Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Jeroen Boogaard, 21 jun 2017 13:16

Amazon schudt de beurzen op

0 0 Leestijd ongeveer

De inmenging van Amazon in de supermarktsector en de daling van de olieprijs waren de bepalende onderwerpen op de internationale beursvloeren afgelopen week.

Internetwinkel Amazon schudde deze week de retailsector op met een overnamebod op supermarktketen Whole Foods. Met de overname is een bedrag gemoeid van bijna $14 mrd. De aandeelhouders van Amazon zien de aankoop wel zitten en beloonden de stap met een koersstijging van ruim 3%. Maar de traditionele supermarktketens in zowel de Verenigde Staten als in Europa moesten het zwaar ontgelden. Met een weekverlies van bijna 15% (slotkoersen van dinsdag) was Ahold Delhaize een van de grootste verliezers in Europa. Tesco verloor bijna 7% en Carrefour circa 3%. In New York doken onder meer Target (-11%), Costco (-10%) en Wal-Mart (-5%) flink in het rood. Beleggers vrezen dat de concurrentie op de markt nog verder gaan toenemen met de entree van Amazon, dat over diepe zakken beschikt. De komst van de Duitse discounters Aldi en Lidl heeft al een prijzenslag ontketend, waardoor de flinterdunne marges van de supermarkten onder druk staan. Een van de slachtoffers is Kroger, dat de winstverwachting voor dit jaar met circa 9% verlaagde naar $2,00 tot $2,05 per aandeel. Het aandeel verloor 26% en bungelde daarmee onderaan in de S&P500.

De belangrijkste benchmark op Wall Street bleef op weekbasis vrijwel gelijk, net als de pan-Europese Stoxx 600. Niet alleen het geweld in de retailsector drukte op het sentiment, ook de energiesector lag er slecht bij. De olieprijs daalde naar het laagste niveau in negen maanden. Dit weerspiegelt de zorgen in de sector over een overaanbod. Er waren kleine verliezen voor de grote olieproducenten Chevron (-1,5%), Exxon Mobil (-0,8%) en Total (-0,7%), maar toeleveranciers als Saipem (-9%) en Transocean (-10,5%) deden een flinke stap terug.

Veel bedrijfsnieuws was er niet. In aanloop naar de belangrijke luchtvaartshow in Parijs zaten Boeing (+3,8%) en Airbus (+1,8%) in de lift. De vliegtuigbouwers maken tijdens het evenement traditiegetrouw nieuwe orders bekend. Marktleider Boeing verhoogde daarnaast de marktverwachting voor de lange termijn en ziet de komende twintig jaar een vraag naar 41.030 nieuwe vliegtuigen met een totale waarde van $6.100 mrd. In Parijs werd de beleggersbijeenkomst van luxe modehuis Kering goed ontvangen. Het bedrijf moet het nu nog vooral van Gucci hebben, maar heeft met Yves Saint Laurent een tweede parel in handen. De omzet van dit modemerk groeit al zes jaar op rij met meer dan 20% per jaar en moet binnen drie jaar nog eens verdubbelen naar €2 mrd en op de lange termijn zelfs doorgroeien naar €3 mrd. Daarbij is het streven om de operationele winstmarge te verhogen van 22% naar 27%. Het aandeel Kering sloot ruim 3% hoger en is in een jaar tijd verdubbeld. Beleggers waren daarentegen niet onder de indruk van de kostenbesparingsplannen van Nike en zetten het aandeel 5% lager. JP Morgan verlaagde het koopadvies naar neutraal met een koersdoel van $58.

Lees ook: Pfizer verslaafd aan eigen medicijnen


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als
abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!