Markt blijft sceptisch over Unilever
De beurskoers van zwaargewicht Unilever beweegt per saldo al een jaar zijwaarts. Beleggers kijken dan ook reikhalzend uit naar nieuwe impulsen, maar deze zijn vooralsnog lastig te vinden.
Het Nederlands-Britse Unilever is een van ‘s werelds grootste producenten van verpakte consumentengoederen. De jaaromzet is circa €55 mrd. De onderneming is een fusieproduct van een Nederlands en een Brits bedrijf.
Het productenpakket bestaat uit voedsel (23% van de omzet), ijs en drank (20%), huishoudproducten (19%) en persoonlijke verzorgingsartikelen (38%). Tot het productpalet behoren consumptie-ijs, thee, margarine, spreads, zeep-, wasmiddelen, deodorant, tandpasta en huidproducten. Bij ijs is het bedrijf leidend.
Unilever schuift de laatste tijd op naar segmenten als huidverzorging omdat de marges daar hoger en de groeimogelijkheden groter zijn. Bij die heroriëntatie hoort ook een evaluatie van de rendementen en groeimogelijkheden van de van oudsher geproduceerde producten, en hun voortbestaan onder de Unilevervlag is niet zeker. Zo trok Unilever zich enige tijd geleden terug uit de wasmiddelenmarkt in de VS.
Van de omzet wordt 25% behaald in Europa, 18% in de VS en 57% in de opkomende markten. Het fusiebedrijf kent een beursnotering in Nederland en het VK.
De beurskoers van zwaargewicht Unilever beweegt per saldo al een jaar zijwaarts. Beleggers kijken dan ook reikhalzend uit naar nieuwe impulsen, maar deze zijn vooralsnog lastig te vinden.
Terwijl op Wall Street alweer het ene na het andere koersrecord wordt bereikt, staan de belangrijkste Europese graadmeters nog (lang) niet op hun recordstanden van eerder dit jaar. En in Europa valt op dat de AEX nu eens niet een van de uitblinkers is.
De Portefeuille NL is de eerste cijferperiode van 2025 uitmuntend doorgekomen, zowel qua behaalde rendementen als wat betreft vooruitzichten voor de rest van het jaar. Deze favorietenportefeuille noteert sinds vorige maand weer op recordstand.