Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Opinie Beleggers Belangen, 26 mrt 2013 14:21

Betere mogelijkheden concurrenten Shell

0 0 Leestijd ongeveer

J.P. Morgan verlaagde het advies voor Shell naar underperform en ziet voor beleggers betere kansen bij de Europese concurrenten van het oliebedrijf.

J.P. Morgan Cazenove maakt zich zorgen over de toekomstige winstuitkeringen van olieconcern Royal Dutch Shell. Het beleggingadvies is daarom verlaagd, van 'neutral' tot 'underweight', door Beleggers Belangen geïnterpreteerd als 'verkopen'.

Het koersdoel voor de Britse tak van het concern is gezet op 2400 pence. Op het moment dat het rapport werd geschreven, was de Londense koers 2268. Begin deze week was de koers ongeveer 2160. De notering in Amsterdam stond op €25,20.

J.P. Morgan Cazenove wijst op de aanzienlijke investeringen die Royal Dutch Shell de komende jaren moet doen om de doelstelling voor de productie te kunnen realiseren. Het concern wil dat de productie in 2017-2018 23% hoger is dan nu.

Daartoe is volgens Shell de komende jaren telkens $28 tot $33 mrd nodig. De bank veronderstelt echter dat dit jaarlijkse bedrag wel eens hoger zou kunnen uitvallen. De expansie gaat ook gepaard met een verhoging van het werkkapitaal.

Royal Dutch Shell is een royale dividendbetaler. Om deze reputatie in stand te houden, moet het bedrijf minstens $100 voor een vat olie (Brent) kunnen krijgen om voldoende cashflow te hebben voor de investeringen en het dividend, zodat het aangaan van extra leningen vermeden kan worden. Recent is de prijs van Brent gedaald, van $119 naar $109. De aandelenkoers kan gevoelig blijken voor een olieprijs van $100 of minder.

J.P. Morgan Cazenove constateert dat het aandeel het dit jaar slechter heeft gedaan dan het Europese sectorgemiddelde en denkt dat deze trend zich voorzet. Het aandeel is weliswaar niet overtrokken gewaardeerd en het huidige dividendrendement van 5,3% is aantrekkelijk (maar niet zorgenloos − red.). De bank ziet echter betere mogelijkheden bij BP, ENI en Total, die dividendrendementen bieden tussen 5,5% (BP) en 6,2% (Eni en Total). 

J.P. Morgan Cazenove maakt zich zorgen over de toekomstige winstuitkeringen van olieconcern Royal Dutch Shell. Het beleggingadvies is daarom verlaagd, van 'neutral' tot 'underweight', door Beleggers Belangen geïnterpreteerd als 'verkopen'.

Het koersdoel voor de Britse tak van het concern is gezet op 2400 pence. Op het moment dat het rapport werd geschreven, was de Londense koers 2268. Begin deze week was de koers ongeveer 2160. De notering in Amsterdam stond op €25,20.

J.P. Morgan Cazenove wijst op de aanzienlijke investeringen die Royal Dutch Shell de komende jaren moet doen om de doelstelling voor de productie te kunnen realiseren. Het concern wil dat de productie in 2017-2018 23% hoger is dan nu.

Daartoe is volgens Shell de komende jaren telkens $28 tot $33 mrd nodig. De bank veronderstelt echter dat dit jaarlijkse bedrag wel eens hoger zou kunnen uitvallen. De expansie gaat ook gepaard met een verhoging van het werkkapitaal.

Royal Dutch Shell is een royale dividendbetaler. Om deze reputatie in stand te houden, moet het bedrijf minstens $100 voor een vat olie (Brent) kunnen krijgen om voldoende cashflow te hebben voor de investeringen en het dividend, zodat het aangaan van extra leningen vermeden kan worden. Recent is de prijs van Brent gedaald, van $119 naar $109. De aandelenkoers kan gevoelig blijken voor een olieprijs van $100 of minder.

J.P. Morgan Cazenove constateert dat het aandeel het dit jaar slechter heeft gedaan dan het Europese sectorgemiddelde en denkt dat deze trend zich voorzet. Het aandeel is weliswaar niet overtrokken gewaardeerd en het huidige dividendrendement van 5,3% is aantrekkelijk (maar niet zorgenloos − red.). De bank ziet echter betere mogelijkheden bij BP, ENI en Total, die dividendrendementen bieden tussen 5,5% (BP) en 6,2% (Eni en Total).