Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Freek Tewes, 11 mei 2017 12:38

Solvabiliteit zet Aegon onder druk

0 0 Leestijd ongeveer

Aegon kwam met sterke eerstekwartaalcijfers, maar kreeg de handen desondanks niet op elkaar. De solvabiliteit bij Aegon Nederland is weer in opspraak.

Aegon presenteerde donderdag goede resultaten over het eerste kwartaal, maar deze werden (wederom) overschaduwd door zorgen over de solvabiliteit bij Aegon Nederland. De omzet kwam uit op €3,94 mrd, wat 11% hoger is dan een jaar geleden. De onderliggende winst voor belastingen steeg met 6% op jaarbasis tot €488 mln (consensus €477 mln). De stijging was voornamelijk te danken aan kostenbesparingen in de Verenigde Staten, hogere commissie-inkomsten, een sterke winstbijdrage uit Azië en de gestegen Amerikaanse dollar. De waarde van de nieuwe omzet steeg met 30%, wat een sterk resultaat is en vooral komt door de hogere rente en een hoge omzet in China. De solvency II ratio kwam uit op een onveranderde 157%, waar de markt van 154% uitging.

Hoewel Aegon sterke resultaten wist te boeken in het eerste kwartaal en de koers van het aandeel aan het begin van de handel enkele procenten hoger noteerde, kwam al snel een omslag. Reden hiervoor was de hernieuwde zorg over de solvabiliteit van Aegon Nederland wat de koers zo’n 5% deed kelderen. De totale solvabiliteit bleef op 157% en werd positief beïnvloed door de kapitaalgeneratie in het kwartaal en negatief door de eerdere acquisitie van Cofunds en het te betalen slotdividend. Over de solvabiliteit van Aegon Nederland werden geen mededelingen gedaan. Wel versterkte Aegon het kapitaal van de Nederlandse levenactiviteiten met €100 mln door dit bedrag richting de Nederlandse holding te laten stromen.

Rekenmodellen
Gedetailleerde plannen voor de Nederlandse activiteiten gaat Aegon bij de tweedekwartaalcijfers presenteren. Wat ons betreft is dit niet zo handig gezien de ophef hierover eerder dit jaar. Een jaar geleden gaf Aegon de schuld aan de nieuwe rekenmodellen in combinatie met de marktvolatiliteit, maar nu hebben wij de indruk dat de solvabiliteit een fundamenteel probleem is. Wij voorzien weinig koerspotentieel en verlagen ons advies tot ‘houden’.

Lees ook: Dit zijn de eerste reacties op de kwartaalcijfers van Aegon


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!