Assetallocatie: Internationaal
Totdat de aandelenmarkten deze week stabiliseerden, beleefde deze assetcategorie de slechtste jaarstart van deze eeuw. Vooral door de crash van de Aziatische hoofdindices, in combinatie met die van de olieprijs, was met slotkoersen van dinsdag het aantal stijgers tussen de 93 hoofdgraadmeters die persbureau Bloomberg bijhoudt op de vingers van een paar handen te tellen.
Van de grote indices die wij voor u volgen, was er geen enkele met een positief rendement over de eerst zeven handelsdagen van het nieuwe jaar. De zwaarste verliezen werden geleden door de Shanghai Composite (-14,6%), de Hongkongse Hang Seng (-12,7%) en de Japanse Nikkei (-9,5%). Na de Aziatische beurzen werden de grootste verliezen genoteerd op de Europese handelsplaatsen. Vanwege de politieke onzekerheid was de Spaanse IBEX (-7,5%) hier de grootste negatieve uitschieter, gevolgd door de Duitse DAX (-7,1%). Dit laatste werd veroorzaakt doordat beleggers een grote impact verwachten van de Chinese groeivertraging op de resultaten van Duitse industriële exportbedrijven als BMW (-13,1%) en Bayer (-10,0%). Deze twee bedrijven haalden – samen met Banco Santander en Total (beiden -10,4%) – ook het resultaat van de Stoxx50 (-6,8%) van meest verhandelde Europese aandelen naar beneden in de eerste ruime week van 2016. Van dit kwartet bedrijven hanteren we voor Bayer een koop-, voor Daimler en Total een houd-, en voor Santander een verkoopadvies. Na de publicatie van de jaarcijfers de komende weken zullen we deze adviezen opnieuw onder de loep nemen.
Opvallend is dat de Stoxx50 en ook de breder samengestelde Stoxx600 het dit jaar tot en met dinsdag slechter deden dan hun Amerikaanse tegenhangers. Ook de Dow Jones en de breder samengestelde S&P500 gingen met beide -5,2% het jaar dramatisch van start. Maar in tegenstelling tot vorig jaar en ook tot de eerste twee handelsdagen van het jaar liet Wall Street nu een betere – althans minder slechtere – performance zien dan de Europese handelsplaatsen. Het is veel te vroeg om te spreken van een trendbreuk – het resultaat van de Stoxx600 wordt bijvoorbeeld zeer negatief beïnvloed door mijnbouwondernemingen als Anglo American (-23,00%), Antofagasta (-20,8%) en Glencore (-19,8%) – maar het is wel iets om in de gaten te houden. Volgende week publiceren wij overigens een omslagartikel over de vooruitzichten van voor vooral Europese en Amerikaanse aandelen in het komende jaar.
Voor de komende periode moeten beleggers drie dingen in de gaten houden. Ten eerste: is de bodem bereikt na de schrik onder beleggers over de Amerikaanse renteverhoging, de Chinese groeivertraging en de kelderende olieprijs? We mogen ervan uitgaan dat de lang aangekondigde renteverhoging inmiddels door de markten is verwerkt. Maar het verloop van de Chinese economie en de olieprijs hebben beleggers afgelopen halfjaar telkens voor verrassingen gesteld en blijven zeer onvoorspelbaar. Ten tweede: welke regio’s, sectoren en bedrijven zullen het snelste herstellen van de zware klappen sinds de kerst? Is dit met andere woorden het gouden moment om te beleggen in olie- of mijnbouwbedrijven of in China. En ten derde: welke invloed hebben de gebeurtenissen in de tweede helft van vorig jaar gehad op de jaarcijfers die vanaf deze week worden gepubliceerd en op de omzet- en winstverwachtingen van de rapporterende bedrijven? Zeker is dat het jaarcijferseizoen de komende weken een nieuwe bron van inspiratie zullen voor de aandelenmarkten. Om te beginnen deze en volgende week de Amerikaanse banken en volgende week onder meer Ahold, Delhaize, SAP en General Electric zullen het nog prille aandelenjaar ongetwijfeld van nieuwe tinten voorzien. <