Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 10 okt 2013 13:31

Kansen in schaliegas

0 0 Leestijd ongeveer

De schaliegasrevolutie geeft de economie in de VS een enorme impuls. Maar niet iedereen profiteert van de overvloed aan goedkoop gas. Waar liggen de beste beleggingskansen?

In de VS mogen grondbezitters zelf bepalen wie er wanneer op hun land naar gas boort, staat in de editie van 11 oktober van Beleggers Belangen. Een heel verschil met bijvoorbeeld Nederland, waar een langdurig en moeizaam debat woedt over boorvergunningen voor schaliegas. De Amerikanen hebben de afgelopen jaren volop gebruik gemaakt van het liberale beleid en de ene put na de andere geslagen. Het gevolg: de productie is enorm opgevoerd. Dit jaar overtreft de energieproductie van de VS mogelijk al die van Rusland, in 2017 passeren de Amerikanen Saudi-Arabie als grootste olieproducent ter wereld, en tegen 2035 zijn ze geheel zelfvoorzienend in hun energiebehoefte.

Deze schalierevolutie heeft uiteraard grote gevolgen voor de Amerikaanse economie. De aardgasprijs is in de VS gedaald van zo’n $12 per miljoen British thermal units in 2008 naar $3,60 nu. In Europa is aardgas ongeveer drie keer zo duur en in Japan ligt de prijs nog veel hoger. Dat levert de Amerikanen een groot concurrentievoordeel op. Analisten verwachten dan ook dat de Amerikaanse maakindustrie een wederopstanding zal beleven, geholpen door de enorme besparing op de energiekosten.

Beleggingsmogelijkheden

Er zijn genoeg sectoren en bedrijven te vinden die bovengemiddeld zullen profiteren van de energierevolutie. Dat zijn bijvoorbeeld energiegrootverbruikers als de staalsector, de chemische industrie en producenten van meststoffen.  Dow Chemical bijvoorbeeld, bouwt voor $1,7 miljard dollar een grote ethyleen-productiefaciliteit in Freeport, Texas.  Van de kleinere concurrent LyondellBasell wordt door analisten ook het nodige verwacht.

De sector zelf

Gasproducenten hebben juist last van de huidige lage prijzen. Zij hopen dat de Amerikaanse overheid de deur zal openzetten naar de export van gas naar landen met energietekorten. Als dat gebeurt, staan gasproducenten als Chesapeake Energy Corp en exploratie- en productiemaatschappijen als Anadarko Petroleum klaar om te profiteren. Een buitenlandse onderneming die munt kan slaan uit de Amerikaanse energierevolutie is het Franse Technip, dat infrastructuur produceert voor de olie- en gasindustrie en petrochemie. En vergeet ook de Nederlandse bedrijven niet: Vopak bijvoorbeeld, dat zijn opslagcapaciteit in de VS drastisch gaat uitbreiden. 

Verder deze week in Beleggers Belangen:

  • ASML heeft goede vooruitzichten
  • Corbion gaat een nieuwe fase in
  • Europese banken zijn er nog lang niet

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste beleggingskansen? Neem een abonnement.

In de VS mogen grondbezitters zelf bepalen wie er wanneer op hun land naar gas boort, staat in de editie van 11 oktober van Beleggers Belangen. Een heel verschil met bijvoorbeeld Nederland, waar een langdurig en moeizaam debat woedt over boorvergunningen voor schaliegas. De Amerikanen hebben de afgelopen jaren volop gebruik gemaakt van het liberale beleid en de ene put na de andere geslagen. Het gevolg: de productie is enorm opgevoerd. Dit jaar overtreft de energieproductie van de VS mogelijk al die van Rusland, in 2017 passeren de Amerikanen Saudi-Arabie als grootste olieproducent ter wereld, en tegen 2035 zijn ze geheel zelfvoorzienend in hun energiebehoefte.

Deze schalierevolutie heeft uiteraard grote gevolgen voor de Amerikaanse economie. De aardgasprijs is in de VS gedaald van zo’n $12 per miljoen British thermal units in 2008 naar $3,60 nu. In Europa is aardgas ongeveer drie keer zo duur en in Japan ligt de prijs nog veel hoger. Dat levert de Amerikanen een groot concurrentievoordeel op. Analisten verwachten dan ook dat de Amerikaanse maakindustrie een wederopstanding zal beleven, geholpen door de enorme besparing op de energiekosten.

Beleggingsmogelijkheden

Er zijn genoeg sectoren en bedrijven te vinden die bovengemiddeld zullen profiteren van de energierevolutie. Dat zijn bijvoorbeeld energiegrootverbruikers als de staalsector, de chemische industrie en producenten van meststoffen.  Dow Chemical bijvoorbeeld, bouwt voor $1,7 miljard dollar een grote ethyleen-productiefaciliteit in Freeport, Texas.  Van de kleinere concurrent LyondellBasell wordt door analisten ook het nodige verwacht.

De sector zelf

Gasproducenten hebben juist last van de huidige lage prijzen. Zij hopen dat de Amerikaanse overheid de deur zal openzetten naar de export van gas naar landen met energietekorten. Als dat gebeurt, staan gasproducenten als Chesapeake Energy Corp en exploratie- en productiemaatschappijen als Anadarko Petroleum klaar om te profiteren. Een buitenlandse onderneming die munt kan slaan uit de Amerikaanse energierevolutie is het Franse Technip, dat infrastructuur produceert voor de olie- en gasindustrie en petrochemie. En vergeet ook de Nederlandse bedrijven niet: Vopak bijvoorbeeld, dat zijn opslagcapaciteit in de VS drastisch gaat uitbreiden. 

Verder deze week in Beleggers Belangen:

  • ASML heeft goede vooruitzichten
  • Corbion gaat een nieuwe fase in
  • Europese banken zijn er nog lang niet

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste beleggingskansen? Neem een abonnement.