Updates

Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Coca-Cola

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASM International

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BE Semiconductors

Advies
kopen
image description
Advies Jeroen Boogaard, 15 aug 15:55

Kendrion onderuit na tegenvallende omzetgroei

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Een lagere vraag naar dieselauto’s zet de omzet en winstmarge van de personenwagendivisie van Kendrion onder druk. Dit zal ook in de tweede jaarhelft het geval zijn.

De halfjaarcijfers van Kendrion werden ontvangen met een koersdaling van 8%. In het tweede kwartaal zag de producent van elektromagneten de omzet met slechts 1% toenemen naar €119 mln. Dat was lager dan verwacht. Tegen constante wisselkoersen zwakte de omzetgroei af naar 2,4%, tegenover 4,2% in het eerste kwartaal. De ebita kwam dankzij kostenbesparingen 7% hoger uit op €11,6 mln en dat leverde een marge op van 9,7%. Daarmee is de doelstelling van 10% vanaf eind 2018 reeds in zicht. De nettowinst liep op van €6,8 mln naar €7,7 mln.

Tegenvallend was vooral de gang van zaken bij de automotive-divisie, die 64% van de omzet vertegenwoordigt. Daar daalde de operationele winstmarge en stagneerde de omzet. Dat komt door een tegenvallende vraag naar dieselauto’s als gevolg van het dieselschandaal en strengere milieueisen. Bovendien leiden aangescherpte testprocedures in Duitsland voor nieuwe dieselmotoren tot vertraging van orders. Volgens topman Joep van Beurden gaat het om een ‘kortetermijnprobleem’, al zal de omzetdruk in de rest van het jaar aanhouden.

Groeimarkten

Om de gevolgen voor de winstmarges te beperken, gaat het bedrijf verder in de kosten snijden. Dat levert in 2018 een hoger dan verwachte besparing op van €5,5 mln. Kendrion heeft dan ook vertrouwen in de ebita-margedoelstelling van 10% vanaf eind 2018. Ook denkt het de omzet dit jaar te kunnen opvoeren, ondanks de dieselproblemen. Voor de langere termijn blijft de onderneming positief. De gedisciplineerde focus op kosten en een versnelling van de omzetgroei moeten de winstmarges verder opkrikken. In de auto-industrie, die in een overgangsfase zit naar elektrisch en autonoom rijden, robotics en in China liggen de beste groeimogelijkheden. Kendrion heeft in deze markten veel geïnvesteerd en zal hiervan de vruchten gaan plukken. Aan de andere kant zal de tegenwind van de dalende dieselverkopen nog wel even aanhouden. Wij verlagen onze winsttaxatie voor dit jaar naar €2 per aandeel. Hoewel het perspectief voor de lange termijn goed blijft, brengen we het koopadvies bij een k/w van 17,2 terug naar ‘houden’.

Bijstelling margedoel weinig ambitieus
Tegelijk met de halfjaarcijfers kondigde de producent van elektromagnetische componenten ook zijn strategie aan voor de komende vijf jaar. Het rendement op het geïnvesteerd vermogen moet toenemen van 15% naar minstens 20% in 2023. Daarnaast mikt het bedrijf op een ebitda-marge van meer dan 15%, tegen 12,4% in 2017. Dat is teleurstellend, want analisten hadden een dergelijk niveau volgend jaar al verwacht. Bovendien vertaalt de nieuwe doelstelling zich in een ebita-marge van ruwweg 10,5%, waarmee de lat slechts iets hoger komt te liggen dan het oude doel van 10%. De winstgevendheid is sinds 2015 ook al enorm gestegen. Aangezien de interne verbeterprocessen inmiddels wel voltooid zijn, moet Kendrion het meer van omzetgroei gaan hebben.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles