Updates

Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 26 mei 2017 10:00

Tip dividend: Onterechte afstraffing voor uitblinker

0 0 Leestijd ongeveer

De Amerikaanse warenhuisketens verliezen dit jaar vele tientallen procenten op de beurs, waarbij ook de kwalitatief betere aandelen meegesleurd worden in het negatieve sentiment.  De onderlinge verschillen zijn echter groot met één aandeel als absolute uitblinker.

De Amerikaanse retailsector ligt al geruime tijd onder druk door de afnemende bezoekersaantallen in winkelcentra en de blijvende groei van online verkopen. Recent nog besteedde ik hier uitgebreid aandacht aan via Simon Property, dat opgenomen is in de dividendportefeuille.

De laatste ronde kwartaalcijfers van warenhuisketens Macy’s (ticker M), J.C. Penney (JCP) en Kohls (KSS) drukten de koersen binnen de sector nog eens met vele procenten verder omlaag waarbij er meerjarige dieptepunten werden bereikt. Ook de luxe warenhuisketen Nordstrom (JWN) werd meegesleurd in het negatieve sentiment en tikte een laagste koers van iets meer dan $40 aan, bijna $10 onder de hoogste jaarkoers die slechts twee weken daarvoor nog werd bereikt.

In twee dagen tijd zakte Nordstrom van $50,01 naar $41,20. Nordstrom, dat zijn naam ontleent aan de Zweedse oprichters die in 1901 begonnen met een schoenenwinkel in Seattle, realiseerde over het laatste boekjaar (2017, dat eind januari eindigde) een omzet van $14,8 mrd (+2,2%). De verkoop van schoenen was vorig jaar goed voor 23% van de totale omzet, die verder wordt gerealiseerd met dameskleding- en accessoires (43%), herenkleding (17%), cosmetica (11%) en kinderkleding (3%).

In totaal heeft Nordstrom ongeveer 350 winkels in de Verenigde Staten, waaronder 216 Nordstrom Rack vestigingen, de zogenaamde ‘off-price’ retail formule waar merkproducten met een flinke korting worden verkocht (zie ook Ross Stores (ROST) en TJX Companies (TJX), twee zeer fraaie aandelen). Vooral Nordstrom Rack maakt het bedrijf veel interessanter dan de pure ‘warenhuisketens’ als Macy’s en J.C. Penney, die hun omzet langzaam zien wegsmelten.

Grote verschillen: Nordstrom groeit verder, Macy’s blijft krimpen
Aandeel Koers YTD Omzet 2016 Omzet 2017 Omzet 2018 (t) Dividend
Nordstrom $42,04 -12,3% 14,4 mrd 14,8 mrd 15,3 mrd 3,5%
Macy’s $23,41 -34,5% 27,1 mrd 25,8 mrd 24,7 mrd 6,5%

Last but not least heeft Nordstrom ook online veel beter zijn zaakjes voor elkaar met inmiddels een kwart van de verkopen via internet. Per saldo realiseert Nordstrom ‘slechts’ 53% van zijn omzet via de traditionele warenhuizen, waar het net als de bekende concurrenten een blijvende zwakte ziet.

Daar tegenover staat echter groei voor Nordstrom Rack en vooral de

Twee jaar geleden deed Nordstrom nog $75 (klik voor grotere grafiek)

E-commerce activiteiten, waar een dubbelcijferige groei wordt gerealiseerd, tegenover. Hierdoor doet Nordstrom het als witte raaf binnen de sector veel beter dan de concurrentie, ook op de beurs.

Als beste jongetje van de klas weet Nordstrom al jarenlang zijn omzet en winst per aandeel steeds verder op te krikken. Ook Nordstrom heeft het momenteel moeilijk maar is daarvoor op de beurs inmiddels meer dan voldoende afgestraft.

Voor het lopende boekjaar rekenen analisten ook na veel neerwaartse bijstellingen op een omzetgroei van 3,4% tot $15,3 mrd. De getaxeerde winst per aandeel van $3,07 resulteert in een k/w van minder dan 14, wat met het oog op de groeivooruitzichten erg laag is.

DIVIDEND NOG NOOIT VERLAAGD, FOCUS OP BUYBACKS
Daarbij keert Nordstrom een kwartaaldividend van $0,37 uit, wat door de scherpe koersdaling een mooi rendement van 3,5% oplevert.

Dat dividend werd sinds de eerste uitkering in 1999 (omgerekend $0,04 per aandeel) nog nooit verlaagd. Bovenop een mooie dividendgroei ontvingen aandeelhouders eind 2015 ook nog een speciaal dividend van $4,85. De laatste twee jaar richtte Nordstrom zich vooral op de inkoop van eigen aandelen om zodoende te kunnen profiteren van de lagere beurskoers.

Zo werd het aantal uitstaande aandelen vorig jaar met ruim 9% teruggebracht en kocht Nordtrom dit jaar al bijna 4% van zijn eigen aandelen in. Gezien de ontwikkeling van de beurskoers kunnen aandeelhouders hier alleen maar zeer tevreden over zijn. De sterke cashflow kan immers op een later moment weer ingezet worden om het dividend verder te verhogen. Ik ben ervan overtuigd dat Nordstrom later dit jaar of volgend jaar het dividend weer (flink) zal verhogen.

Tekst: Menno van Hoven, 23 mei 2017 (de auteur heeft een positie in Nordstrom)

Lees ook: De 15 favoriete Amerikaanse aandelen van Credit Suisse


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!