Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 5 feb 2013 14:51

Amerikaanse aandelen aan kop in 2013

0 0 Leestijd ongeveer

De Amerikaanse beurzen zijn het nieuwe jaar sterk gestart met winsten van ongeveer 5%. De Nederlandse beurs wordt in 2013 vooralsnog gekenmerkt door enkele zeer grote dalers.

Wie uitsluitend in Nederlandse aandelen belegt, liep de laatste weken een relatief groot risico om meegesleurd te worden in één van de vele 'blue-chips' (qua beurswaarde grotere Nederlandse aandelen, in de VS zouden dit eerder smallcaps zijn....) die een enorme dreun kregen.

Eerst TNT Express en PostNL, deze week gevolgd door Imtech en vandaag KPN. Het treurige gevolg daarvan is dat de top-3 van grootste dalers in de Europese Stoxx600 index in 2013 volledig gevormd wordt door Nederlandse aandelen. 

Sterker nog: 4 van de 5 slechtst presterende grotere 600 Europese aandelen zijn afkomstig van Nederlandse bodem met de hierboven genoemde aandelen.

Ook als we kijken naar de grootste verschuivers binnen de AEX en AMX zien we een groot verschil met de Eurostoxx50, waar de slechtst presterende aandelen Iberdrola en RWE 'slechts 12% verliezen', tegen ruim 30% voor het trio TNT, PostNL en Imtech. 

De Amerikaanse beurzen doen het in 2013 vooralsnog uitstekend met in de Dow Bank of America met een verlies van slechts 1% als grootste daler. De Dow staat YTD op een winst van 5,9%, tegen +1,7% voor de AEX en een verlies van 1,9% voor de AMX.

Ook de bredere S&P500-index doet het YTD prima met een winst van 4,9%. Grootste daler is hier opvallend genoeg Apple met een min van 17%. Grootste stijger is momenteel online filmverhuurder Netflix met een plus van 88,3%.

ACHTERBLIJVERS EN DIVIDEND
Binnen de Dow zien we een combinatie van achterblijvers en sterke dividendaandelen die in 2013 uitblinken. Hewlett-Packard was vorig jaar één van de grootste dalers en voert YTD de grootste stijgers aan met 13,5% winst. Een opvallende tweede plaats is er voor Procter & Gamble, de Amerikaanse concurrent (m.u.v. food) van Unilever die flink opliep en een hoogste koers ooit bereikte na sterke kwartaacijfers vorige week.

Andere uitschieters dit jaar zijn Caterpillar, United Technologies en 3M, met winsten van minstens 8,5%. Caterpillar herstelde na een flinke koersdaling eind vorig jaar, terwijl United Technologies en 3M de sterke performance van 2012 een vervolg gaven en net als Procter & Gamble een allerhoogste koers ooit bereikten.

Het is dan ook niet voor niets dat United Technologies, Procter&Gamble en 3M opgenomen zijn in de dividendportefeuille.

Bekijk hieronder het volledige overzicht van grootste stijgers en dalers in 2013:

@mennovanhoven

Wie uitsluitend in Nederlandse aandelen belegt, liep de laatste weken een relatief groot risico om meegesleurd te worden in één van de vele 'blue-chips' (qua beurswaarde grotere Nederlandse aandelen, in de VS zouden dit eerder smallcaps zijn….) die een enorme dreun kregen.

Eerst TNT Express en PostNL, deze week gevolgd door Imtech en vandaag KPN. Het treurige gevolg daarvan is dat de top-3 van grootste dalers in de Europese Stoxx600 index in 2013 volledig gevormd wordt door Nederlandse aandelen. 

Sterker nog: 4 van de 5 slechtst presterende grotere 600 Europese aandelen zijn afkomstig van Nederlandse bodem met de hierboven genoemde aandelen.

Ook als we kijken naar de grootste verschuivers binnen de AEX en AMX zien we een groot verschil met de Eurostoxx50, waar de slechtst presterende aandelen Iberdrola en RWE 'slechts 12% verliezen', tegen ruim 30% voor het trio TNT, PostNL en Imtech. 

De Amerikaanse beurzen doen het in 2013 vooralsnog uitstekend met in de Dow Bank of America met een verlies van slechts 1% als grootste daler. De Dow staat YTD op een winst van 5,9%, tegen +1,7% voor de AEX en een verlies van 1,9% voor de AMX.

Ook de bredere S&P500-index doet het YTD prima met een winst van 4,9%. Grootste daler is hier opvallend genoeg Apple met een min van 17%. Grootste stijger is momenteel online filmverhuurder Netflix met een plus van 88,3%.

ACHTERBLIJVERS EN DIVIDEND
Binnen de Dow zien we een combinatie van achterblijvers en sterke dividendaandelen die in 2013 uitblinken. Hewlett-Packard was vorig jaar één van de grootste dalers en voert YTD de grootste stijgers aan met 13,5% winst. Een opvallende tweede plaats is er voor Procter & Gamble, de Amerikaanse concurrent (m.u.v. food) van Unilever die flink opliep en een hoogste koers ooit bereikte na sterke kwartaacijfers vorige week.

Andere uitschieters dit jaar zijn Caterpillar, United Technologies en 3M, met winsten van minstens 8,5%. Caterpillar herstelde na een flinke koersdaling eind vorig jaar, terwijl United Technologies en 3M de sterke performance van 2012 een vervolg gaven en net als Procter & Gamble een allerhoogste koers ooit bereikten.

Het is dan ook niet voor niets dat United Technologies, Procter&Gamble en 3M opgenomen zijn in de dividendportefeuille.

Bekijk hieronder het volledige overzicht van grootste stijgers en dalers in 2013:

@mennovanhoven