Waarom grote fondsen profiteren van de vlucht uit kleine fondsen
In 2017 boekten AEX-beleggers +12,7% koersrendement. Slechts vijf van de 25 AEX-fondsen eindigden in het rood. Een prachtig resultaat, maar dat viel in het niet bij de koersopbrengsten van +21,5% en +31,0% die investeerders in de AMX respectievelijk de AScX konden bijschrijven. De AScX kende in 2017 net als de AEX maar vijf dalers. In de AMX waren er meer fondsen die het jaar met verlies afsloten. Maar in deze index boekten maar liefst vier fondsen meer dan 100% rendement.
Grote fondsen in de DAX
Het klimaat op het Beursplein is nu dus radicaal anders dan in 2017. Voor een deel lijkt dit een lokaal fenomeen, voor een deel lijkt dit in een wereldwijde trend te passen. Ook de middelgrote bedrijven in Duitsland renderen in 2018 beduidend minder dan vorig jaar. Maar net als in 2017 doet de MDAX het dit jaar wel beter dan de grote fondsen in de DAX. Daarbij moet natuurlijk wel worden aangetekend, dat veel Duitse middelgrote bedrijven groter zijn dan de kleinere fondsen in de AEX.
Ook de oorzaken van de mindere prestaties van kleine fondsen dit jaar zijn in mijn ogen deels lokaal, deels wereldwijd. Wereldwijd zijn beleggers door de onzekerheid over het rentebeleleid van de Fed en door het handelsconflict tussen de VS en China onzekerder geworden dan in het euforische eerste jaar onder Donald Trump. Per definitie ruilen beleggers bij toenemende onzekerheid kwetsbaardere smallcaps in tegen robuustere bluechips.
Uit de gratie geraakt
Lokaal geldt dat een flink aantal toppers uit de categorie mid- en smallcaps in Amsterdam van vorig jaar door een mix van omstandigheden dit jaar uit de gratie is geraakt. Air France-KLM en Besi voorop, maar ook bijvoorbeeld TKH en Kendrion. Als belegger in mid- en smallcaps moet je met dergelijke forse koersbewegingen leren leven. Als investeerders straks weer meer risico durven te nemen, zijn dit de eerste aandelen die tegen lagere koersen worden opgeraapt. Ten koste weer van de grote fondsen.