Opkomende markten | Niet alle eitjes in de Amerikaanse mand in 2025
Op het moment van schrijven staan de indices van opkomende aandelenmarkten gemiddeld genomen op een mooi rendement van ruim 14% in euro’s. Geen enkele reden dus om te klagen voor wie beleggingen heeft in deze regio’s, zou je zeggen.
Toch hoort u in de ondertoon al aankomen dat ik wat relativerende opmerkingen bij dat rendement ga plaatsen. Inderdaad heb ik weer wat te zeuren, aangezien de aandelenmarkten van ontwikkelde landen in de eerste elf maanden een rendement hebben behaald van ruim 28%. Dat is toch zomaar het dubbele van dat in de opkomende categorie.
Lees ook VS | Indekken voor hogere inflatie
Het is eigenlijk al het zoveelste jaar waarin opkomende markten het vanuit het perspectief van absoluut rendement prima doen, maar achterblijven bij de meer volwassen aandelenmarkten. En kijken we bijvoorbeeld naar bitcoin of goud dan had je als belegger daar een nóg veel hoger rendement kunnen halen. De koers van de bitcoin is meer dan verdubbeld sinds het begin van het jaar en met een belegging in een goudstaaf was het rendement ruim 35% geweest in euro’s.
Niet mekkeren
Kortom, alles is relatief en we moeten niet mekkeren met een koersstijging van 14% in een krap jaar tijd. Ik beëindig dan ook mijn klaagzang. Belangrijker is te proberen het verschil in rendement tussen opkomende en ontwikkelde markten te analyseren. En die analyse is niet zo moeilijk. Het rendementsverschil is volledig te verklaren door een herwaardering van de volwassen markten. Dat wil feitelijk zeggen dat de toch al dure markten in het rijke Westen, met name die in de VS, nóg duurder zijn geworden.
In voorgaande jaren kon het lagere rendement in de opkomende landen grotendeels worden verklaard door een tegenvallende winstgroei van beursgenoteerde bedrijven, maar daar is dit jaar geen sprake van. Het kalenderjaar duurt nog een paar weken, maar het is wel duidelijk dat in 2024 de bedrijfswinsten in opkomende landen gemiddeld harder zijn gestegen dan in de volwassen markten.
Het consensus winstgroeicijfer in opkomende landen bedroeg 23% terwijl dat in de volwassen landen op ‘slechts’ 7% stond. Volgend jaar zal de winstgroei in opkomende landen die in volwassen markten opnieuw overstijgen: 15% versus 12%, volgens de consensusverwachtingen.
Timing cruciaal
Terugkijkend op het jaar is eens te meer gebleken dat de waarderingsfactor op de aandelenmarkten een slechte indicator is als het gaat om de timing van het beleggen. De gigantische onderwaardering van opkomende markten is immers alleen maar groter geworden.
Als aandelenbelegger was het beter geweest om al je beleggingseieren in het Amerikaanse mandje te leggen. De in termen van koers/winstverhouding dure aandelen in de VS behoorden wederom tot de best presterende aandelen. Paradoxaal genoeg presteert de ‘waardestijl’ op de lange termijn beter dan de ‘groeistijl’.
Lees ook Beursturbulentie | Revival opkomende landen in gevaar
Als we het in het kader van aandelenbeleggingen hebben over ‘aantrekkelijke waarde’, dan komen we al snel uit bij de categorie opkomende markten. Deze handelen gemiddeld op een koers/winstverhouding van 14 voor 2024 en 12 voor 2025. Dit steekt schril af tegen k/w ‘24 (21) en de k/w’25 (19)die voor de volwassen markten gelden.
Niet alle eitjes in een mand
Maar de hamvraag is: hoe ziet, na een ongekend goed 2024, de optimale beleggingsportefeuille voor 2025 eruit? Het ligt voor de hand nu een profetisch waarschuwende vinger te heffen, en te proclameren dat na zo’n uitbundig jaar het volgend jaar alleen maar minder kan zijn. Maar, laat ik eerlijk zijn, het blijft koffiedik kijken. Het kan zomaar wéér een jaar worden waarin de rendementen van dit jaar verbleken. Zeg het maar.
Er kan van alles gebeuren, dus voorspellen van rendementen is onbegonnen werk. Wat ik wél raadzaam vind, is om niet al uw beleggingsgeld op rood te zetten, dat wil zeggen, niet alles op één markt – de Amerikaanse. De financiële markten in de VS zullen onder leiding van de nieuwe Republikeinse president beweeglijker zijn dan wat we in de afgelopen jaren gewend zijn geweest.
Een beetje extra spreiding is simpel te verkrijgen door het toevoegen van een snufje opkomende markten. Daarmee wordt het totale risico in ieder geval lager dan wanneer alle eitjes in dat Amerikaanse mandje liggen. Een succesvol beleggingsjaar toegewenst!