Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 15 mrt 2013 12:39

Dividendportefeuille blijft doorstomen

0 0 Leestijd ongeveer

Ook deze week bereikte de dividendportefeuille weer een nieuw recordniveau met inmiddels een totaalrendement van 47,4%. In 2013 staat er een winst van bijna 12% op het bord. Twee aandelen zijn dit jaar goed voor ruim 20% koerswinst.

De opmars van de dividendportefeuille zet nog altijd door, resulterend in een all time high van €147.385, 22 bij de slotkoersen van donderdag.

Dat betekent voor 2013 inmiddels alweer een positief rendement van 11,97%, goed voor het derde opeenvolgende rij dat er er minstens 10% rendement wordt behaald.

Twee aandelen zijn inmiddels goed voor een koerswinst (exclusief dividend dus) van ruim 20%: Reckitt Benckiser en CSX. Dat is geen verrassing want het zijn twee schitterende bedrijven, waarvan vooral CSX zwaar ondergewaardeerd was.

Daarom tipte in het railroadaandeel in januari ook als één voor mijn favorieten voor 2013 in het tijdschrift. Reckitt was al niet bepaald goedkoop eind vorig jaar en is dat nu zeker niet meer, maar met het oog op de lange termijn blijft het een prima investering.

Voor kwaliteit moet je als belegger nu eenmaal een prijs betalen, zeker als je er laat bij bent. Voor de dividendportefeuille was ik er wel op tijd bij met Reckitt, dat ik rond een laagste jaarkoers oppakte eind 2011. Op dat moment was het aandeel een grote achterblijver en hadden analisten met name aandacht voor de onzekerheden en problemen op korte termijn.

Dat is niet mijn manier van beleggen, dus ik maakte dankbaar gebruik van de toen te lage koers. Nu is het aandeel goed voor een totaalrendement (exclusief het eerste dividend van 2013) van 52%.

VOL BELEGD
Na de aankoop van Goldcorp vorige week (Goldcorp is zoals gezegd verreweg het meest speculatieve aandeel in portefeuille, en heeft daarom de kleinste weging van slechts 1,6% in de dividendportefeuille) is er nu nog sprake van een kaspositie van iets minder dan 0,8%.

Dat percentage, ofwel €1149, is het bedrag dat er tot dusverre aan dividend ontvangen is in het eerste kwartaal. Daarmee houdt het niet op voor de eerste drie maanden van 2013: Total, Altria en National Fuelgas moeten de komende twee weken nog ex-dividend gaan. 

Voor Goldcorp, dat uniek is met maandelijkse dividendbetalingen, werd begin deze week al een eerste dividend ontvangen. Dus na één volle dag in portefeuille al een eerste dividend. En volgende maand volgt het tweede dividend. Probeer dat maar eens in Nederland........

Uiteraard zal ik het volledige dividendbedrag voor het eerste kwartaal weer herbeleggen tegen de slotkoersen van vrijdag 29 maart. Met andere woorden zal er voor 28 aandelen in portefeuille weer nieuwe stukken gekocht worden. 

HOGER DIVIDEND EN 114 JAAR OP RIJ UITKERINGEN
Los van het elk kwartaal herbeleggen, wat telkens weer meer dividend oplevert in het navolgende kwartaal, is er natuurlijk ook nog het fenomeen van de jaarlijkse dividendverhogingen van de aandelen in portefeuille.

Zo was het twee dagen geleden General Mills dat bekend maakte het dividend met 15,2% te  gaan verhogen. Wie nu naar het aandeel kijkt ziet een dividendrendement van 2,8%. Na de verhoging komt dat uit op 3,3%. General Mills, dat ik vorig jaar zomer in twee etappes rond de toen laagste jaarkoers toevoegde aan de dividendportefeuille, bereikte deze week een hoogste koers ooit.

En dat is niet voor niets. Sinds 2004 wordt het dividend op jaarbasis verhoogd, en was er 14 keer sprake van een verhoginig van het kwartaaldividend. Belangrijker is misschien nog wel dat het bedrijf achter ondermeer ontbijtgranen, yoghurt en ijs (Haagen Dazs) nu al 114 jaar op rij onafgebroken dividend betaalt en daarmee tot de absolute buitencategorie in de VS hoort.

En dat is dan ook de reden dat ik dit schitterende aandeel afgelopen zomer maar al wat graag toe wilde voegen aan de dividendportefeuille. Inmiddels zit ik al op ruim 25% totaalrendement, en is de eerste aankoop goed voor bijna 30% rendement (ik kocht tegen hogere koersen in augustus een tweede pluk General Mills bij).

General Mills werd dit jaar al voorafgegaan door enkele andere portefeuillefondsen die hun dividend verhoogden. Het mooie is dat het grootste aantal aandelen in portefeuille zijn dividend in 2013 nog moet en zal gaan verhogen.

NU AL GROEI DIVIDEND 3,5% 
Onder meer dankzij General Mills kunnen beleggers die nu instappen rekenen op een jaarlijkse dividenduitkering van (bruto) €4827,33, wat een groei van 3,5% is ten opzichte van het ontvangen bedrag over 2012, toen er sprake was van €4663 aan dividend.

De continue dividendverhogingen (zoals deze week General Mills) en het elk kwartaal herbeleggen zorgt natuurlijk voor een steeds verder oplopend dividendbedrag. In 2013 werden er inmiddels 26 dividenduitkeringen ontvangen, die stuk voor stuk gebruikt worden voor de aankoop van extra stukken aan het einde van het eerste kwartaal.

Het gemiddelde dividendrendement van de portefeuille bedraagt momenteel 3,3%. Wie vanaf het begin meedoet krijgt nu 4,8% op jaarbasis over zijn investering. 

Bekijk hieronder het verloop van de dividendportefeuille t.o.v. de AEX en S&P500 (die wel exclusief dividend zijn! Toch is er ook inclusief dividend sprake van een flinke outperformance).

Op 19 april zal ik een workshop geven tijdens Grip op je Vermogen als titel 'Bouw je eigen dividendmachine'. Centraal staat de dividendportefeuille die ik in september 2011 ben begonnen voor Beleggers Belangen.

@mennovanhoven

De opmars van de dividendportefeuille zet nog altijd door, resulterend in een all time high van €147.385, 22 bij de slotkoersen van donderdag.

Dat betekent voor 2013 inmiddels alweer een positief rendement van 11,97%, goed voor het derde opeenvolgende rij dat er er minstens 10% rendement wordt behaald.

Twee aandelen zijn inmiddels goed voor een koerswinst (exclusief dividend dus) van ruim 20%: Reckitt Benckiser en CSX. Dat is geen verrassing want het zijn twee schitterende bedrijven, waarvan vooral CSX zwaar ondergewaardeerd was.

Daarom tipte in het railroadaandeel in januari ook als één voor mijn favorieten voor 2013 in het tijdschrift. Reckitt was al niet bepaald goedkoop eind vorig jaar en is dat nu zeker niet meer, maar met het oog op de lange termijn blijft het een prima investering.

Voor kwaliteit moet je als belegger nu eenmaal een prijs betalen, zeker als je er laat bij bent. Voor de dividendportefeuille was ik er wel op tijd bij met Reckitt, dat ik rond een laagste jaarkoers oppakte eind 2011. Op dat moment was het aandeel een grote achterblijver en hadden analisten met name aandacht voor de onzekerheden en problemen op korte termijn.

Dat is niet mijn manier van beleggen, dus ik maakte dankbaar gebruik van de toen te lage koers. Nu is het aandeel goed voor een totaalrendement (exclusief het eerste dividend van 2013) van 52%.

VOL BELEGD
Na de aankoop van Goldcorp vorige week (Goldcorp is zoals gezegd verreweg het meest speculatieve aandeel in portefeuille, en heeft daarom de kleinste weging van slechts 1,6% in de dividendportefeuille) is er nu nog sprake van een kaspositie van iets minder dan 0,8%.

Dat percentage, ofwel €1149, is het bedrag dat er tot dusverre aan dividend ontvangen is in het eerste kwartaal. Daarmee houdt het niet op voor de eerste drie maanden van 2013: Total, Altria en National Fuelgas moeten de komende twee weken nog ex-dividend gaan. 

Voor Goldcorp, dat uniek is met maandelijkse dividendbetalingen, werd begin deze week al een eerste dividend ontvangen. Dus na één volle dag in portefeuille al een eerste dividend. En volgende maand volgt het tweede dividend. Probeer dat maar eens in Nederland……..

Uiteraard zal ik het volledige dividendbedrag voor het eerste kwartaal weer herbeleggen tegen de slotkoersen van vrijdag 29 maart. Met andere woorden zal er voor 28 aandelen in portefeuille weer nieuwe stukken gekocht worden. 

HOGER DIVIDEND EN 114 JAAR OP RIJ UITKERINGEN
Los van het elk kwartaal herbeleggen, wat telkens weer meer dividend oplevert in het navolgende kwartaal, is er natuurlijk ook nog het fenomeen van de jaarlijkse dividendverhogingen van de aandelen in portefeuille.

Zo was het twee dagen geleden General Mills dat bekend maakte het dividend met 15,2% te  gaan verhogen. Wie nu naar het aandeel kijkt ziet een dividendrendement van 2,8%. Na de verhoging komt dat uit op 3,3%. General Mills, dat ik vorig jaar zomer in twee etappes rond de toen laagste jaarkoers toevoegde aan de dividendportefeuille, bereikte deze week een hoogste koers ooit.

En dat is niet voor niets. Sinds 2004 wordt het dividend op jaarbasis verhoogd, en was er 14 keer sprake van een verhoginig van het kwartaaldividend. Belangrijker is misschien nog wel dat het bedrijf achter ondermeer ontbijtgranen, yoghurt en ijs (Haagen Dazs) nu al 114 jaar op rij onafgebroken dividend betaalt en daarmee tot de absolute buitencategorie in de VS hoort.

En dat is dan ook de reden dat ik dit schitterende aandeel afgelopen zomer maar al wat graag toe wilde voegen aan de dividendportefeuille. Inmiddels zit ik al op ruim 25% totaalrendement, en is de eerste aankoop goed voor bijna 30% rendement (ik kocht tegen hogere koersen in augustus een tweede pluk General Mills bij).

General Mills werd dit jaar al voorafgegaan door enkele andere portefeuillefondsen die hun dividend verhoogden. Het mooie is dat het grootste aantal aandelen in portefeuille zijn dividend in 2013 nog moet en zal gaan verhogen.

NU AL GROEI DIVIDEND 3,5% 
Onder meer dankzij General Mills kunnen beleggers die nu instappen rekenen op een jaarlijkse dividenduitkering van (bruto) €4827,33, wat een groei van 3,5% is ten opzichte van het ontvangen bedrag over 2012, toen er sprake was van €4663 aan dividend.

De continue dividendverhogingen (zoals deze week General Mills) en het elk kwartaal herbeleggen zorgt natuurlijk voor een steeds verder oplopend dividendbedrag. In 2013 werden er inmiddels 26 dividenduitkeringen ontvangen, die stuk voor stuk gebruikt worden voor de aankoop van extra stukken aan het einde van het eerste kwartaal.

Het gemiddelde dividendrendement van de portefeuille bedraagt momenteel 3,3%. Wie vanaf het begin meedoet krijgt nu 4,8% op jaarbasis over zijn investering. 

Bekijk hieronder het verloop van de dividendportefeuille t.o.v. de AEX en S&P500 (die wel exclusief dividend zijn! Toch is er ook inclusief dividend sprake van een flinke outperformance).

Op 19 april zal ik een workshop geven tijdens Grip op je Vermogen als titel 'Bouw je eigen dividendmachine'. Centraal staat de dividendportefeuille die ik in september 2011 ben begonnen voor Beleggers Belangen.

@mennovanhoven

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.