Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 13 jun 2013 19:24

Elke maand dividend

0 0 Leestijd ongeveer

Het US SmallCap Dividend ETF van Wisdom Tree is het enige fonds dat beleggers in staat stelt om te investeren in kleinere Amerikaanse dividendaandelen. Groot pluspunt van dit met ruim 600 posities zeer breed gespreide fonds is dat er elke maand dividend uitgekeerd wordt.

Voor wie in Amerikaanse smallcaps wil beleggen met daarbij een focus op dividend is US Smallcap Dividend van Wisdom Tree (ticker DES) een uitstekende optie.

Dit ETF, dat halverwege 2006 gelanceerd werd, volgt de door de uitgevende partij samengestelde SmallCap Dividend Index, waarbij de weging van een aandeel afhangt van de verwachte hoeveelheid dividend die er per jaar uitgekeerd zal gaan worden door het desbetreffende bedrijf.

Daarbij wordt deze index, die uit 662 aandelen bestaat, één keer per jaar herwogen. De Small Cap Dividend ETF van Wisdom Tree is passief en volgt de onderliggende index nagenoeg één op één met, per 31 maart 2013, posities in 647 Amerikaanse smallcaps. Daarbij is 84% van het fondsvermogen van ruim $550 mln belegd in 'echte' smallcaps, ofwel aandelen met een beurswaarde van minder dan $2 mrd.

De resterende 16% zit in de categorie midcaps, ofwel aandelen met een beurswaarde tussen $2 mrd en $10 mrd. De zwaarste weging is weggelegd voor financials, met een kwart van de totale portefeuille, gevolgd door industrials met ruim 19% van het belegde vermogen.

DUIDELIJK SIGNAAL
Opvallend is hier de relatief kleine weging van enkele sectoren die bekend staan om hun uiterst solide en betrouwbare dividendbetalers als consumer staples, health care en ook telecom. Dat heeft verschillende redenen. Zo zijn er in de VS nauwelijks telecomaandelen in de categorie smallcaps en is ook de sector consumer staples ondervertegenwoordigd.

Daar komt bij dat juist de qua beurswaarde kleinere bedrijven uit deze sectoren, en dan met name in de healthcaresector, weinig of nauwelijks dividend uitkeren en zich meer richten op groei. Het ontbreken van een zware weging van de hiervoor genoemde sectoren, die verreweg de meeste 'dividend aristocrats' leveren − als we kijken naar de grootste Amerikaanse bedrijven − is een duidelijk signaal.

Een blik op de top-10 van grootste posities toont dan ook veel bedrijven die weliswaar een hoog, maar in veel gevallen onvoorspelbaar dividend uitkeren dat niet elk jaar wordt verhoogd. Zo keert de grootste positie, RR Donnelley, dat onder meer printdiensten (tijdschriften, folders et cetera) voor bedrijven verzorgt, nu al sinds 2003 elk kwartaal een dividend van $0,26 per aandeel uit, bij de huidige koers resulterend in een hoog dividendrendement van 8,1%. 

Het gaat dan ook om een bedrijf dat zijn omzet langzaam ziet krimpen maar voorlopig nog wel genoeg ruimte heeft om het dividend te betalen. Een vergelijkbaar voorbeeld is tabaksproducent Vector Group. Het huidige dividendrendement van 10% toont dat beleggers voorzichtig zijn. Toch bestaat de portefeuille van DES voor een groot deel uit uitstekende bedrijven, die allemaal een relatief kleine weging hebben.

Onder de ruim 600 posities bevinden zich dan ook verschillende kleinere aandelen die al minstens 25 jaar op rij het dividend verhogen. De enorme spreiding, met slechts twee aandelen die meer dan 1% wegen, zorgt dan ook voor een relatief stabiele dividendstroom. DES, dat een expense ratio van 0,38% heeft, keert elke maand uit. Het dividendbedrag verschilt per maand, afhankelijk van het aantal aandelen dat in een bepaalde maand ex-dividend gaat. Het gemiddelde rendement over de laatste vijf jaar bedroeg 9,1%.

CONCLUSIE
Door middel van één ETF kan in ruim 600 kleinere Amerikaanse dividendaandelen belegd worden. De portefeuille bestaat uit meer risicovolle aandelen met een hoog dividendrendement en solide snelgroeiende dividendbetalers. Groot voordeel van dit fonds, dat een expense ratio van 0,38% heeft, is dat er elke maand dividend uitgekeerd wordt. 

Tekst: Menno van Hoven, 13 juni 2013

Het bovenstaande artikel is afkomstig uit de nieuwe dividendnieuwsbrief van Beleggers Belangen die vanaf morgen maandelijks verkrijgbaar is. In de dividendnieuwsbrief van volgende maand zal ik uitgebreid ingaan op het beleggen in aandelen en ETFs die maandelijks dividend betalen.

Voor wie in Amerikaanse smallcaps wil beleggen met daarbij een focus op dividend is US Smallcap Dividend van Wisdom Tree (ticker DES) een uitstekende optie.

Dit ETF, dat halverwege 2006 gelanceerd werd, volgt de door de uitgevende partij samengestelde SmallCap Dividend Index, waarbij de weging van een aandeel afhangt van de verwachte hoeveelheid dividend die er per jaar uitgekeerd zal gaan worden door het desbetreffende bedrijf.

Daarbij wordt deze index, die uit 662 aandelen bestaat, één keer per jaar herwogen. De Small Cap Dividend ETF van Wisdom Tree is passief en volgt de onderliggende index nagenoeg één op één met, per 31 maart 2013, posities in 647 Amerikaanse smallcaps. Daarbij is 84% van het fondsvermogen van ruim $550 mln belegd in 'echte' smallcaps, ofwel aandelen met een beurswaarde van minder dan $2 mrd.

De resterende 16% zit in de categorie midcaps, ofwel aandelen met een beurswaarde tussen $2 mrd en $10 mrd. De zwaarste weging is weggelegd voor financials, met een kwart van de totale portefeuille, gevolgd door industrials met ruim 19% van het belegde vermogen.

DUIDELIJK SIGNAAL
Opvallend is hier de relatief kleine weging van enkele sectoren die bekend staan om hun uiterst solide en betrouwbare dividendbetalers als consumer staples, health care en ook telecom. Dat heeft verschillende redenen. Zo zijn er in de VS nauwelijks telecomaandelen in de categorie smallcaps en is ook de sector consumer staples ondervertegenwoordigd.

Daar komt bij dat juist de qua beurswaarde kleinere bedrijven uit deze sectoren, en dan met name in de healthcaresector, weinig of nauwelijks dividend uitkeren en zich meer richten op groei. Het ontbreken van een zware weging van de hiervoor genoemde sectoren, die verreweg de meeste 'dividend aristocrats' leveren − als we kijken naar de grootste Amerikaanse bedrijven − is een duidelijk signaal.

Een blik op de top-10 van grootste posities toont dan ook veel bedrijven die weliswaar een hoog, maar in veel gevallen onvoorspelbaar dividend uitkeren dat niet elk jaar wordt verhoogd. Zo keert de grootste positie, RR Donnelley, dat onder meer printdiensten (tijdschriften, folders et cetera) voor bedrijven verzorgt, nu al sinds 2003 elk kwartaal een dividend van $0,26 per aandeel uit, bij de huidige koers resulterend in een hoog dividendrendement van 8,1%. 

Het gaat dan ook om een bedrijf dat zijn omzet langzaam ziet krimpen maar voorlopig nog wel genoeg ruimte heeft om het dividend te betalen. Een vergelijkbaar voorbeeld is tabaksproducent Vector Group. Het huidige dividendrendement van 10% toont dat beleggers voorzichtig zijn. Toch bestaat de portefeuille van DES voor een groot deel uit uitstekende bedrijven, die allemaal een relatief kleine weging hebben.

Onder de ruim 600 posities bevinden zich dan ook verschillende kleinere aandelen die al minstens 25 jaar op rij het dividend verhogen. De enorme spreiding, met slechts twee aandelen die meer dan 1% wegen, zorgt dan ook voor een relatief stabiele dividendstroom. DES, dat een expense ratio van 0,38% heeft, keert elke maand uit. Het dividendbedrag verschilt per maand, afhankelijk van het aantal aandelen dat in een bepaalde maand ex-dividend gaat. Het gemiddelde rendement over de laatste vijf jaar bedroeg 9,1%.

CONCLUSIE
Door middel van één ETF kan in ruim 600 kleinere Amerikaanse dividendaandelen belegd worden. De portefeuille bestaat uit meer risicovolle aandelen met een hoog dividendrendement en solide snelgroeiende dividendbetalers. Groot voordeel van dit fonds, dat een expense ratio van 0,38% heeft, is dat er elke maand dividend uitgekeerd wordt. 

Tekst: Menno van Hoven, 13 juni 2013

Het bovenstaande artikel is afkomstig uit de nieuwe dividendnieuwsbrief van Beleggers Belangen die vanaf morgen maandelijks verkrijgbaar is. In de dividendnieuwsbrief van volgende maand zal ik uitgebreid ingaan op het beleggen in aandelen en ETFs die maandelijks dividend betalen.