Updates

Aandelen Internationaal

Verizon

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

ATT

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Disney

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Deutsche Post

Advies
verkopen
image description
Advies Freek Tewes, 16 feb 2017 15:36

NN Group krijgt de handen niet op elkaar

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

NN Group maakte donderdag tegenvallende jaarcijfers bekend. De netto operationele winst steeg in het vierde kwartaal op jaarbasis met 4,7% tot €215 mln, maar viel over geheel 2016 met 19,2% terug tot €941 mln. De operationele resultaten lagen bij bijna elke divisie lager. Bij de Nederlandse niet-levenactiviteiten was zelfs sprake van een halvering. De cost/income ratio bleef met 33,5% nagenoeg ongewijzigd. Bij non-life verslechterde de combined ratio van 101,55 tot 103,4%. Ook het operationele rendement op eigen vermogen (ROE) verslechterde, van 10,8% tot 8,1%. Voor de Nederlandse levenactiviteiten liep deze terug van 11,5% naar 8,1% en voor de niet-levenactiviteiten zelfs van 24,4% naar 14,1%. De Solvency II ratio van 241% was slechts iets hoger dan de 239% uit 2015 en onder de consensus van 250%. Lichtpuntje was het slotdividend van €0,95, wat boven de consensus lag en waarmee het totaaldividend op €1,55 uitkomt.

Flinke tegenwind
NN had in het laatste kwartaal te kampen met verliezen bij de verkoop van een tweetal onderdelen ter grootte van €114 mln. Een dochteronderneming in Canada werd met boekverlies verkocht. Daarnaast verkocht NN al voor de beursgang ING Life Korea. De koper klaagde NN aan omdat de cijfers niet zouden kloppen. Een arbitragehof heeft de koper in het gelijk gesteld, waardoor NN een voorziening heeft moeten nemen. Het bedrijf is het afgelopen jaar ook aanzienlijk gevoeliger geworden voor marktbewegingen, wat deels de tegenvallende solvabiliteit verklaart. Zo leidt een vergroting van de spread met 50 basispunten bij staatsobligaties tot een verslechtering van Solvency II van 37%-punt, waar dit een jaar geleden nog 32%-punt was. Een daling van de aandelenmarkt met 25% heeft een negatief effect van 12%-punt vergeleken met 10%-punt vorig jaar. Voor een aandeel als NN, dat immers qua operationele groei niet veel heeft te bieden en waar beleggers het moeten hebben van het dividend, is dat geen goed nieuws. Met een k/w van iets meer dan 10 vinden wij de aandelen te duur en herhalen wij ons verkoopadvies.

Lees ook: Dit zijn de eerste reacties op de jaarcijfers van NN Group


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles