Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Opinie Beleggers Belangen, 1 okt 2013 12:48

Lessen van de experts

0 0 Leestijd ongeveer

Heeft u het online seminar van donderdag 26 september van Grip op je Vermogen gemist? Dat is jammer, want het zat boordevol interessante informatie voor de (beginnende) belegger. Het hele seminar is online alsnog te bekijken.

Drie deskundigen gaven tijdens het seminar hun inzichten over actuele kwesties en gingen in op vragen van beleggers. Onderwerpen die aan bod kwamen waren onder meer: bouwt u genoeg pensioen op? Zijn staatsobligaties minder risicovol dan aandelen of juist riskanter? 

Pensioen

Mensen blijven na hun pensionering steeds langer in leven. Goed nieuws, zegt Paulo Varela Nunes, directeur van BlackRock, maar het betekent natuurlijk wel iets voor het vermogen dat dan nodig is. ‘De overheid trekt zich steeds meer terug uit de oudedagsvoorziening en pensioenfondsen worden versoberd. Dus kan de schade voor niet-beleggers op dit punt wel eens groter zijn dan het risico dat de schommelingen van de beurs met zich meebrengt’, aldus Varela Nunes.

Obligaties

Staatsobligaties hebben het dit jaar slechter gedaan dan aandelen, maar dat betekent niet dat je ze als belegger beter links kunt laten. Dat heeft onder meer te maken met de overwaardering van aandelen.  Adjunct-hoofdredacteur Stephen Hendriks van Beleggers Belangen: ‘Als de laatste vijftien á twintig jaar iets hebben geleerd is dat overwaardering heel lang kan duren. Wanneer je als belegger in een overgewaardeerde markt stapt, wil dat niet zeggen dat je vreselijke verliezen zult lijden, maar wel dat je rendement tegen zal vallen.’

Kansen

Maar ook bij aandelen zien de experts voldoende kansen: ‘Als u gaat beleggen, kies dan voor de lange termijn en voor een goede spreiding,’ adviseert Simon Wiersma; investment manager van ING Investment Office. ‘Vanaf het huidige niveau heeft de rente niet heel veel mogelijkheden meer om te dalen. Dat betekent dat de verwachte koerswinst op Nederlandse staatsobligaties niet groot is. Vandaar dat we op dit moment aandelen aantrekkelijk vinden.’


Bekijk het online seminar.

 

Drie deskundigen gaven tijdens het seminar hun inzichten over actuele kwesties en gingen in op vragen van beleggers. Onderwerpen die aan bod kwamen waren onder meer: bouwt u genoeg pensioen op? Zijn staatsobligaties minder risicovol dan aandelen of juist riskanter? 

Pensioen

Mensen blijven na hun pensionering steeds langer in leven. Goed nieuws, zegt Paulo Varela Nunes, directeur van BlackRock, maar het betekent natuurlijk wel iets voor het vermogen dat dan nodig is. ‘De overheid trekt zich steeds meer terug uit de oudedagsvoorziening en pensioenfondsen worden versoberd. Dus kan de schade voor niet-beleggers op dit punt wel eens groter zijn dan het risico dat de schommelingen van de beurs met zich meebrengt’, aldus Varela Nunes.

Obligaties

Staatsobligaties hebben het dit jaar slechter gedaan dan aandelen, maar dat betekent niet dat je ze als belegger beter links kunt laten. Dat heeft onder meer te maken met de overwaardering van aandelen.  Adjunct-hoofdredacteur Stephen Hendriks van Beleggers Belangen: ‘Als de laatste vijftien á twintig jaar iets hebben geleerd is dat overwaardering heel lang kan duren. Wanneer je als belegger in een overgewaardeerde markt stapt, wil dat niet zeggen dat je vreselijke verliezen zult lijden, maar wel dat je rendement tegen zal vallen.’

Kansen

Maar ook bij aandelen zien de experts voldoende kansen: ‘Als u gaat beleggen, kies dan voor de lange termijn en voor een goede spreiding,’ adviseert Simon Wiersma; investment manager van ING Investment Office. ‘Vanaf het huidige niveau heeft de rente niet heel veel mogelijkheden meer om te dalen. Dat betekent dat de verwachte koerswinst op Nederlandse staatsobligaties niet groot is. Vandaar dat we op dit moment aandelen aantrekkelijk vinden.’


Bekijk het online seminar.