Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Opinie Menno van Hoven, 2 sep 2013 18:10

PPG Industries grote uitblinker dividendportefeuille

0 0 Leestijd ongeveer

Het Amerikaanse PPG Industries is met afstand het best presterende aandeel in de dividendportefeuille. Het dividend wordt inmiddels 42 jaar op rij verhoogd door PPG, dat veel beter presteert dan concurrent AkzoNobel.

PPG Industries is typisch zo'n aandeel dat je een paar jaar geleden nooit aangetroffen zou hebben in de portefeuille van Nederlandse (dividend)beleggings-fondsen, die zich hoofdzakelijk lijken te richten op de grotere, bekendere en vooral veiliger geachte aandelen als McDonald's en Coca-Cola.

Wie echter wel bij de les was, kreeg de laatste jaren meerdere buitenkansen om een pareltje als PPG Industries op te pakken.

Zo kon het aandeel van dit 'specialty chemicals' bedrijf (coatings en verf, in Nederland onder meer actief met merken Histor en Rambo) in maart 2009 tijdens de krediet­crisis nog gekocht worden voor minder dan $30 per aandeel, met een absoluut dieptepunt van $28,48.

Ook in septem­ber 2011 was er opnieuw een uitstekend koopmoment op een koers van ongeveer $70, en dat was voor mij dan ook niet voor niets het uitgelezen moment om de dividendportefeuille te starten gezien de flinke koersdalingen destijds.

Inmiddels staat het aandeel PPG op een hoogste koers van ruim $160, ruim 500% hoger dan in 2009, wat nog exclusief dividend is.

DIVIDEND STERK PUNT
Het dividend is juist één van de sterke punten van PPG, dat zijn uitkering in april voor het 42ste jaar op rij verhoogde. Interessant detail is dat PPG het dividend de laatste jaren slechts met zeer kleine stapjes verhoogde (zie tabel) waardoor het dividendrendement na de enorme koersstijging is weggezakt tot een mage­re 1,5%.

Het financieel sterke PPG gaf de laatste jaren dan ook de voorkeur aan in­vesteringen met het oog op toekomstige groei, waarbij slechts een klein gedeelte van de gegenereerde cashflow (25% over de laatste tien jaar) gebruikt werd voor het uitkeren van dividend, terwijl zo'n 20% werd gebruikt voor de, achteraf gezien succesvolle, inkoop van eigen aandelen.

Met name dankzij overnames behaalde PPG in 2012 liefst 28% van zijn omzet, ofwel $15,2 mrd, uit opkomende markten, tegen slechts 9% ($8,1 mrd) in 2002.

OPKOMENDE MARKTEN
Emerging markets vormen dan ook de groeimotor voor de toekomst bij PPG, dat in het tweede kwartaal een om­zetgroei van 16% wist te realiseren.

Na de kort geleden aangekondigde verkoop van het 51%-belang in de Transitions joint venture met het Franse Essilor zal de kaspositie van PPG oplopen naar een geschatte $3,5 mrd begin volgend jaar.

Dat zal deels gebruikt worden voor zowel de inkoop van aandelen als aanvul­lende acquisities, waarbij de voorziene cashflowgroei de komende jaren ruimte biedt voor flinke aanvullende dividend­verhogingen.

Met een voor volgend jaar voorziene k/w van ruim 17 lijkt reeds veel goed nieuws ingeprijsd in het aandeel, dat  vanwege de sterke vooruitzichten op lange termijn wel in de dividendportefeuille blijft.

Bekijk hier de actuele samenstelling van de dividendportefeuille (alleen voor abonnees).

Later deze week volgt een uitgebreid verslag van de dividendportefeuille, die op 6 september exact twee jaar bestaat.

Tekst: Menno van Hoven (dit artikel verscheen in de dividendnieuwsbrief van augustus)

De auteur heeft een positie in PPG Industries

PPG Industries is typisch zo'n aandeel dat je een paar jaar geleden nooit aangetroffen zou hebben in de portefeuille van Nederlandse (dividend)beleggings-fondsen, die zich hoofdzakelijk lijken te richten op de grotere, bekendere en vooral veiliger geachte aandelen als McDonald's en Coca-Cola.

Wie echter wel bij de les was, kreeg de laatste jaren meerdere buitenkansen om een pareltje als PPG Industries op te pakken.

Zo kon het aandeel van dit 'specialty chemicals' bedrijf (coatings en verf, in Nederland onder meer actief met merken Histor en Rambo) in maart 2009 tijdens de krediet­crisis nog gekocht worden voor minder dan $30 per aandeel, met een absoluut dieptepunt van $28,48.

Ook in septem­ber 2011 was er opnieuw een uitstekend koopmoment op een koers van ongeveer $70, en dat was voor mij dan ook niet voor niets het uitgelezen moment om de dividendportefeuille te starten gezien de flinke koersdalingen destijds.

Inmiddels staat het aandeel PPG op een hoogste koers van ruim $160, ruim 500% hoger dan in 2009, wat nog exclusief dividend is.

DIVIDEND STERK PUNT
Het dividend is juist één van de sterke punten van PPG, dat zijn uitkering in april voor het 42ste jaar op rij verhoogde. Interessant detail is dat PPG het dividend de laatste jaren slechts met zeer kleine stapjes verhoogde (zie tabel) waardoor het dividendrendement na de enorme koersstijging is weggezakt tot een mage­re 1,5%.

Het financieel sterke PPG gaf de laatste jaren dan ook de voorkeur aan in­vesteringen met het oog op toekomstige groei, waarbij slechts een klein gedeelte van de gegenereerde cashflow (25% over de laatste tien jaar) gebruikt werd voor het uitkeren van dividend, terwijl zo'n 20% werd gebruikt voor de, achteraf gezien succesvolle, inkoop van eigen aandelen.

Met name dankzij overnames behaalde PPG in 2012 liefst 28% van zijn omzet, ofwel $15,2 mrd, uit opkomende markten, tegen slechts 9% ($8,1 mrd) in 2002.

OPKOMENDE MARKTEN
Emerging markets vormen dan ook de groeimotor voor de toekomst bij PPG, dat in het tweede kwartaal een om­zetgroei van 16% wist te realiseren.

Na de kort geleden aangekondigde verkoop van het 51%-belang in de Transitions joint venture met het Franse Essilor zal de kaspositie van PPG oplopen naar een geschatte $3,5 mrd begin volgend jaar.

Dat zal deels gebruikt worden voor zowel de inkoop van aandelen als aanvul­lende acquisities, waarbij de voorziene cashflowgroei de komende jaren ruimte biedt voor flinke aanvullende dividend­verhogingen.

Met een voor volgend jaar voorziene k/w van ruim 17 lijkt reeds veel goed nieuws ingeprijsd in het aandeel, dat  vanwege de sterke vooruitzichten op lange termijn wel in de dividendportefeuille blijft.

Bekijk hier de actuele samenstelling van de dividendportefeuille (alleen voor abonnees).

Later deze week volgt een uitgebreid verslag van de dividendportefeuille, die op 6 september exact twee jaar bestaat.

Tekst: Menno van Hoven (dit artikel verscheen in de dividendnieuwsbrief van augustus)

De auteur heeft een positie in PPG Industries

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.