Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 27 jan 2013 13:24

Dividendportefeuille: Alles in de plus

0 0 Leestijd ongeveer

In lijn met de verder oplopende beurzen bereikte ook de dividendportefeuille een nieuwe recordstand, ondanks tegengas van een sterke euro. Alle 33 aandelen staan nu op winst, zowel in 2013 als gemeten vanaf de start.

De stroom aan kwartaalcijfers pakte de afgelopen week goed uit voor de dividendportefeuille, met enkele grote uitschieters en veel nieuwe hoogste koersen ooit.

Sterke cijfers van onder meer zwaargewichten als Unilever, Procter&Gamble, 3M en Novartis, aangevuld met meevallers voor kleinere posities als CSX en National Fuelgas resulteerden in soms flinke koersstijgingen.

Vorige week nog was CSX de enige daler, bij de slotkoersen van vrijdag is dat verlies omgezet in een totaalrendement van 4%. CSX is dan ook zo'n typisch voorbeeld van een te laag gewaardeerd aandeel dat bij enigszins meevallende berichtgeving gelijk een flinke koerssprong maakt. 

Dit jaar is het enige railroad-aandeel in portefeuille inmiddels de grootste stijger met 12,7% koerswinst (exclusief dividend). Het slechtst presterende fonds is nu Glaxo, een andere achterblijver, met nu 3,2% totaalrendement.

De dividendmachine draait dan ook op volle kracht door en wordt momenteel alleen gehinderd door een sterk opgelopen euro, wat vooral de laatste weken flink het rendement drukt. 

DIVIDENDINKOMSTEN PORTEFEUILLE
Dat valt niet direct op als we naar het totaalrendement en het resultaat in 2013 kijken. Met nu een total return van 37,1% en een YTD resultaat van 4,1% doet de dividendportefeuille het gewoon hartstikke goed. Dat is echter vooral te danken aan de posities in portefeuille, die, na sterke kwartaalcijfers, flink opgelopen zijn. Zo zijn er al 6 aandelen goed voor minstens 9% koerswinst in 2013.

Waar we het negatieve valutaeffect nu wel duidelijk zien is in de geschatte dividendinkomsten voor de portefeuille. Deze week heb ik doorgerekend hoeveel dividend er ontvangen wordt met de huidige posities indien u vandaag de dag de dividendportefeuille zou aanschaffen.

Dat bedrag ligt momenteel op €4646 euro (zie linksonder in bovenstaande tabel, de daling voor het dividendbedrag in euro's komt door de wijzigingen in 2012, toen er gedraaid werd van Duitse/Franse/Spaanse naar Britse aandelen). Aangezien het grootste deel van het dividend in andere valuta wordt geïncasseerd ligt het geschatte dividendbedrag voor 2013 iets lager dan het dividend dat in 2012 werd ontvangen.

Toch is dat slechts een tijdelijk negatief effect, want ook dit jaar zullen zo goed als alle aandelen in portefeuille hun dividend weer verder opschroeven, en bovendien zorgt het consequent herbeleggen voor steeds meer stukken in portefeuille per aandeel, en dus ook een hoger dividendbedrag naarmate het jaar vordert.

EERSTE DIVIDENDVERHOGING VAN 2013
Toevallig kondigde afgelopen vrijdag het allereerste aandeel in portefeuille van dit jaar aan het dividend te verhogen. En dat is er niet zo maar eentje. Parker Hannifin liet weten zijn kwartaaldividend met 2 cent te verhogen (+4,9%), goed voor de 57e jaarlijkse dividendverhoging op rij. Niet voor niets noemde ik Parker Hannifin in april 2012 nog het ultieme dividendaandeel.

Daarmee is Parker Hannifin, dat niet zonder reden na PPG Industries het best presterende Amerikaanse aandeel in portefeuille is, samen met sectorgenoot Dover de recordhouder binnen de dividendportefeuille qua aantal opeenvolgende jaren van dividendverhogingen.

Die gedeelde titel zal echter van korte duur zijn, want ook Dover gaat dit jaar zijn dividend weer verder verhogen en zal dan met 58 jaar op rij weer de lijst aanvoeren. Dat vormt dan ook de basis van de dividendportefeuille.

Nu nog ligt de voorspelde dividendstroom iets lager dan het in 2012 ontvangen dividend, maar aan het einde van het jaar, en waarschijnlijk al binnen enkele maanden (tenzij de euro hele gekke dingen gaat doen) zal dat bedrag vrijwel zeker hoger liggen dan de €4663 die in 2012 werd geïncasseerd (de redenen daarvoor heb ik hierboven genoemd).

DIVIDENDRENDEMENT PORTEFEUILLE
Ook heb ik dit keer het dividendrendement voor de totale dividendportefeuille bijgevoegd. Dat ligt nu op 3,4%. Wie vanaf de start meedoet met de dividendportefeuille kijkt inmiddels tegen een dividendrendement van 4,6% aan op zijn originele investering. 

Voor de individuele posities geldt hetzelfde: Wie nu nog PPG Industries (dat het dividend in 2013 voor het 42ste jaar op rij zal opschroeven) wil kopen krijgt slechts een yield van 1,6%. Wie het aandeel bij de start van de dividendportefeuille kocht kijkt nu tegen een aanzienlijk betere yield van 3,3% aan. Met het verstrijken van de jaren zullen deze verschillen alleen maar groter worden.

Zoals altijd blijf ik de markt scherp in de gaten houden op zoek naar nieuwe kansen. Momenteel zijn er weer een aantal aandelen rijp voor een klein stukje winstneming, en dan vooral in de VS, waar ik mogelijk een klein deel van de winst in Kellogg, RPM International, Walgreen en 3M zal verzilveren gezien de sterke performance en het daarmee samengaande geringe aanvullende opwaartse potentieel dat ik momenteel voor deze aandelen voorzie op korte termijn.

Begrijp me niet verkeerd: voor de lange termijn zijn dit vier prima aandelen, alleen is de huidige weging iets te zwaar vergeleken met de overige posities in portefeuille. Per aandeel zal maximaal 1% verkocht worden, waarbij de opbrengst bij voorkeur herbelegd wordt in twee nieuwe posities die ik momenteel op het oog heb.

Zoals altijd geef ik deze wijzigingen als eerste door via Twitter (zie hieronder).

@mennovanhoven

De stroom aan kwartaalcijfers pakte de afgelopen week goed uit voor de dividendportefeuille, met enkele grote uitschieters en veel nieuwe hoogste koersen ooit.

Sterke cijfers van onder meer zwaargewichten als Unilever, Procter&Gamble, 3M en Novartis, aangevuld met meevallers voor kleinere posities als CSX en National Fuelgas resulteerden in soms flinke koersstijgingen.

Vorige week nog was CSX de enige daler, bij de slotkoersen van vrijdag is dat verlies omgezet in een totaalrendement van 4%. CSX is dan ook zo'n typisch voorbeeld van een te laag gewaardeerd aandeel dat bij enigszins meevallende berichtgeving gelijk een flinke koerssprong maakt. 

Dit jaar is het enige railroad-aandeel in portefeuille inmiddels de grootste stijger met 12,7% koerswinst (exclusief dividend). Het slechtst presterende fonds is nu Glaxo, een andere achterblijver, met nu 3,2% totaalrendement.

De dividendmachine draait dan ook op volle kracht door en wordt momenteel alleen gehinderd door een sterk opgelopen euro, wat vooral de laatste weken flink het rendement drukt. 

DIVIDENDINKOMSTEN PORTEFEUILLE
Dat valt niet direct op als we naar het totaalrendement en het resultaat in 2013 kijken. Met nu een total return van 37,1% en een YTD resultaat van 4,1% doet de dividendportefeuille het gewoon hartstikke goed. Dat is echter vooral te danken aan de posities in portefeuille, die, na sterke kwartaalcijfers, flink opgelopen zijn. Zo zijn er al 6 aandelen goed voor minstens 9% koerswinst in 2013.

Waar we het negatieve valutaeffect nu wel duidelijk zien is in de geschatte dividendinkomsten voor de portefeuille. Deze week heb ik doorgerekend hoeveel dividend er ontvangen wordt met de huidige posities indien u vandaag de dag de dividendportefeuille zou aanschaffen.

Dat bedrag ligt momenteel op €4646 euro (zie linksonder in bovenstaande tabel, de daling voor het dividendbedrag in euro's komt door de wijzigingen in 2012, toen er gedraaid werd van Duitse/Franse/Spaanse naar Britse aandelen). Aangezien het grootste deel van het dividend in andere valuta wordt geïncasseerd ligt het geschatte dividendbedrag voor 2013 iets lager dan het dividend dat in 2012 werd ontvangen.

Toch is dat slechts een tijdelijk negatief effect, want ook dit jaar zullen zo goed als alle aandelen in portefeuille hun dividend weer verder opschroeven, en bovendien zorgt het consequent herbeleggen voor steeds meer stukken in portefeuille per aandeel, en dus ook een hoger dividendbedrag naarmate het jaar vordert.

EERSTE DIVIDENDVERHOGING VAN 2013
Toevallig kondigde afgelopen vrijdag het allereerste aandeel in portefeuille van dit jaar aan het dividend te verhogen. En dat is er niet zo maar eentje. Parker Hannifin liet weten zijn kwartaaldividend met 2 cent te verhogen (+4,9%), goed voor de 57e jaarlijkse dividendverhoging op rij. Niet voor niets noemde ik Parker Hannifin in april 2012 nog het ultieme dividendaandeel.

Daarmee is Parker Hannifin, dat niet zonder reden na PPG Industries het best presterende Amerikaanse aandeel in portefeuille is, samen met sectorgenoot Dover de recordhouder binnen de dividendportefeuille qua aantal opeenvolgende jaren van dividendverhogingen.

Die gedeelde titel zal echter van korte duur zijn, want ook Dover gaat dit jaar zijn dividend weer verder verhogen en zal dan met 58 jaar op rij weer de lijst aanvoeren. Dat vormt dan ook de basis van de dividendportefeuille.

Nu nog ligt de voorspelde dividendstroom iets lager dan het in 2012 ontvangen dividend, maar aan het einde van het jaar, en waarschijnlijk al binnen enkele maanden (tenzij de euro hele gekke dingen gaat doen) zal dat bedrag vrijwel zeker hoger liggen dan de €4663 die in 2012 werd geïncasseerd (de redenen daarvoor heb ik hierboven genoemd).

DIVIDENDRENDEMENT PORTEFEUILLE
Ook heb ik dit keer het dividendrendement voor de totale dividendportefeuille bijgevoegd. Dat ligt nu op 3,4%. Wie vanaf de start meedoet met de dividendportefeuille kijkt inmiddels tegen een dividendrendement van 4,6% aan op zijn originele investering. 

Voor de individuele posities geldt hetzelfde: Wie nu nog PPG Industries (dat het dividend in 2013 voor het 42ste jaar op rij zal opschroeven) wil kopen krijgt slechts een yield van 1,6%. Wie het aandeel bij de start van de dividendportefeuille kocht kijkt nu tegen een aanzienlijk betere yield van 3,3% aan. Met het verstrijken van de jaren zullen deze verschillen alleen maar groter worden.

Zoals altijd blijf ik de markt scherp in de gaten houden op zoek naar nieuwe kansen. Momenteel zijn er weer een aantal aandelen rijp voor een klein stukje winstneming, en dan vooral in de VS, waar ik mogelijk een klein deel van de winst in Kellogg, RPM International, Walgreen en 3M zal verzilveren gezien de sterke performance en het daarmee samengaande geringe aanvullende opwaartse potentieel dat ik momenteel voor deze aandelen voorzie op korte termijn.

Begrijp me niet verkeerd: voor de lange termijn zijn dit vier prima aandelen, alleen is de huidige weging iets te zwaar vergeleken met de overige posities in portefeuille. Per aandeel zal maximaal 1% verkocht worden, waarbij de opbrengst bij voorkeur herbelegd wordt in twee nieuwe posities die ik momenteel op het oog heb.

Zoals altijd geef ik deze wijzigingen als eerste door via Twitter (zie hieronder).

@mennovanhoven

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.