleggen, maar vereist geduld. Het duurt vaak een poos voordat de markt de aandelen naar hun waarde weet te schatten.

Omdat prijs en waarde twee verschillende dingen zijn, kijken veel beleggers naar de koers-winstverhouding om te zien of aandelen goedkoop of juist duur zijn. Behalve dat het onder beleggers een populaire waarderingsmaatstaf is, de koers-winstverhouding is ook gemeengoed bij ETF’s en smartbèta’s waarin de factor value centraal staat. Het concept van intrinsieke waarde maakte daar wel nadrukkelijk plaats voor de notie van relatieve waardering, zoals de koers-winstverhouding of het dividendrendement.

Maar wat doe je met bedrijven die nog geen winst maken of tijdelijk in zwaar weer zitten? De ratio van koers/boekwaarde en de koers/omzet bieden uitkomst. Bedrijven zonder omzet maken per definitie geen winst en bedrijven zonder eigen vermogen hebben geen bestaansrecht. En hoewel het dividend een voornaam koopargument is voor beleggers die aandelen kopen voor de lange termijn, wil dat zeker niet zeggen dat aandelen die geen dividend betalen per definitie waardeloos zijn. Het dividend wordt immers betaald uit de vrije kasstroom, het geld dat een onderneming niet nodig heeft voor de bedrijfsvoering en dus beschikbaar is voor investeringen of uitkeringen aan aandeelhouders.

Inzet van selectiecriteria

Factorbeleggen met ETF’s en smartbèta’s betreft de inzet van selectiecriteria die waarde creëren. Volgens MSCI Barra, de Amerikaanse aanbieder van stijlindices, brengt een viertal parameters de fundamentele waarde van aandelen in kaart. Het gaat meer bepaald om de koers-winstverhouding, de koers/boekwaarde, koers/omzet-ratio en de koers/cashflow.

Wanneer je het potentieel van waarde-aandelen als enige factor wilt exploiteren, dan is het inderdaad gewenst dat de ETF gebruikmaakt van meerdere waarderingsmaatstaven. Integreer je echter de stijlfactor als enkelvoudige ETF in een multi-factorstrategie, dan is het belangrijk dat de selectiecriteria niet met elkaar botsen, noch dat ze dubbel worden geteld en volstaat een screening op koers/boekwaarde en koers/omzet. Dividendaandelen delen vaak de stijlkenmerken van value en low risk.

Goed beleggen in factoren is echter niet zo gemakkelijk als het lijkt. De beste en slechtst presterende factoren veranderen per jaar. In de afgelopen jaren bleven waarde-aandelen sterk achter op de markt. Wellicht wordt de ondermaatse prestatie veroorzaakt door de opmars van het factorbeleggen zelve. Hoewel er onzekerheid bestaat over hoe lang de periode van onder-performance kan duren, lijkt het er sterk op dat beleggers in hun zoektocht naar lucratieve factorpremies te veel betalen voor populaire aandelen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!