Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Opinie Jeroen Boogaard, 22 jun 2016 14:35

Twijfel over duurzaamheid Amerikaans herstel

0 0 Leestijd ongeveer

Het aanstaande referendum in het Verenigd Koninkrijk over het lidmaatschap van de Europese Unie blijft de financiële markten domineren. Nadat een mogelijke Brexit eerder voor flinke verliezen op de wereldwijde beurzen had gezorgd, klaarde de lucht afgelopen week weer op. De laatste peilingen geven aan dat de steun voor een Brexit onder de Britse bevolking afneemt. Volgens de wedkantoren is de kans op een Brits vertrek uit de EU nog maar 26%, tegen nog 43% vorige week. Mogelijk dat de moord op parlements­lid Jo Cox, die voor het lidmaatschap was, en het onderbreken van de campagne voor de omslag heeft gezorgd. Beleggers waren in elk geval weer bereid om meer risico te nemen en sloegen vooral in Europa aan het kopen. Zowel de Eurostoxx50 (de vijftig grootste blue chips in de eurozone) als de breed samengestelde Stoxxeurope600 boekte over de vijf handelsdagen met slotkoersen van dinsdag een koerswinst van circa 6% en wisten daarmee de verliezen van de voorgaande week weer grotendeels weg te werken.

Op Wall Street was de dreigende Brexit een veel minder dominant thema. De koerswinsten voor de Dow Jones (+0,9%) en de S&P500 (+0,6%) waren op weekbasis dan ook beperkt. Het macro-economisch nieuws geeft nog altijd een gemengd beeld van de Amerikaanse economie. Zo daalde de industriële productie in mei met een sterker dan verwachte 0,4%, maar aan de andere kant zijn de marktomstandigheden voor de industrie in de staat New York in juni juist verbeterd. Zoals verwacht hield de Amerikaanse centrale bank de rente onveranderd en het ziet er ook naar uit dat de rente nog langer op een laag niveau blijft. De verwachtingen voor het aantal renteverwachtingen in de komende jaren zijn neerwaarts bijgesteld. Hoewel daaruit blijkt dat de Federal Reserve twijfelt over de duurzaamheid van het Amerikaanse herstel, waren vooral cyclische aandelen de afgelopen week in trek. De olieprijs herstelde verder en dat leverde Marathon Oil (+14%) een koppositie in de S&P 500 op. Ook Murphy Oil (+8,4%) en Chesapeake Energy (+7,9%) behoorden tot de sterkste stijgers. Verder waren er grote winsten voor andere grondstofgerelateerde aandelen zoals Freeport-McMoRan (+13,7%) en Alcoa (+8,4%). Veel bedrijfsnieuws was er niet. Een opvallende koerssprong was er voor Symantec (11,4%). Het bedrijf nam vorige week voor $4,65 mrd de webbeveiliger Blue Coat over. Ondanks de hoge prijs van 6,2 keer de omzet van $755 mln zijn beleggers wel te spreken over deze acquisitie. Verder werden de kwartaalcijfers van Oracle goed onthaald. Het aandeel won circa 3% nadat de omzetdaling van 1% naar $10,6 mrd iets beter uitpakte dan verwacht. Vooral de cloud-activiteiten blijven sterk groeien (+49%). Ook Kroger kwam met kwartaalcijfers naar buiten. De Amerikaanse supermarktketen wist daarbij aan de verwachtingen te voldoen en bevestigde bovendien de outlook voor de rest van het jaar. Niettemin daalde het aandeel op weekbasis met 3,6%.

Biotechaandelen behoorden tot de grootste verliezers op Wall Street. Perrigo Company bungelde met een verlies van bijna 11% onderaan in de S&P500, maar ook Vertex (-6,7%), Allergan (-5,1%), Celgene (-4,1%) en Biogen (-3,6%) moesten het ontgelden. Bij beleggers bestaan er al langer zorgen over de toenemende maatschappelijke en politieke verontwaardiging over de hoge medicijnprijzen. In Europa wisten vooral de banken zich sterk te herstellen van de koersklappen die de laatste tijd werden opgelopen. De Italiaanse bank UniCredit was met een winst van 10,6% de sterkste stijger in de Eurostoxx50, gevolgd door Banco Bilbao (+7,8%) en Société Générale (+7,0%). Daar stonden slechts twee dalers tegenover: Deutsche Telekom (-0,4%) en Nokia (-2,2%).

Lees ook: Hitte VS jaagt aardgasprijs omhoog

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.