Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 27 jul 2018 09:16

Beleggers onderschatten potentieel Besi

0 0 Leestijd ongeveer

De omzet van Besi was in het tweede kwartaal 4% hoger. Dit had de chipmachinefabrikant begin juli al aangekondigd, dus het was eigenlijk geen nieuws meer. De verwachting voor het derde kwartaal was dat wel. Besi rekent op een omzet die 25 tot 30% lager zal liggen dan in het tweede kwartaal.

De tweede helft van het jaar is traditioneel minder goed dan de eerste. Dat verklaart een deel van de neergang. Maar Besi heeft ook last van de lagere verkoop van machines die worden ingezet bij de productie van chips voor smartphones.

Dip valt mee

Uitgaande van een omzetdaling van 30%, de lage kant van de schatting, zal de omzet in het derde kwartaal uitkomen op ongeveer €113 mln. Op basis daarvan schatten wij voor het derde kwartaal een winst per aandeel (wpa) in van €0,31. Voor het hele jaar schatten we dat de omzet op ongeveer €540 mln uit zal komen. Dat is zo’n 9% lager dan 2017.

Dat klinkt slecht, maar het is nog altijd meer dan 40% hoger dan 2016. De mindere periode waar Besi nu in zit, vinden we op dit moment dan ook niet echt zorgwekkend. Er zijn meerdere langetermijnbewegingen gaande die zorgen voor een groeiende vraag naar chips. Eén daarvan is het internet of things. Die ontwikkeling zorgt ervoor dat veel producten waar nu geen of weinig chips in zitten, meer chips gaan bevatten. Volgens onderzoeksbureau VSLI groeit de markt voor chips dit jaar met 15%. Volgend jaar kan die groei natuurlijk lager uitvallen, maar het gaat veel te ver om te zeggen dat de sector in een recessie zit.

Waardering Besi

Onze wpa-taxatie voor het hele jaar verlagen we van €2,04 naar €1,76. Op basis van dit getal is de k/w iets meer dan 11. Mocht die schatting kloppen, dan is dat laag voor een bedrijf dat de afgelopen vijf jaar een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 16,2% heeft behaald. Natuurlijk is er een mogelijkheid dat de resultaten in 2019 lager zullen zijn dat dit jaar. Maar we denken dat beleggers nu ver vooruitlopen op slechtere resultaten, terwijl ze de mogelijkheid negeren dat de markt weer aantrekt. Beleggen is het afwegen van risico’s en mogelijke rendementen. We denken dat bij Besi de mogelijkheden onderschat worden. Daarom blijven we bij ons advies: ‘kopen’.

 In mln €kw.3 ’18tkw.2 ’18kw.1 ’18kw.4 ’17
Omzet112,8161,1154,9153,2
Nettowinst23,247,237,143,6
Wpa (€)0,310,630,500,59

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!