Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 7 jun 2013 08:30

Spaanse koopjes

0 0 Leestijd ongeveer

De seriële crisis heeft Spanje hard geraakt. Er heerst hoge werkloosheid, maar die begint te dalen. Ook zwakt de krimp van de Spaanse economie af. Tekenen dat de economie uit het dal kruipt. Dus tijd om uit te kijken naar interessante aandelen.

De Spaanse economie is door de aaneenschakeling van crises hard geraakt. De eens bloeiende markt voor vastgoed stortte als een kaartenhuis in elkaar. Banken kwamen in de problemen en moesten door de overheid gered worden. De werkloosheid schoot omhoog, mede doordat de eens bloeiende bouwsector in een diepe crisis terechtkwam.

Hoewel de economie er al zeven kwartalen op rij krimpt, lijkt de werkloosheid te stabiliseren. De Spaanse regering versoepelde medio februari de regelgeving om de economie te stimuleren waardoor het klein- en middenbedrijf van meer kredieten wordt voorzien opdat de arbeidsmarkt zou kunnen herstellen. Inmiddels zit een op de vier Spanjaarden zonder werk. Zo’n 26,8 procent van de Spaanse beroepsbevolking is er werkloos. Echter de snelheid waarmee de werkloosheid oploopt, zwakt de laatste maanden duidelijk af. Ook de exportcijfers tonen dat Spanje in alle stilte uit het economische dal kruipt. Vorig jaar groeide de export met 3,8 procent tot een recordbedrag van 222,6 miljard euro. De export zit in de lift doordat veel bedrijven zich zijn gaan richten op afzetmarkten buiten Europa. Hierdoor nam vooral de uitvoer van goederen naar Afrika en Azië toe.

Het is voorbarig te stellen dat de Spaanse economie boven Jan is, maar beleggen is vooruitkijken. Jan de Belegger anticipeert op toekomstige economische ontwikkelingen en er gloort licht aan het einde van de tunnel. Indien u overtuigd bent dat het licht niet afkomstig is van een aanstormende trein, dan is nu de tijd rijp om naar interessante aandelen uit te kijken.

De tabel biedt een overzicht met de hoofdfondsen van de IBEX 35, de Spaanse tegenhanger van de AEX. De aandelen zijn gerangschikt op hun totaalscore. Om te bepalen welke goedkoop zijn, werden ze aan hand van zes gangbare waarderingsratio’s doorgelicht. Per waarderingsmaatstaf: dividendrendement (d%), koers/boekwaarde (k/b), koers/omzet (k/o), koers-winstverhouding (k/w), schuldgraad (s%) en winstgroei (wg) wordt van elk aandeel een klassement opgemaakt en daarvan de som genomen. Het fonds met de hoogste totaalscore is vanuit fundamenteel oogpunt het goedkoopste aandeel uit de IBEX 35. Naast de totaalscore voert de tabel ook het consensusadvies van analisten op. Het votum is louter informatief en oefent geen invloed uit op de uitkomst van de totaalscore. @ Ivan Snurer

De Spaanse economie is door de aaneenschakeling van crises hard geraakt. De eens bloeiende markt voor vastgoed stortte als een kaartenhuis in elkaar. Banken kwamen in de problemen en moesten door de overheid gered worden. De werkloosheid schoot omhoog, mede doordat de eens bloeiende bouwsector in een diepe crisis terechtkwam.

Hoewel de economie er al zeven kwartalen op rij krimpt, lijkt de werkloosheid te stabiliseren. De Spaanse regering versoepelde medio februari de regelgeving om de economie te stimuleren waardoor het klein- en middenbedrijf van meer kredieten wordt voorzien opdat de arbeidsmarkt zou kunnen herstellen. Inmiddels zit een op de vier Spanjaarden zonder werk. Zo’n 26,8 procent van de Spaanse beroepsbevolking is er werkloos. Echter de snelheid waarmee de werkloosheid oploopt, zwakt de laatste maanden duidelijk af. Ook de exportcijfers tonen dat Spanje in alle stilte uit het economische dal kruipt. Vorig jaar groeide de export met 3,8 procent tot een recordbedrag van 222,6 miljard euro. De export zit in de lift doordat veel bedrijven zich zijn gaan richten op afzetmarkten buiten Europa. Hierdoor nam vooral de uitvoer van goederen naar Afrika en Azië toe.

Het is voorbarig te stellen dat de Spaanse economie boven Jan is, maar beleggen is vooruitkijken. Jan de Belegger anticipeert op toekomstige economische ontwikkelingen en er gloort licht aan het einde van de tunnel. Indien u overtuigd bent dat het licht niet afkomstig is van een aanstormende trein, dan is nu de tijd rijp om naar interessante aandelen uit te kijken.

De tabel biedt een overzicht met de hoofdfondsen van de IBEX 35, de Spaanse tegenhanger van de AEX. De aandelen zijn gerangschikt op hun totaalscore. Om te bepalen welke goedkoop zijn, werden ze aan hand van zes gangbare waarderingsratio’s doorgelicht. Per waarderingsmaatstaf: dividendrendement (d%), koers/boekwaarde (k/b), koers/omzet (k/o), koers-winstverhouding (k/w), schuldgraad (s%) en winstgroei (wg) wordt van elk aandeel een klassement opgemaakt en daarvan de som genomen. Het fonds met de hoogste totaalscore is vanuit fundamenteel oogpunt het goedkoopste aandeel uit de IBEX 35. Naast de totaalscore voert de tabel ook het consensusadvies van analisten op. Het votum is louter informatief en oefent geen invloed uit op de uitkomst van de totaalscore. @ Ivan Snurer