Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Opinie Johan Brinkman, 13 jan 2016 17:23

Commentaar: dit is de tijd voor koopjesjacht

0 0 Leestijd ongeveer

Aandelen beleefden de slechtste start sinds het begin van deze eeuw, maar zoals ik vorige week al schreef: laten we de zaken wel in perspectief bekijken. Alle drie de graadmeters op Beursplein 5 noteerden in april vorig jaar de hoogste koers sinds de grote crash van 2008/2009. Maar de verliezen die sindsdien zijn geleden – -18,2% voor de AEX, -16,3% voor de AMX (midcaps) en -9,6% voor de AScX (smallcaps) – zijn de afgelopen jaren wel eerder voorgekomen, zoals in de zomer van 2011 (paniek over de terugval van de wereldwijde economische groei en de kredietwaardigheid van de VS) en in het voorjaar van 2012 (angst voor een Grexit), om daarna weer net zo snel te herstellen. En ook na de terugval door de paniek over China in augustus en september vorig jaar, trad in de maanden daarna spoedig herstel op. Kortom: als je er niet tegen kunt dat koersen niet alleen stijgen maar ook dalen, kun je maar beter wegwezen van de beurs. Daarentegen gaan échte beleggers er eens goed voor zitten bij correcties zoals die van de afgelopen maanden. Daarbij is het uiteraard de kunst om te jagen op de koopjes: aandelen die onterecht of overdreven hard zijn afgestraft. Wat zijn over de laatste negen maanden, waarin de beurzen per saldo naar beneden kabbelden, de tien aandelen op Beursplein 5 die het hardste zijn afgestraft? Met koersverliezen oplopend van -43,0% tot -85,3% zijn dat: Telegraaf Media Groep, Ordina, Arcadis, Heijmans, Altice, BE Semiconductors, Fugro, ArcelorMittal, Delta Lloyd en Fagron. Welke van deze aandelen bieden snelle winstkansen zodra het sentiment verbetert? Op Fagron, Telegraaf Media Groep, Ordina, Altice en sinds deze week ook Delta Lloyd hebben wij een fundamenteel verkoopadvies met een beleggingshorizon van twaalf maanden. Deze vijf fondsen raden wij dus af. Een houdadvies hanteren wij voor Heijmans, ArcelorMittal en Fugro. Met het oog op een positief rendement over een jaar zijn we van deze drie fondsen dus niet overtuigd, maar we spreken u niet tegen als u een gokje op de korte termijn wilt wagen. De grootste kansen liggen echter daar waar wij op fundamentele gronden een koopadvies hanteren: bij BE Semiconductors en Arcadis. Als u een echte belegger bent, is er geen reden om deze fondsen nog langer te laten liggen.

Aandelen beleefden de slechtste start sinds het begin van deze eeuw, maar zoals ik vorige week al schreef: laten we de zaken wel in perspectief bekijken. Alle drie de graadmeters op Beursplein 5 noteerden in april vorig jaar de hoogste koers sinds de grote crash van 2008/2009. Maar de verliezen die sindsdien zijn geleden – -18,2% voor de AEX, -16,3% voor de AMX (midcaps) en -9,6% voor de AScX (smallcaps) – zijn de afgelopen jaren wel eerder voorgekomen, zoals in de zomer van 2011 (paniek over de terugval van de wereldwijde economische groei en de kredietwaardigheid van de VS) en in het voorjaar van 2012 (angst voor een Grexit), om daarna weer net zo snel te herstellen. En ook na de terugval door de paniek over China in augustus en september vorig jaar, trad in de maanden daarna spoedig herstel op. Kortom: als je er niet tegen kunt dat koersen niet alleen stijgen maar ook dalen, kun je maar beter wegwezen van de beurs.

Daarentegen gaan échte beleggers er eens goed voor zitten bij correcties zoals die van de afgelopen maanden. Daarbij is het uiteraard de kunst om te jagen op de koopjes: aandelen die onterecht of overdreven hard zijn afgestraft. Wat zijn over de laatste negen maanden, waarin de beurzen per saldo naar beneden kabbelden, de tien aandelen op Beursplein 5 die het hardste zijn afgestraft? Met koersverliezen oplopend van -43,0% tot -85,3% zijn dat: Telegraaf Media Groep, Ordina, Arcadis, Heijmans, Altice, BE Semiconductors, Fugro, ArcelorMittal, Delta Lloyd en Fagron. Welke van deze aandelen bieden snelle winstkansen zodra het sentiment verbetert? Op Fagron, Telegraaf Media Groep, Ordina, Altice en sinds deze week ook Delta Lloyd hebben wij een fundamenteel verkoopadvies met een beleggingshorizon van twaalf maanden. Deze vijf fondsen raden wij dus af. Een houdadvies hanteren wij voor Heijmans, ArcelorMittal en Fugro. Met het oog op een positief rendement over een jaar zijn we van deze drie fondsen dus niet overtuigd, maar we spreken u niet tegen als u een gokje op de korte termijn wilt wagen. De grootste kansen liggen echter daar waar wij op fundamentele gronden een koopadvies hanteren: bij BE Semiconductors en Arcadis. Als u een echte belegger bent, is er geen reden om deze fondsen nog langer te laten liggen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!