Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Tip Terugblik Michiel Pekelharing, 24 sep 2018 10:59

Tipterugblik: Johnson Matthey

0 0 Leestijd ongeveer

Een jaar geleden gaven wij een koopadvies voor Johnson Matthey, de Britse leverancier van katalysatoren. Die tip heeft een rendement van 9% opgeleverd. Het risicoprofiel van het bedrijf is inmiddels wel iets opgelopen.

Johnson Matthey kiest ervoor om de focus geleidelijk te verleggen van de fabricage van dieselkatalysatoren naar batterijen voor elektrische auto’s. Die koerswijziging was een belangrijke reden om het aandeel een jaar geleden te tippen. In financieel opzicht werpt de strategie voorlopig geen vruchten af. In het lopende boekjaar staat het resultaat onder druk door een reorganisatielast en een schikking met een Amerikaanse autofabrikant. De omzet neemt overigens flink toe, maar dat is voor een groot deel een gevolg van het doorberekenen van hogere grondstofkosten.

Doorpakken

Hoewel de onderliggende winst nauwelijks groeide, schoot het nettoresultaat bij de afdeling die zich richt op de elektrische automarkt wel met 37% omhoog. De onderneming maakte onlangs bekend dat er op dit vlak flink wordt doorgepakt. De capaciteit van een proeffabriek in Groot-Brittannië wordt verdubbeld. Bovendien komt er een nieuwe productiefaciliteit bij in Europa. Die groeistrategie is echter niet zonder risico. Johnson Matthey is kwetsbaar als er een harde brexit mocht komen. Bovendien gaat het nog enkele jaren duren voordat de nieuwe fabrieken op stoom komen en duidelijk wordt hoe (snel) het concern de investering terugverdient. Hoewel een dividendverhoging van 7% vertrouwen uitstraalt, gaat het advies door het iets hogere risicoprofiel omlaag naar ‘houden’.

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.