Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 15 mei 2013 15:50

Kwaliteitsaandelen VS met hoog dividend

0 0 Leestijd ongeveer

Met een dividendrendement van ruim 3% doet het Ishares High Dividend Equity Fund (HDV) zijn naam eer aan, zeker voor Amerikaanse begrippen. De ETF belegt in 75 kwaliteitsaandelen met een focus op een hoog dividend met zware wegingen voor de telecom- en farmaceutische sector.

Met een gemiddeld dividendrendement van ongeveer 2,1% voor de S&P500-index hebben Amerikaanse aandelen zoals bekend minder te bieden dan bijvoorbeeld Europese.

Daar zijn een aantal goede redenen voor, nog los van het feit dat de Amerikaanse beurzen de laatste jaren ijzersterk presteerden, wat natuurlijk voor een lager dividendrendement zorgt.

Wie verder kijkt, ziet dat Amerikaanse bedrijven gemiddeld over een veel betere dividendhistorie beschikken, vaker (per kwartaal) dividend uitkeren en bovendien hun dividend de laatste jaren consequent flink opschroefden.

Alleen al in de S&P500-index waren er in het eerste kwartaal van 2013 niet minder dan 129 aandelen die hun dividend verhoogden en het totaal uitgekeerde dividendbedrag zal dit jaar wederom een nieuw record bereiken.

Belangrijker nog is dat de payout ratio van Amerikaanse aandelen, het percentage van de winst dat aan dividend wordt uitgekeerd, met 36% nog ruim onder het historische gemiddelde van 52% ligt.

Met andere woorden: er is nog ruimte genoeg om het dividend verder op te voeren. Ondanks het gemiddeld genomen relatief lage dividendrendement op Amerikaanse aandelen zijn er uiteraard genoeg uitzonderingen.

DIVIDEND ARISTOCRATS
Ishares High Dividend richt zich op kwalitatief hoogwaardige Amerikaanse aandelen waarbij de focus op een hoog dividend ligt. Deze ETF, die pas in maart 2011 gestart werd, volgt de Morningstar Dividend Yield Focus Index, die bestaat uit aandelen met een relatief hoog maar stabiel dividend.

Dat resulteert in een portefeuille van momenteel 75 voor een groot deel bekende namen, met zware wegingen in 'saaie' defensieve sectoren als telecom, farmacie en nutsbedrijven. De aandelen worden gekenmerkt door een relatief hoog dividendrendement, waarbij er in veel gevallen ook nog eens sprake is van jaarlijkse verhogingen.

Zo bestaat de top-5 van grootste posities uit drie aandelen die al minstens 25 jaar op rij het dividend verhogen, de zogenaamde Dividend Aristocrats.

AT&T: 29 JAAR OP RIJ EEN HOGER DIVIDEND
De zwaarste weging is weggelegd voor telecomgigant AT&T, dat inmiddels al 29 jaar op rij het dividend verhoogt. Weliswaar biedt AT&T een hoog dividendrendement van 4,8%, maar dat werd de laatste jaren slechts langzaam verhoogd. Zo bedroeg de laatste dividendverhoging slechts 2,3%.

Alhoewel dat zeker niet voor alle aandelen in portefeuille geldt (denk aan Chevron en Johnson & Johnson), is een hoog dividendrendement wel vaak gekoppeld aan een relatief lage dividendgroei.

Daarom is dit fonds ook prima geschikt voor beleggers die stabiel of geleidelijk groeiend inkomen willen halen uit een portefeuille van Amerikaanse dividendaandelen. De top-10 weegt samen 62% en bestaat uit betrouwbare dividendbetalers waarvan de helft eveneens opgenomen is in onze eigen dividendportefeuille.

HDV, dat momenteel goed is voor een dividendrendement van 3,2%, keert elk kwartaal uit. In 2013 werd inmiddels een rendement behaald van 16,7%. Dat was ruimschoots beter dan de S&P500-index, die goed is voor een rendement van 11,5%.

Met een fondsvermogen van $3,6 mrd, een gemiddeld volume van ruim 600.000 stuks en een expense ratio van 0,4% is deze ETF prima geschikt voor beleggers die op zoek zijn naar een hoog en betrouwbaar Amerikaans dividend.

CONCLUSIE
Het Ishares High Dividend Equity Fund biedt met 3,2% een voor Amerikaanse begrippen hoog dividendrendement. Deze ETF belegt in kwalitatief hoogwaardige dividendaandelen die een stabiel tot jaarlijks groeiend dividend uitkeren. Met name voor beleggers die per direct op zoek zijn naar een hoog dividendinkomen, is HDV een interessant alternatief. 

Tekst: Menno van Hoven, mei 2013

Met een gemiddeld dividendrendement van ongeveer 2,1% voor de S&P500-index hebben Amerikaanse aandelen zoals bekend minder te bieden dan bijvoorbeeld Europese.

Daar zijn een aantal goede redenen voor, nog los van het feit dat de Amerikaanse beurzen de laatste jaren ijzersterk presteerden, wat natuurlijk voor een lager dividendrendement zorgt.

Wie verder kijkt, ziet dat Amerikaanse bedrijven gemiddeld over een veel betere dividendhistorie beschikken, vaker (per kwartaal) dividend uitkeren en bovendien hun dividend de laatste jaren consequent flink opschroefden.

Alleen al in de S&P500-index waren er in het eerste kwartaal van 2013 niet minder dan 129 aandelen die hun dividend verhoogden en het totaal uitgekeerde dividendbedrag zal dit jaar wederom een nieuw record bereiken.

Belangrijker nog is dat de payout ratio van Amerikaanse aandelen, het percentage van de winst dat aan dividend wordt uitgekeerd, met 36% nog ruim onder het historische gemiddelde van 52% ligt.

Met andere woorden: er is nog ruimte genoeg om het dividend verder op te voeren. Ondanks het gemiddeld genomen relatief lage dividendrendement op Amerikaanse aandelen zijn er uiteraard genoeg uitzonderingen.

DIVIDEND ARISTOCRATS
Ishares High Dividend richt zich op kwalitatief hoogwaardige Amerikaanse aandelen waarbij de focus op een hoog dividend ligt. Deze ETF, die pas in maart 2011 gestart werd, volgt de Morningstar Dividend Yield Focus Index, die bestaat uit aandelen met een relatief hoog maar stabiel dividend.

Dat resulteert in een portefeuille van momenteel 75 voor een groot deel bekende namen, met zware wegingen in 'saaie' defensieve sectoren als telecom, farmacie en nutsbedrijven. De aandelen worden gekenmerkt door een relatief hoog dividendrendement, waarbij er in veel gevallen ook nog eens sprake is van jaarlijkse verhogingen.

Zo bestaat de top-5 van grootste posities uit drie aandelen die al minstens 25 jaar op rij het dividend verhogen, de zogenaamde Dividend Aristocrats.

AT&T: 29 JAAR OP RIJ EEN HOGER DIVIDEND
De zwaarste weging is weggelegd voor telecomgigant AT&T, dat inmiddels al 29 jaar op rij het dividend verhoogt. Weliswaar biedt AT&T een hoog dividendrendement van 4,8%, maar dat werd de laatste jaren slechts langzaam verhoogd. Zo bedroeg de laatste dividendverhoging slechts 2,3%.

Alhoewel dat zeker niet voor alle aandelen in portefeuille geldt (denk aan Chevron en Johnson & Johnson), is een hoog dividendrendement wel vaak gekoppeld aan een relatief lage dividendgroei.

Daarom is dit fonds ook prima geschikt voor beleggers die stabiel of geleidelijk groeiend inkomen willen halen uit een portefeuille van Amerikaanse dividendaandelen. De top-10 weegt samen 62% en bestaat uit betrouwbare dividendbetalers waarvan de helft eveneens opgenomen is in onze eigen dividendportefeuille.

HDV, dat momenteel goed is voor een dividendrendement van 3,2%, keert elk kwartaal uit. In 2013 werd inmiddels een rendement behaald van 16,7%. Dat was ruimschoots beter dan de S&P500-index, die goed is voor een rendement van 11,5%.

Met een fondsvermogen van $3,6 mrd, een gemiddeld volume van ruim 600.000 stuks en een expense ratio van 0,4% is deze ETF prima geschikt voor beleggers die op zoek zijn naar een hoog en betrouwbaar Amerikaans dividend.

CONCLUSIE
Het Ishares High Dividend Equity Fund biedt met 3,2% een voor Amerikaanse begrippen hoog dividendrendement. Deze ETF belegt in kwalitatief hoogwaardige dividendaandelen die een stabiel tot jaarlijks groeiend dividend uitkeren. Met name voor beleggers die per direct op zoek zijn naar een hoog dividendinkomen, is HDV een interessant alternatief. 

Tekst: Menno van Hoven, mei 2013