Updates

Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Opinie Beleggers Belangen, 10 sep 2013 15:57

Beurswaardering VS te hoog

0 0 Leestijd ongeveer

'Syrië' en de onrust op de financiële markten van de opkomende landen houden beleggers nu bezig. Op de achtergrond speelt sinds twee weken echter een voor beleggers belangrijker debat over de waardering van aandelenmarkten, met onze favoriete maatstaf – de Shiller k/w – in de hoofdrol.

Sinds de laatste update van eind juli is er per saldo weinig veranderd in het rendement van de pensioenportefeuille. Dat bedraagt 9%, tegen 14,3% voor de AEX Net Total Return Index. Net als in juli willen we nog steeds niet volledig in de overgewaardeerde aandelenmarkten participeren.

De voor ons belangrijkste maatstaf om deze overwaardering voor – met name – de Amerikaanse beurs te meten is de zogeheten Shiller k/w. De door de Amerikaanse econoom Robert Shiller ontwikkelde koers-winstverhouding wordt berekend aan de hand een gemiddelde, voor inflatie gecorrigeerde winst per aandeel over een periode van tien jaar in plaats van de gebruikelijke één jaar.

De afgelopen weken is er een levendig debat in de Financial Times ontstaan over de vraag of de Shiller k/w – die een overwaardering van de Amerikaanse beurs van zo’n 50% aangeeft – niet een overdreven negatief beeld laat zien. Die mening is de Amerikaanse econoom Jeremy Siegel toegedaan. Hij vindt dat de winstcijfers voor de jaren 2001-2002 en 2007-2009 zijn vertekend door kolossale afschrijvingen van slechts enkele bedrijven. Daardoor is de winst per aandeel voor de S&P500-index als geheel door Shiller te laag ingeschat, waardoor de berekening van de (over)waardering onterecht hoog is uitgevallen.

Volgens Siegel moet de Shiller k/w dus anders worden berekend. Op basis van die berekening vindt hij Amerikaanse aandelen juist goedkoop. Wij kunnen ons echter niet in de analyse van Siegel vinden. De Britse beleggingsexpert Andrew Smithers stelt terecht dat de enorme afschrijvingen aangeven dat de winsten in het verleden zijn overdreven of dat ze in de toekomst overdreven gaan worden. Bovendien zijn de winstmarges van het Amerikaanse bedrijfsleven bovengemiddeld hoog, en deze winstmarges hebben de neiging naar hun langetermijngemiddelden terug te keren. Ook is het aandeel van bedrijfswinsten in het Amerikaanse bbp historisch gezien zeer hoog. Wij houden daarom onze cashbuffer van 37% aan.

Sinds de laatste update van eind juli is er per saldo weinig veranderd in het rendement van de pensioenportefeuille. Dat bedraagt 9%, tegen 14,3% voor de AEX Net Total Return Index. Net als in juli willen we nog steeds niet volledig in de overgewaardeerde aandelenmarkten participeren.

De voor ons belangrijkste maatstaf om deze overwaardering voor – met name – de Amerikaanse beurs te meten is de zogeheten Shiller k/w. De door de Amerikaanse econoom Robert Shiller ontwikkelde koers-winstverhouding wordt berekend aan de hand een gemiddelde, voor inflatie gecorrigeerde winst per aandeel over een periode van tien jaar in plaats van de gebruikelijke één jaar.

De afgelopen weken is er een levendig debat in de Financial Times ontstaan over de vraag of de Shiller k/w – die een overwaardering van de Amerikaanse beurs van zo’n 50% aangeeft – niet een overdreven negatief beeld laat zien. Die mening is de Amerikaanse econoom Jeremy Siegel toegedaan. Hij vindt dat de winstcijfers voor de jaren 2001-2002 en 2007-2009 zijn vertekend door kolossale afschrijvingen van slechts enkele bedrijven. Daardoor is de winst per aandeel voor de S&P500-index als geheel door Shiller te laag ingeschat, waardoor de berekening van de (over)waardering onterecht hoog is uitgevallen.

Volgens Siegel moet de Shiller k/w dus anders worden berekend. Op basis van die berekening vindt hij Amerikaanse aandelen juist goedkoop. Wij kunnen ons echter niet in de analyse van Siegel vinden. De Britse beleggingsexpert Andrew Smithers stelt terecht dat de enorme afschrijvingen aangeven dat de winsten in het verleden zijn overdreven of dat ze in de toekomst overdreven gaan worden. Bovendien zijn de winstmarges van het Amerikaanse bedrijfsleven bovengemiddeld hoog, en deze winstmarges hebben de neiging naar hun langetermijngemiddelden terug te keren. Ook is het aandeel van bedrijfswinsten in het Amerikaanse bbp historisch gezien zeer hoog. Wij houden daarom onze cashbuffer van 37% aan.