Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 15 jan 2013 17:10

Ruimte voor hoger dividend

0 0 Leestijd ongeveer

De zogenaamde payout ratio is één van de manieren om te bepalen hoeveel ruimte een bedrijf nog heeft om het dividend te verhogen. Standard & Poor’s selecteerde 8 aandelen met een relatief lage payout.

Of een aandeel zijn dividend verder kan verhogen hangt af van veel factoren. Een sterke dividendhistorie, gezonde balans en aandeelhoudersvriendelijk management en vooral niet te vergeten, voldoende groeimogelijkheden, vormen veelal de basis bij een sterk dividendaandeel.

Uiteindelijk gaat het er om hoeveel geld er binnen komt (en de komende jaren blijft binnenkomen) en welk deel daarvan in de vorm van dividend uitgekeerd kan worden aan de aandeelhouder, nadat alle noodzakelijke investeringen gedaan zijn.  Eén van de meest gebruikte maatstaven is de zogenaamde payout ratio, waarbij het dividendbedrag wordt afgezet tegen de winst.

Standard & Poor’s maakte een selectie van kwalitatief sterke Amerikaanse aandelen die minder dan 50% van hun winst uitkeren in de vorm van dividend. De acht gekozen aandelen scoren allemaal goed op basis van dezogenaamde STARS en Quality Rankings die S&P gebruikt.

Enkel aandelen met een buy- of strong buy advies (4 of 5 sterren) komen in aanmerking voor de selectie en ook moet er sprake zijn van een hoge Quality Ranking van minstens B+. Hoe hoger deze ranking, hoe beter het aandeel scoort op groei en stabiliteit van winst en dividend over de laatste 10 jaar.

Onderstaand het overzicht van de aandelen met een payout van minder dan 50%.

Uiteraard treffen we een aantal bekende namen als Chevron, Conoco, Kellogg, McDonald’s en Microsoft.

Chevron is een prima dividendaandeel dat al een paar keer op een haar na toegevoegd werd aan de dividendportefeuille die ik beheer. Kellogg en Microsoft zitten al in de dividendportefeuille.

Kellogg werd eind juni toegevoegd op $49,28 en is nu inclusief dividend goed voor een totaalrendement van 18,4%. Microsoft zit al vanaf dag één in de dividendportefeuille en blijft tot nu toe ver achter met slechts 9% totaalrendement.  Het is momenteel wel één van de meest aantrekkelijke Amerikaanse dividendaandelen.

Met name met Kellogg zou ik nu voorzichtig zijn na de flinke opmars sinds deze zomer toen het aandeel tegen een 52wk low noteerde. De waardering is pittig en het opwaarts potentieel lijkt beperkt bij de huidige koers.

@mennovanhoven

Of een aandeel zijn dividend verder kan verhogen hangt af van veel factoren. Een sterke dividendhistorie, gezonde balans en aandeelhoudersvriendelijk management en vooral niet te vergeten, voldoende groeimogelijkheden, vormen veelal de basis bij een sterk dividendaandeel.

Uiteindelijk gaat het er om hoeveel geld er binnen komt (en de komende jaren blijft binnenkomen) en welk deel daarvan in de vorm van dividend uitgekeerd kan worden aan de aandeelhouder, nadat alle noodzakelijke investeringen gedaan zijn.  Eén van de meest gebruikte maatstaven is de zogenaamde payout ratio, waarbij het dividendbedrag wordt afgezet tegen de winst.

Standard & Poor’s maakte een selectie van kwalitatief sterke Amerikaanse aandelen die minder dan 50% van hun winst uitkeren in de vorm van dividend. De acht gekozen aandelen scoren allemaal goed op basis van dezogenaamde STARS en Quality Rankings die S&P gebruikt.

Enkel aandelen met een buy- of strong buy advies (4 of 5 sterren) komen in aanmerking voor de selectie en ook moet er sprake zijn van een hoge Quality Ranking van minstens B+. Hoe hoger deze ranking, hoe beter het aandeel scoort op groei en stabiliteit van winst en dividend over de laatste 10 jaar.

Onderstaand het overzicht van de aandelen met een payout van minder dan 50%.

Uiteraard treffen we een aantal bekende namen als Chevron, Conoco, Kellogg, McDonald’s en Microsoft.

Chevron is een prima dividendaandeel dat al een paar keer op een haar na toegevoegd werd aan de dividendportefeuille die ik beheer. Kellogg en Microsoft zitten al in de dividendportefeuille.

Kellogg werd eind juni toegevoegd op $49,28 en is nu inclusief dividend goed voor een totaalrendement van 18,4%. Microsoft zit al vanaf dag één in de dividendportefeuille en blijft tot nu toe ver achter met slechts 9% totaalrendement.  Het is momenteel wel één van de meest aantrekkelijke Amerikaanse dividendaandelen.

Met name met Kellogg zou ik nu voorzichtig zijn na de flinke opmars sinds deze zomer toen het aandeel tegen een 52wk low noteerde. De waardering is pittig en het opwaarts potentieel lijkt beperkt bij de huidige koers.

@mennovanhoven