Tipterugblik: Diplomat Pharmacy
De vrees bestaat dat farmaciebedrijven onder politieke druk afzien van verdere prijsverhogingen. Dat zou ten koste gaan van de omzet en winstgevendheid van Diplomat Pharmacy. Meer dan 85% van de omzet komt uit de verkoop van dure medicijnen tegen kanker en zeldzame ziektes en de intraveneuze toediening van geneesmiddelen. Dit zijn grote winstmakers voor medicijnfabrikanten en het is dan ook de vraag of zij bereid zijn om wat te doen aan de hoge prijzen. Volgens mij zal het niet zo’n vaart lopen.
Stevige winstgroei Diplomat Pharmacy
Diplomat Pharmacy denkt dat mogelijke wijzigingen in het vergoedingensysteem slechts een kleine impact zullen hebben op de resultaten. De markt voor speciaalmedicijnen groeit en het bedrijf ziet veel mogelijkheden om marktaandeel te winnen door als consolidator op te treden. Als de schuldgraad volgend jaar is gedaald, ontstaat er weer ruimte voor nieuwe overnames. Eind 2017 nam de apotheker reeds een aantal zogeheten pharmaceutical benefit managers (tussenpersonen tussen verzekeraars en de farma-industrie) over.
Die acquisities leiden dit jaar tot een sterke omzet- en winstgroei. Naar verwachting stijgt de omzet met 22 tot 31% en de aangepaste ebitda met 61 tot 67%. De overnames brengen wel fors hogere rentelasten met zich mee. Daarnaast kost het personeelsoptieprogramma geld. Daarom zal het nettoresultaat uitkomen in een bandbreedte van -$11 mln tot +$0,5 mln. De rentelasten zullen vanaf volgend jaar weer dalen dankzij een sterke kasstroom. Analisten rekenen voor 2019 op een aangepaste winst per aandeel van $1,06. Bij een schappelijke k/w van 18,9 blijft dit groeiaandeel het aanhouden waard.