Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Opinie Michiel Pekelharing, 15 sep 2018 10:00

Nabeurs: twee lessen van het ING-schandaal

0 0 Leestijd ongeveer

Afgelopen week slachtofferde ING zijn financieel topman Koos Timmermans in reactie op de schikking in de witwaszaak. Er zijn twee lessen die beleggers in gedachten moeten houden: een duurzame uitstraling is geen garantie voor het uitblijven van schandalen en op de beurs worden dit soort gebeurtenissen vaak vrij goed verteerd.

Een schikking van €775 is ING inmiddels op een verlies van ruim €2 mrd aan beurswaarde komen te staan. De recente terugval komt bovendien na een koersdaling van 25% sinds de jaarwisseling. Wat moeten beleggers nu met het aandeel en wat zijn de belangrijkste lessen die ze kunnen trekken?

Geen garanties

De eerste les is dat een hoge beoordeling op duurzaamheid door gerenommeerde partijen geen garantie is voor het uitblijven van schandalen. ING is bijvoorbeeld opgenomen in de Dow Jones Sustainabilty Index. Hierin is alleen plaats voor ondernemingen die binnen hun sector bij de beste 10% scoren op het vlak van milieu, sociale aangelegenheden en fatsoenlijk bestuur. De selectie wordt gemaakt door het Zwitserse RobecoSAM, dat bedrijven een lijst voorschotelt van 80 tot 120 vragen over duurzaamheid. Het onafhankelijke Sustainalytics wees ING zelfs aan als de meest duurzame bank ter wereld. Deze partij legde maar liefst 395 banken langs de duurzaamheidsmeetlat. Saillant detail: de onderneming scoorde 80 uit 100 op het vlak van corporate governance. Die hoge score was te danken aan ‘krachtige beleidsmaatregelen die zijn genomen op het gebied van de klokkenluidersregeling, omkoping en het witwassen van geld.’

Duurzaam voetstuk

Het is bepaald niet de eerste keer dat een bedrijf hard van een duurzaamheidsvoetstuk valt. In 2015 werd Volkswagen bijvoorbeeld vlak voor het bekend worden van het dieselschandaal door RobecoSAM aangewezen als ‘industry leader’ op het vlak van duurzaamheid. Sustainalytics had wel al enkele maanden eerder zijn zorgen uitgesproken over bepaalde beleidskwesties bij de Duitse autobouwer.


Nieuw: oog in oog met de redactie, de video-chatsessie met de experts van Beleggers Belangen. Kijk mee en stel je vragen op donderdag 20 september van 20.00 uur tot 21.00 uur. Via de livestream bij de redactie op je computer, tablet of smartphone. Schrijf u nu in.


Een hoge duurzaamheidsbeoordeling wijst er vooral op dat een onderneming veel energie stopt in het beantwoorden van de vragenlijsten van RobecoSAM en Sustainalitycs. Dat bleek eerder ook al uit onderzoek van NN Investment Partners en ECCE. Uit datzelfde onderzoek kwam overigens naar voren dat bedrijven met een lage maar stijgende duurzaamheidsrating een betere belegging zijn dan concerns die al een heel hoog scoren op het vlak van duurzaamheid.

Koersschade

De tweede les is dat het schandaal op zich geen aanleiding hoeft te vormen om ING te verkopen. Sinds het naar buiten komen van de schikking, is de beurskoers met circa 5% gedaald. De Zwitserse zakenbank Credit Suisse heeft enkele jaren geleden het koersverloop onderzocht van 5400 aandelen waarvan de koers met 10% daalde als gevolg van slecht nieuws. Gemiddeld werd binnen drie maanden ruim tweederde van de koersschade ingelopen. Die verhouding ligt anders bij grote schandalen, zoals dat van de sjoemelsoftware bij Volkswagen en de ramp met het boorplatform van BP. Vaak bleef de beurskoers van getroffen bedrijven enkele jaren achter bij het sectorgemiddelde. Een dergelijk scenario komt voor ING hoogstwaarschijnlijk niet aan de orde.

Facebook als voorbeeld

Het witwasschandaal bij ING vertoont verschillende overeenkomsten met het datalek van Facebook in maart dit jaar. De koers van het internetbedrijf ging hard onderuit toen bekend werd dat gebruikersgegevens bij een andere partij terecht waren gekomen. De roep om strenger toezicht nam toe en het aandeel daalde binnen enkele weken met ruim 15%. Daarna verschoof de aandacht naar de operationele gang van zaken, waardoor Facebook met bijna 50% omhoog schoot binnen vier maanden.

Dat laatste zal bij ING niet gebeuren. Daarvoor ligt de winstgroei simpelweg te laag en is de resultaatontwikkeling te voorspelbaar. Als de aandacht verschuift naar de onderliggende gang van zaken, ligt een herstel in lijn met de bevindingen van Credit Suisse voor de hand. In combinatie met een dividendrendement van ruim 6% kan het geen kwaad om de ontwikkelingen bij ING voorlopig af te wachten. Tenzij dat u als duurzame belegger in gewetensnood toch liever verkoopt.

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!