Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Opinie Michiel Pekelharing, 8 sep 2018 10:00

Nabeurs: hoe vager de brexit, hoe beter

0 0 Leestijd ongeveer

Even leek het er deze week op dat een ordelijke brexit een stapje dichterbij kwam, toen beide kampen het eens leken te worden over het feit dat ze het voorlopig niet eens gaan worden over het vormgeven van de toekomstige handelsrelatie.

Helaas was dit een schijnbeweging: er komt pas echt voortgang in de besprekingen als de Britse premier Theresa May orde op zaken stelt in haar eigen Conservatieve partij.

Beleggers hebben een hekel aan onzekerheid. Toch werd het bericht dat de Duitse en Britse regering ermee kunnen leven dat er voorlopig geen duidelijkheid komt over de handelsrelaties na de brexit, woensdagmiddag enthousiast ontvangen. Het Britse pond schoot bijvoorbeeld binnen enkele minuten met een procent omhoog ten opzichte van de euro. Als beide kampen de wens laten varen om in de onderhandelingen over een overgangsregeling ook de handelsrelatie voor de lange termijn mee te nemen, komt een akkoord weer iets dichterbij. Dat is heel goed nieuws, want de gevolgen bij het uitblijven van een akkoord zijn niet te overzien. In dat geval kunnen na brexit-dag (29 maart 2019) mensen en goederen veel lastiger de grens met het Verenigd Koninkrijk oversteken. In dit scenario is een recessie in dat land onvermijdelijk. Sommige partijen waarschuwen zelfs al voor een tekort aan medicijnen en voeding.

Opgelucht ademhalen

Beleggers konden maar heel even opgelucht ademhalen. Vlak nadat het nieuws op financiële nieuwsdienst was Bloomberg verschenen, benadrukten Duitse regeringsvertegenwoordigers dat er niets is veranderd aan de insteek van de onderhandelingen. Van Britse zijde haastte brexit-minister Daniel Raab zich om te benadrukken dat ook zijn kamp geen concessies doet. Hij herhaalde zijn stelling dat een brexit zonder afspraken beter is dan een akkoord dat nadelig uitpakt voor het VK. Beide kampen hebben zich behoorlijk ingegraven. De Europese onderhandelaars willen voorkomen dat de brexit een voorbeeld wordt van hoe voordelig het is om de EU de rug toe te keren. Desondanks heeft EU-onderhandelaar Michel Barnier al beloofd dat het VK heel aantrekkelijke handelsvoorwaarden kan krijgen. Ondanks de schijnbeweging van deze week, is het onwaarschijnlijk dat beide partijen binnenkort dichter bij elkaar komen.

Steun brokkelt af

De Britse premier Theresa May gaat namelijk alleen akkoord met een plan als ze voldoende steun heeft binnen haar partij. Voorlopig brokkelt die steun juist steeds verder af. Bij vervroegde verkiezingen in mei vorig jaar verloor de Conservatieve partij de absolute meerderheid in het parlement. May heeft nu de steun nodig van de Noord-Ierse Democratische Unionistische Partij (DUP). Deze partij zet sterk in op het behouden van de aansluiting bij het Verenigd Koninkrijk. Dat maakt de taak van Britse onderhandelaars niet eenvoudiger. Het vinden van een oplossing voor de grens met Ierland is een van de grootste struikelblokken. Meer dan 200 openbare wegen gaan over deze 499 kilometer lange grens. Het is onmogelijk om die grens helemaal dicht te gooien. Het alternatief is om strengere controles in te voeren op de goederen- en mensenstroom tussen Noord-Ierland en het Britse vasteland. Daar wil de DUP echter niets van weten.

Interne strijd

Voorlopig lukt het May ook niet om orde op zaken te houden binnen haar eigen partij. Begin juli stapten brexit-minister David Davis en minister van Binnenlandse zaken Boris Johnson plotseling op. Volgens het duo zou May zich veel te soepel opstellen in de onderhandelingen met de EU. Johnson voorspelde zelfs dat het land een kolonie zou worden van Europa. Op de partijconferentie die eind september begint, krijgt May de kans om orde op zaken te stellen. Pas als haar positie in eigen land veilig is, kunnen de brexit-onderhandelingen in een stroomversnelling komen. Het ligt niet voor de hand dat er een akkoord ligt voor de Eurotop van 18 oktober. Onlangs werd de deadline voor de besprekingen dan ook opgerekt tot november. Aangezien beide partijen er niet voor terugdeinzen, zou het zomaar kunnen dat een akkoord nog langer op zich laat wachten.

Deadline nadert

Beleggers moeten er rekening mee houden dat de stemming op financiële markten de komende tijd steeds sterker beïnvloed wordt door brexit-onderhandelingen. De deadline voor de onderhandelingen en brexit-dag komen snel dichterbij. Met het oog op de strijd binnen de Conservatieve partij, zit het er voorlopig niet in dat de partijen binnenkort overeenstemming bereiken. Op de wat langere termijn is het onwaarschijnlijk dat het daadwerkelijk tot een brexit komt zonder dat er afspraken gemaakt zijn. Daarvoor zijn de belangen simpelweg te groot. Wie zich niet laat afschrikken door wat sterkere koersbewegingen, kan ook na de schijnbeweging van woensdag gewoon in (Britse) aandelen blijven zitten.

Koopkans

En als het onverwacht toch tot een harde brexit komt, ontstaat er voor beleggers met een lange horizon een mooie koopkans. De beurs heeft immers de neiging om veel te sterk te reageren op slecht nieuws. In de paniek na de overwinning van het brexit-kamp bij het referendum van twee jaar geleden, daalde de koers van de FTSE100 bijvoorbeeld even met 7%. Wie zich had laten meeslepen door de paniek, deed zichzelf te kort. Aan het eind van 2016 stond de FTSE 12,5% hoger dan de dag voor de stembusgang. Ook op de beurs wordt de soep vaak minder heet gegeten dan dat deze wordt opgediend.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!