Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Opinie Beleggers Belangen, 8 aug 2013 15:13

Inzetten op cyclische aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Als de voortekenen niet bedriegen, trekt de economie weer wat aan. Tijd dus om defensieve aandelen te verruilen voor aandelen in meer cyclische sectoren, zoals de auto-industrie en de energiesector.

De gezaghebbende indicatoren van het Institute of Supply Management en Markit zetten de seinen op groen voor een gestage groei in de Verenigde Staten, is te lezen in de editie van het tijdschrift Beleggers Belangen van 9 augustus. De economie in de VS blijft wel fragiel en er zijn nog veel onzekerheden. Zo zijn de bemoedigende werkloosheidcijfers wellicht een beetje vertekend: veel Amerikaanse werklozen hebben de hoop op een baan opgegeven, zoeken niet meer actief en tellen daardoor ook niet mee in de statistieken.

Ook in Europa wijzen de signalen op voorzichtig economisch herstel. Het momentum is hier misschien nog wel wat beter dan in de VS: de groei van de winst per aandeel zal volgens consensusramingen versnellen van 1% dit jaar tot 14% in 2014. In de VS wordt een minder grote groeiversnelling gezien: van 7,5% naar 10% volgend jaar.

Defensieve aandelen

De afgelopen jaren zijn beleggers massaal uitgeweken naar defensieve aandelen. Die zijn nu dan ook stevig gewaardeerd. Zo ligt de k/w in de sector duurzame consumptiegoederen op 17,9, in de gezondheidszorg op 16,0 en in de nutssector op 15,8. Dan zijn cyclische sectoren een stuk goedkoper: basismaterialen (14,8), industrie (14,2), financiële dienstverlening (13,9) en IT (13,2) bijvoorbeeld.
Met een aantal Europese en Amerikaanse sectortrackers kunnen beleggers inspelen op deze ontwikkelingen. Zo is er voor de Europese auto-industrie de iShares Stoxx Europe 600 Automobiles & Parts en voor de verzekeringssector de iShares Stoxx Europe 600 Insurances.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste beleggingstips, inclusief de bijbehorende trackers? Neem een abonnement op Beleggers Belangen.
 

De gezaghebbende indicatoren van het Institute of Supply Management en Markit zetten de seinen op groen voor een gestage groei in de Verenigde Staten, is te lezen in de editie van het tijdschrift Beleggers Belangen van 9 augustus. De economie in de VS blijft wel fragiel en er zijn nog veel onzekerheden. Zo zijn de bemoedigende werkloosheidcijfers wellicht een beetje vertekend: veel Amerikaanse werklozen hebben de hoop op een baan opgegeven, zoeken niet meer actief en tellen daardoor ook niet mee in de statistieken.

Ook in Europa wijzen de signalen op voorzichtig economisch herstel. Het momentum is hier misschien nog wel wat beter dan in de VS: de groei van de winst per aandeel zal volgens consensusramingen versnellen van 1% dit jaar tot 14% in 2014. In de VS wordt een minder grote groeiversnelling gezien: van 7,5% naar 10% volgend jaar.

Defensieve aandelen

De afgelopen jaren zijn beleggers massaal uitgeweken naar defensieve aandelen. Die zijn nu dan ook stevig gewaardeerd. Zo ligt de k/w in de sector duurzame consumptiegoederen op 17,9, in de gezondheidszorg op 16,0 en in de nutssector op 15,8. Dan zijn cyclische sectoren een stuk goedkoper: basismaterialen (14,8), industrie (14,2), financiële dienstverlening (13,9) en IT (13,2) bijvoorbeeld.
Met een aantal Europese en Amerikaanse sectortrackers kunnen beleggers inspelen op deze ontwikkelingen. Zo is er voor de Europese auto-industrie de iShares Stoxx Europe 600 Automobiles & Parts en voor de verzekeringssector de iShares Stoxx Europe 600 Insurances.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste beleggingstips, inclusief de bijbehorende trackers? Neem een abonnement op Beleggers Belangen.