Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Opinie Menno van Hoven, 4 okt 2013 13:26

Twee nieuwe aandelen voor dividendportefeuille

0 0 Leestijd ongeveer

De dividendportefeuille sloot het derde kwartaal af met een totaalrendement van 53,9%, waarvan 16,9% in 2013 werd gerealiseerd. Na een flinke koersdaling werden wederom twee mooie dividendaandelen gekocht.

In lijn met de wereldwijde effectenbeurzen moest ook de dividendportefeuille de laatste weken een stapje terugdoen. 

Dividendaandelen uit enkele sectoren gingen massaal in de verkoop en bovendien zakte de Amerikaanse dollar nog verder weg ten opzichte van de euro. 

Desondanks bleef de dividendportefeuille, die aan het einde van het derde kwartaal voor 64,4% in Amerikaanse aandelen was belegd, relatief gezien ijzersterk liggen dankzij veel grote uitblinkers die tegen de stroom in nieuwe hoogtepunten bereikten.

Per 30 september staat het totaalrendement op 53,9%, en is er YTD sprake van een rendement van 16,9%.

Ik beleg bewust niet in aandelen uit de telecom- en nutssector, en dat waren de laatste weken dan ook de aandelen die zwak presteerden. De grote uitblinkers waren de aandelen uit de sector Industrials, die met een gemiddeld rendement van 6,8% in september de S&P500-index aanvoerden.

Met een weging van 14,7% per 30 september zijn Industrials sterk vertegenwoordigd in de dividendportefeuille en zijn liefst 4 aandelen in 2013 goed voor een koerswinst (exclusief dividend) van minstens 30%.

Daarmee doen de door mij geselecteerde industrials (zie ook de top-5 hieronder) het een stuk beter dan het gemiddelde rendement voor de sector van 23,5% dit jaar.

Grootste stijgers 2013 (per 30 september, exclusief dividend)

 1. Walgreen                        +45,4%
 2. Dover                               +36,7%
 3. National Fuelgas          +35,6%
 4. Roche                             +32,6%
 5. United Technologies   +31,5%

Grootste stijgers vanaf start (per 30 september, inclusief herbelegd dividend)

 1. PPG Industries            +143,2%
 2. Roche                             +88,2%
 3. Dover                              +78,6%
 4. Parker Hannifin            +69,2%
 5. Sanofi                             +68,3%

GROTE UITBLINKER IN 2013
Behalve de Industrials, met Dover als grootste uitblinker in 2013 (+36,7%, wederom exclusief dividend), was er nog één grote uitblinker middels apothekersketen Walgreen. Sterke cijfers in combinatie met een reeks adviesverhogingen door analisten resulteerden deze week in een hoogste koers ooit.

Dit jaar doet Walgreen +45,4% voor de dividendportefeuille en is het totaalrendement inmiddels een fraaie 65,4%. De laatste twee jaar heb ik al vaak geschreven over dit aandeel, dat zijn dividend inmiddels 38 jaar op rij verhoogt, waaronder een verhoging van 40% sinds ik Walgreen opnam in de dividendportefeuille.

Ik kocht het aandeel twee jaar geleden na een flinke koersdaling op $34,34. Op dat moment keerde Walgreen een kwartaaldividend van $0,225 uit, wat zich vertaalde in een dividendrendement van 2,6%. Ruim een jaar lang was het aandeel, dat inmiddels 38 jaar op rij zijn dividend verhoogt, het slechtst presterende aandeel in de dividendportefeuil­le met als dieptepunt een laagste koers van ruim $28 in de zomer van 2012.

Het zwakke koersverloop werd veroorzaakt door onzekerheid omtrent het uitblijven van een nieuwe overeenkomst met partner Ex­press Scripts en de later aangekondigde overname van de Europese apothekersketen Alliance Boots. Inmiddels ligt dat alles ver achter ons en is het aandeel Walgreen als één van de grootste uitblinkers goed voor een totaalrendement van bijna 70%.

Dankzij de lage koers­niveaus vorig jaar kon het dividend tegen aantrekkelijke koersen herbelegd worden, waarmee er dus relatief veel nieuwe stukken bij­gekocht werden voor de dividendportefeuille. Inmiddels keert Wal­green een 40% hoger kwartaaldividend van $0,315 uit.

TWEE NIEUWE AANDELEN
Na de flinke koersstijgingen voor enkele grote uitblinkers in de dividendportefeuille besloot ik deze week opnieuw enkele wijzigingen door te voeren. Zoals gewoonlijk nam ik een stukje winst op vijf grote uitschieters, die qua weging te dominant waren geworden gezien het op korte termijn beperkte aanvullende opwaartse koerspotentieel.

De opbrengst hiervan, omgerekend 5% van de totale dividendportefeuille, ofwel bijna €7700, heb ik geïnvesteerd in twee nieuwe Europese aandelen die de laatste weken een enorme dreun kregen.

Het gaat in beide gevallen om bedrijven met een sterke dividendhistorie en, veel belangrijker, uitstekende vooruitzichten ten aanzien van het dividend naar de toekomst toe. Daarbij profiteer ik dankbaar van een in mijn ogen tijdelijke koersdaling. Na de twee nieuwe aankopen bestaat de dividendportefeuille exact uit 40 aandelen, nadat in 2011 werd begonnen met een portefeuille van 25 dividendtoppers.

Abonnees van Beleggers Belangen kunnen hier kijken welke aandelen ik deze week kocht voor de dividendportefeuille (onder 'posities').

RECORDBEDRAG AAN DIVIDEND
Inmiddels heb ik voor de achtste keer sinds de start van de dividendportefeuille het ontvangen dividend herbelegd. Ditmaal was er sprake van een opgebouwde kaspositie van ruim 0,6%, die tegen de slotkoersen van 30 september is geïnvesteerd in de desbetreffende aandelen.

Het mooie van herbeleggen is natuurlijk dat de dividendinkomsten voor de dividendportefeuille gelijk een flinke boost krijgen. Zo werd het negatieve effect van de dollar van de laatste weken in één keer ruimschoots gecorrigeerd, aangezien de voorziene dividendgroei voor de hele portefeuille van 6,9% naar 7,7% sprong, vooral dankzij de 27 dividenden die ik ontving voor de Amerikaanse aandelen.

De geschatte dividendinkomsten staan momenteel op €5024, wat zoals gezegd een groei van 7,7% is ten opzichte van het totale dividendbedrag dat over 2012 werd ontvangen.

De meeste aandelen in portefeuille verhoogden dit jaar hun dividend, en door elk kwartaal te herbeleggen wordt de dividendmachine nog verder aangezwengeld.

Volgende week zal ik hier dieper op ingaan tijdens het Congres Grip op je Vermogen in Den Haag.

Op 20 oktober verschijnt de volgende (alweer de vijfde) dividendnieuwsbrief van Beleggers Belangen. Daarin zal ik uiteraard ruim aandacht besteden aan de laatste portefeuillewijzigingen en zal zoals gebruikelijk de volledige dividendportefeuille worden afgedrukt.

Via Twitter blijft u dagelijks op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en portefeuillewijzigingen.

Tekst: Menno van Hoven, 4 oktober 2013

In lijn met de wereldwijde effectenbeurzen moest ook de dividendportefeuille de laatste weken een stapje terugdoen. 

Dividendaandelen uit enkele sectoren gingen massaal in de verkoop en bovendien zakte de Amerikaanse dollar nog verder weg ten opzichte van de euro. 

Desondanks bleef de dividendportefeuille, die aan het einde van het derde kwartaal voor 64,4% in Amerikaanse aandelen was belegd, relatief gezien ijzersterk liggen dankzij veel grote uitblinkers die tegen de stroom in nieuwe hoogtepunten bereikten.

Per 30 september staat het totaalrendement op 53,9%, en is er YTD sprake van een rendement van 16,9%.

Ik beleg bewust niet in aandelen uit de telecom- en nutssector, en dat waren de laatste weken dan ook de aandelen die zwak presteerden. De grote uitblinkers waren de aandelen uit de sector Industrials, die met een gemiddeld rendement van 6,8% in september de S&P500-index aanvoerden.

Met een weging van 14,7% per 30 september zijn Industrials sterk vertegenwoordigd in de dividendportefeuille en zijn liefst 4 aandelen in 2013 goed voor een koerswinst (exclusief dividend) van minstens 30%.

Daarmee doen de door mij geselecteerde industrials (zie ook de top-5 hieronder) het een stuk beter dan het gemiddelde rendement voor de sector van 23,5% dit jaar.

Grootste stijgers 2013 (per 30 september, exclusief dividend)

 1. Walgreen                        +45,4%
 2. Dover                               +36,7%
 3. National Fuelgas          +35,6%
 4. Roche                             +32,6%
 5. United Technologies   +31,5%

Grootste stijgers vanaf start (per 30 september, inclusief herbelegd dividend)

 1. PPG Industries            +143,2%
 2. Roche                             +88,2%
 3. Dover                              +78,6%
 4. Parker Hannifin            +69,2%
 5. Sanofi                             +68,3%

GROTE UITBLINKER IN 2013
Behalve de Industrials, met Dover als grootste uitblinker in 2013 (+36,7%, wederom exclusief dividend), was er nog één grote uitblinker middels apothekersketen Walgreen. Sterke cijfers in combinatie met een reeks adviesverhogingen door analisten resulteerden deze week in een hoogste koers ooit.

Dit jaar doet Walgreen +45,4% voor de dividendportefeuille en is het totaalrendement inmiddels een fraaie 65,4%. De laatste twee jaar heb ik al vaak geschreven over dit aandeel, dat zijn dividend inmiddels 38 jaar op rij verhoogt, waaronder een verhoging van 40% sinds ik Walgreen opnam in de dividendportefeuille.

Ik kocht het aandeel twee jaar geleden na een flinke koersdaling op $34,34. Op dat moment keerde Walgreen een kwartaaldividend van $0,225 uit, wat zich vertaalde in een dividendrendement van 2,6%. Ruim een jaar lang was het aandeel, dat inmiddels 38 jaar op rij zijn dividend verhoogt, het slechtst presterende aandeel in de dividendportefeuil­le met als dieptepunt een laagste koers van ruim $28 in de zomer van 2012.

Het zwakke koersverloop werd veroorzaakt door onzekerheid omtrent het uitblijven van een nieuwe overeenkomst met partner Ex­press Scripts en de later aangekondigde overname van de Europese apothekersketen Alliance Boots. Inmiddels ligt dat alles ver achter ons en is het aandeel Walgreen als één van de grootste uitblinkers goed voor een totaalrendement van bijna 70%.

Dankzij de lage koers­niveaus vorig jaar kon het dividend tegen aantrekkelijke koersen herbelegd worden, waarmee er dus relatief veel nieuwe stukken bij­gekocht werden voor de dividendportefeuille. Inmiddels keert Wal­green een 40% hoger kwartaaldividend van $0,315 uit.

TWEE NIEUWE AANDELEN
Na de flinke koersstijgingen voor enkele grote uitblinkers in de dividendportefeuille besloot ik deze week opnieuw enkele wijzigingen door te voeren. Zoals gewoonlijk nam ik een stukje winst op vijf grote uitschieters, die qua weging te dominant waren geworden gezien het op korte termijn beperkte aanvullende opwaartse koerspotentieel.

De opbrengst hiervan, omgerekend 5% van de totale dividendportefeuille, ofwel bijna €7700, heb ik geïnvesteerd in twee nieuwe Europese aandelen die de laatste weken een enorme dreun kregen.

Het gaat in beide gevallen om bedrijven met een sterke dividendhistorie en, veel belangrijker, uitstekende vooruitzichten ten aanzien van het dividend naar de toekomst toe. Daarbij profiteer ik dankbaar van een in mijn ogen tijdelijke koersdaling. Na de twee nieuwe aankopen bestaat de dividendportefeuille exact uit 40 aandelen, nadat in 2011 werd begonnen met een portefeuille van 25 dividendtoppers.

Abonnees van Beleggers Belangen kunnen hier kijken welke aandelen ik deze week kocht voor de dividendportefeuille (onder 'posities').

RECORDBEDRAG AAN DIVIDEND
Inmiddels heb ik voor de achtste keer sinds de start van de dividendportefeuille het ontvangen dividend herbelegd. Ditmaal was er sprake van een opgebouwde kaspositie van ruim 0,6%, die tegen de slotkoersen van 30 september is geïnvesteerd in de desbetreffende aandelen.

Het mooie van herbeleggen is natuurlijk dat de dividendinkomsten voor de dividendportefeuille gelijk een flinke boost krijgen. Zo werd het negatieve effect van de dollar van de laatste weken in één keer ruimschoots gecorrigeerd, aangezien de voorziene dividendgroei voor de hele portefeuille van 6,9% naar 7,7% sprong, vooral dankzij de 27 dividenden die ik ontving voor de Amerikaanse aandelen.

De geschatte dividendinkomsten staan momenteel op €5024, wat zoals gezegd een groei van 7,7% is ten opzichte van het totale dividendbedrag dat over 2012 werd ontvangen.

De meeste aandelen in portefeuille verhoogden dit jaar hun dividend, en door elk kwartaal te herbeleggen wordt de dividendmachine nog verder aangezwengeld.

Volgende week zal ik hier dieper op ingaan tijdens het Congres Grip op je Vermogen in Den Haag.

Op 20 oktober verschijnt de volgende (alweer de vijfde) dividendnieuwsbrief van Beleggers Belangen. Daarin zal ik uiteraard ruim aandacht besteden aan de laatste portefeuillewijzigingen en zal zoals gebruikelijk de volledige dividendportefeuille worden afgedrukt.

Via Twitter blijft u dagelijks op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en portefeuillewijzigingen.

Tekst: Menno van Hoven, 4 oktober 2013

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.