Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
image description
Opinie Christian Slagter-Koster, 17 sep 2018 11:43

Beurzen vandaag: handelsconflict drukt wederom op Europese beurzen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden

De beurzen gaan het begin van de nieuwe week enigszins moeizaam van start. Vooral de vrees voor een verdere escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China lijkt het sentiment te drukken.

Naar alle waarschijnlijkheid kondigt de Amerikaanse president Trump vandaag nog de invoering van nieuwe importheffingen op Chinese goederen aan. Het tarief zou 10% bedragen, wat neerkomt op een totale waarde van $200 mrd. Dit is wel minder dan de 25% die eerder in het geruchtencircuit circuleerde. De verwachting is dat China als tegenreactie eveneens met nieuwe heffingen op Amerikaanse producten zal komen.

De financiële markten wachten de ontwikkelingen gespannen af en maken daarom deze ochtend pas op de plaats.

NEDERLAND

De AEX bleef deze ochtend dicht bij huis, op 540 punten. Unilever staat 0,2% in de min, nadat grootaandeelhouder Aviva had aangekondigd tegen de verhuisplannen te zullen stemmen. Unilever wil het hoofdkantoor verplaatsen van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland. Aviva is echter niet overtuigd van het voordeel dat de verhuizing met zich mee moet brengen.

Ahold Delhaize behoort deze ochtend tot de grootste winnaars, met +1%. Het aandeel moest vorige week nog flink inleveren na een adviesverlaging van UBS. Galapagos behoort met een min van 2,2% tot de grootste verliezers. Aandeelhouders lijken hun winsten te pakken na de koersstijging van vorige week.

Grootste stijgers AEX/AMX om 10:45 uur:

 • Air France-KLM +1,6%
 • ABN Amro +1,2%
 • Boskalis +1,2%

Grootste dalers AEX/AMX om 10:45 uur:

 • Galapagos -2,2%
 • Fugro -1,6%
 • Takeaway -1,2%

EUROPA

De Eurostoxx50 begon de nieuwe beursweek in het rood, maar noteert inmiddels een kleine plus van 0,1% op 3349 punten. Volkswagen behoort deze ochtend tot de stijgers. De Duitse autoproducent maakte afgelopen vrijdag bekend in augustus 6,8% meer voertuigen te hebben geleverd dan in dezelfde periode vorig jaar. Over de afgelopen acht maanden van dit jaar zag Volkswagen het aantal leveringen zelfs met 7,5% toenemen ten opzichte van vorig jaar.

Ook hier behoort Ahold Delhaize met ruim 1% tot de grootste stijgers. Inditex is een van de grootste verliezers met -0,9%.

Grootste stijgers Eurostoxx 50 om 10:45 uur:

 • Intesa +1,6%
 • BBVA +1,1%
 • Société Générale +1,1

Grootste dalers Eurostoxx 50 om 10:45 uur:

 • Louis Vuitton -1,1%
 • Inditex -0,9%
 • Adidas -0,9%

VERENIGDE STATEN

De Dow Jones kwam afgelopen vrijdag bijna niet van zijn plek en sloot de beursweek af op 26.154 punten. De financiële markten volgden nauwlettend de ontwikkelingen rond orkaan Florence. Zoals het er nu naar uit ziet, heeft het natuurgeweld voor $3-5 mrd aan schade gezorgd.

Afgelopen vrijdag verschenen eveneens de nodige macro-economische cijfers over de Verenigde Staten. Zo steeg de retailomzet op jaarbasis met 6,6% en ook het consumentenvertrouwen verbeterde. De prijzen voor geïmporteerde goederen over augustus zijn op maandbasis gedaald met 0,6% en de prijzen voor geëxporteerde goederen daalden met 0,1%.

Grootste stijgers Dow Jones op 14 september:

 • United Technologies +1,6%
 • Boeing +1,2%
 • Chevron +0,9%

Grootste dalers Dow Jones op 14 september:

 • Disney -1,2%
 • Apple -1,1%
 • McDonald’s -0,9%

GRAFIEK VAN DE DAG

De huizenprijzen in China stegen in augustus op maandbasis met 7%. Dat was de hoogste groei in bijna twee jaar tijd, volgens FocusEconomics.

Huizenprijzen China augustus 2018

AGENDA

Maandag 17 september

 • Beurs Japan gesloten

Dinsdag 18 september:

 • Inflatiecijfers Verenigd Koninkrijk

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!