Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Beleggers Belangen, 20 feb 2013 14:44

Zeewier en onteigening SNS-obligaties

0 0 Leestijd ongeveer

Een onverwachte vraag: zien we investeringsmogelijkheden in zeewier? Minder verrassend: heeft bezwaar maken tegen de onteigening van obligatiehouders SNS zin?

Wekelijks krijgen we via de rubriek 'Stel een vraag' of de redactiemail vragen van lezers over uiteenlopende onderwerpen. In het blad, op de site of direct via de mail proberen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Een greep uit recente lezersvragen aan de redactie.

Onteigening SNS

De onteigening van de houders van achtergestelde obligaties SNS Reaal kwam als een schok. De effecten zijn zelfs zichtbaar tot in Brazilië, waar de koersen van achtergestelde bankobligaties daalden. Het was ook een unieke actie, hoewel sommige achtergestelde obligaties in Europese landen al eerder waren getroffen door afwaarderingen bij saneringsoperaties door de overheid. Volledige afwaardering was echter nieuw.

De obligatiehouders die bij de Raad van State het onteigeningsbesluit gaan aanvechten en later bij de Ondernemingskamer om schadevergoeding gaan vragen, doen daar uiteraard verstandig aan. Wie niet waagt, die niet wint. In die zin is bovenstaande vraag eenvoudig te beantwoorden. Dat geldt echter niet voor de vraag of de actie van de klagers ook het beoogde effect zal hebben.

Bekijken we het prospectus van het leenprogramma van SNS Reaal (het basisprospectus van 8 juni 2009), dan staat daar op pagina 11 en volgende dat de houders van achtergestelde schuld in het geval van liquidatie, faillissement of andere nood (volgens de noodregeling) achter in de rij staan bij uitbetaling. Zij komen pas aan de beurt na de spaarders en de houders van niet-achtergestelde schuld. Lees verder.

Claimemissie KPN

Wat is het effect van KPN's claimemissie op de lopende opties op KPN?

Om de emissie te laten slagen zullen de claims het recht geven om de nieuwe aandelen te kopen onder de geldende koers van KPN. Het is gebruikelijk dat de beurs (NYSE Euronext) het effect van de emissie op de waarde van de opties neutraliseert door de contracten aan te passen. De contractgrootte (nu honderd aandelen) en de uitoefenprijs zullen volgens een formule van Euronext (de ratiomethode) zodanig worden veranderd dat de waarde van een optie vóór de emissie vrijwel gelijk is aan de waarde erna. De formule maakt gebruik van de voorwaarden van de claimemissie. Omdat deze nog niet bekend zijn, is het nog niet duidelijk wat de aanpassingen in de praktijk zullen zijn. Dat zal later bekend worden gemaakt door KPN. Een en ander wil natuurlijk niet zeggen dat de waarde van de opties niet meer meebeweegt met de koers.

 

Zeewier

In het nummer van deze week beantwoordt medewerker Daan Muusers we een vraag over zeewier, zien we in deze markt investeringsmogelijkheden? 

De website zeewierwijzer.nl meldt dat al in de Middeleeuwen zeewier werd verzameld voor consumptie. Momenteel is het Verre Oosten goed voor 90% van de wereldwijde productie. In Europa vindt de productie vooral in Noorwegen en Frankrijk plaats. In 2004 zou de wereldwijde markt circa $6 mrd zijn. Er zijn diverse bedrijven actief met zeewier. De meeste zijn niet-beursgenoteerd. Beursgenoteerd zijn onder andere Dupont en Kerry Group; deze laatste heeft een notering in Dublin.

Is zeewier dé voedselbron voor de toekomst? Dat gaat wat ver, maar dat voedselbedrijven en toeleveranciers actief zijn in zeewier, is niet vreemd.

Een single-play zeewierproducent is er niet op de beurs. Heb je als belegger geloof in zeewier, dan is een nader onderzoek van de genoemde bedrijven en de andere bedrijven die lid zijn van marinalg.org aan te bevelen. Sowieso is het een mogelijke langetermijntrend waarop andere bedrijven uit de voedselindustrie zullen inspelen als de vraag naar zeewier verder doorgroeit.

 

Wekelijks krijgen we via de rubriek 'Stel een vraag' of de redactiemail vragen van lezers over uiteenlopende onderwerpen. In het blad, op de site of direct via de mail proberen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Een greep uit recente lezersvragen aan de redactie.

Onteigening SNS

De onteigening van de houders van achtergestelde obligaties SNS Reaal kwam als een schok. De effecten zijn zelfs zichtbaar tot in Brazilië, waar de koersen van achtergestelde bankobligaties daalden. Het was ook een unieke actie, hoewel sommige achtergestelde obligaties in Europese landen al eerder waren getroffen door afwaarderingen bij saneringsoperaties door de overheid. Volledige afwaardering was echter nieuw.

De obligatiehouders die bij de Raad van State het onteigeningsbesluit gaan aanvechten en later bij de Ondernemingskamer om schadevergoeding gaan vragen, doen daar uiteraard verstandig aan. Wie niet waagt, die niet wint. In die zin is bovenstaande vraag eenvoudig te beantwoorden. Dat geldt echter niet voor de vraag of de actie van de klagers ook het beoogde effect zal hebben.

Bekijken we het prospectus van het leenprogramma van SNS Reaal (het basisprospectus van 8 juni 2009), dan staat daar op pagina 11 en volgende dat de houders van achtergestelde schuld in het geval van liquidatie, faillissement of andere nood (volgens de noodregeling) achter in de rij staan bij uitbetaling. Zij komen pas aan de beurt na de spaarders en de houders van niet-achtergestelde schuld. Lees verder.

Claimemissie KPN

Wat is het effect van KPN's claimemissie op de lopende opties op KPN?

Om de emissie te laten slagen zullen de claims het recht geven om de nieuwe aandelen te kopen onder de geldende koers van KPN. Het is gebruikelijk dat de beurs (NYSE Euronext) het effect van de emissie op de waarde van de opties neutraliseert door de contracten aan te passen. De contractgrootte (nu honderd aandelen) en de uitoefenprijs zullen volgens een formule van Euronext (de ratiomethode) zodanig worden veranderd dat de waarde van een optie vóór de emissie vrijwel gelijk is aan de waarde erna. De formule maakt gebruik van de voorwaarden van de claimemissie. Omdat deze nog niet bekend zijn, is het nog niet duidelijk wat de aanpassingen in de praktijk zullen zijn. Dat zal later bekend worden gemaakt door KPN. Een en ander wil natuurlijk niet zeggen dat de waarde van de opties niet meer meebeweegt met de koers.

 

Zeewier

In het nummer van deze week beantwoordt medewerker Daan Muusers we een vraag over zeewier, zien we in deze markt investeringsmogelijkheden? 

De website zeewierwijzer.nl meldt dat al in de Middeleeuwen zeewier werd verzameld voor consumptie. Momenteel is het Verre Oosten goed voor 90% van de wereldwijde productie. In Europa vindt de productie vooral in Noorwegen en Frankrijk plaats. In 2004 zou de wereldwijde markt circa $6 mrd zijn. Er zijn diverse bedrijven actief met zeewier. De meeste zijn niet-beursgenoteerd. Beursgenoteerd zijn onder andere Dupont en Kerry Group; deze laatste heeft een notering in Dublin.

Is zeewier dé voedselbron voor de toekomst? Dat gaat wat ver, maar dat voedselbedrijven en toeleveranciers actief zijn in zeewier, is niet vreemd.

Een single-play zeewierproducent is er niet op de beurs. Heb je als belegger geloof in zeewier, dan is een nader onderzoek van de genoemde bedrijven en de andere bedrijven die lid zijn van marinalg.org aan te bevelen. Sowieso is het een mogelijke langetermijntrend waarop andere bedrijven uit de voedselindustrie zullen inspelen als de vraag naar zeewier verder doorgroeit.

 

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.